Subiect "pensie de batranete" Deschis de rad otilia veronica la data: 06/29/2017 1:58pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie de batranete
Scris de: rad otilia veronica la data: 06/29/2017 1:58pm
Gen:masculin
Data nasterii:12/07/1956
Stagiul de cotizare: 25 ani 10 luni si 15 zile
Alte date:
Intrebare: buna seara,a_si dori sa intreb daca calcularea pensiei de limita de virstra se face la fel ca si calcularea pensiei de boala,, adica sotul meu a fost pensionat de boala (operatie hernie de disc)in perioada 2008_2011,apoi afost taiat de la pensie ,acum are 61 de ani si am dorii sa stim daca s-ar putea pensiona si la ce pensie ar avea dreptul; are lucrati in gr doua 7ani,2 lunisi 13 zile ,,conditii normale 14 ani7luni 4zile;stagiu asimilat 1an3luni si 16 zile;;stagiu aferent gr 1si gr 2,,,1an 9 luni ;;;;deci ce am scris eu aici este de pe decizia de pensie de boala am uitat sa spun ca a fost timplar din 01 05 1978pina in 07 17 1990cind s-a transferat la exploatarea miniera baia sprie pina in 01 10 1997 apoi ne am mutat in satu mare unde a mai lucrat din 01 09 2003 pina in 18 02 2005 ca timplar
Re: pensie de batranete
Scris de: la pensie la data: 06/30/2017 8:10am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 12 iulie 2021 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate (de boala) se asimileaza stagiului de cotizare si se cumuleaza la stagiul de cotizare dar din pacate cu acesta nu realizeaza stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Nu beneficiaza de reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca deoarece nu a realizat stagiul complet de cotizare.
Nu beneficiaza nici de pensie anticipata partiala din cauza ca nu a realizat stagiul complet de cotizare.
Pensia pentru limita de varsta nu se calculeaza la fel ci asemanator cu cea de invaliditate cu urmatoarele diferente:
Punctajul pentru pensia de invaliditate se compune din doua componente :
1- Un punctaj compus din punctajul realizat in perioada lucrata + un punctaj suplimentar pentru perioada lucrata in grupa de munca + un punctaj pentru stagiul asimilat (probabil stagiul militar).
2 Un punctaj aferent stagiului potential acordat prin decizia de pensie de invaliditate este de cca 10 ani
La calculul pensiei pentru limita de varsta se ia in calcul numai punctajul de la punctul 1 la care se adauga un punctaj pentru perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate de cca 3 ani
Deoarece apreciem ca punctajul de la punctul 2 la pensia de invaliditate este mai mare decat punctajul pentru perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate apreciem ca punctajul mediu al pensiei pentru limita de varsta va fi mai mic decat cel al pensiei de invaliditate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1