Subiect "Majorarea punctajului pentru grupa este o amagire ?" Deschis de dorian g. la data: 07/03/2017 12:32am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Majorarea punctajului pentru grupa este o amagire ?
Scris de: dorian g. la data: 07/03/2017 12:32am
Gen:M
Data nasterii:1948

Am iesit la pensie in 15 martie 2000.
Am 44 de ani vechime, din care 28 de ani in Grupa II de munca.
In DECIZIA initiala s-a folosit un Stagiu complet de cotizare de ●30 de ani pana cand, in urma unei Hotarari judecatoresti, mi s-a recalculat pensia folosind-se un Stagiu complet de cotizare de ●25 de ani pentru Grupa II (recalcularea facandu-se fara majorarea punctajului pentru Grupa de munca, potrivit celor doua etape: OUG din 2008....2011),
In Hot.jud. facandu-se referire la Decizia 40/2008 a ICCJ care precizeaza ca "●punctajul mediu anual pt. persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in intervalul 1 iulie 1977-31 martie 2001 si care si-au desfasurat activitatea in Grulele speciale de munca este cel reglementat de art.14 din Legea nr.3/1977"
.....dar am inteles ca pentru aplicarea Legii 192/2015 se foloseste un STAGIU COMPLET de ●30 de ani (➡deci mi se anuleaza Hotararea judecatoreasca!!??) si apoi se majoreaza punctajul cu 25% pentru perioada lucrata in Grupa II (punctajul obtinut putandu-se astfel micsora).

Intrebari:
1.Cum se calculeaza aceasta majorare a punctajului pentru grupa de munca?
2.Se poate anula Hotararea judecatoreasca
Re: Majorarea punctajului pentru grupa este o amagire ?
Scris de: la pensie la data: 07/04/2017 3:23am
Privind istoricul acordarii punctajelor suplimentare pentru stagiile in grupele de munca se observa ca acestea au fost facute astfel :
1- Conform unor prevederi ale legilor pensiilor, 3/1977, 19/2000 si 263/2010, bine gandite si formulate clar atat in lege cat si in normele de aplicare ale acestora.
2- Prin modificari ale prevederilor de la punctul 1 conform unor interese de grup sau in scopuri electorale care au fost concepute mai simplist si fara o analiza atenta a consecintelor acestor modificari. Uneori aceste consecinte s-au transformat in dezavantaje sau amagiri cum le numiti dv. Printre acestea putem enumera si legea 192/2015
In cazul concret al dv trebuie sa retineti ca aplicarea reducerii stagiului complet de cotizare de la 30 ani la 25 ani folosit la recalcularea pensiei in urma Hotararii Judecatoresti a fost de fapt o majorare a punctajului pensiei pentru stagiile in grupele de munca. Din acest motiv nu vi s-a acordat si celelalte majorari conform OUG 100/2008 si a prevederilor legii 263/2010.
Un grup de pensionari care au fost in cazul dv au cerut sa li se aplice si lor majorarea cu 25 % sau 50 % a punctajelor realizate pe perioada stagiilor in grupele de munca pentruca pentru ei era mai avantajoasa aceasta varianta. Pentru faptul ca aceasta cerere a corespuns si unor scopuri electorale a fost emisa legea 192/2015 in ciuda faptului ca aceasta era in dezavantajul altor pensionari. Situatia acestor pensionari a fost rezolvata prin introducerea unui aliniat (4) la art 169^1 din legea pensiilor 263/2010 care prevede:
„In situatia in care, in urma aplicarii prevederilor alin (1)-(3) rezulta un punctaj mediu anual mai mic, se mentine punctajul mediu anual si cuantumulaferent in plata sau cuvenit la data recalcularii”
Noi avem temerea ca aceasta formulare ascunde o alta amagire.
Raspunzand strict la intrebarile dv va precizam.
1 Modul de calcul al punctajului mediu al pensiei in cazul dv se face astfel :
- Se calculeaza punctajele anuale obtinute de dv pe toata perioada lucrat de 44 ani prin metodologia obisnuita asa cum s-a facut si la recalcularile din 2005 si dupa hotararea judecatoreasca.
- Se calculeaza un punctaj suplimentar pentru perioada lucrata in gr II de munca prin inmultirea cu 25 % a punctajelor anuale pe perioada de 28 ani lucrata in gr II, care se cumuleaza la punctajul de mai sus si rezulta un punctaj total.
- Se calculeaza punctajul mediu impartind punctajul total la stagiul complet de cotizare care in cazul dv este de 30 ani.
- Daca punctajul mediu rezultat mai sus este mai mic decat cel care il aveti in plata se mentine cel in plata
2 Raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa vi-l dea un jurist. Noi credem ca hotararea judecatoreasca a fost data in conditiile unor prevederi legale din acel moment iar in prezent prevederi legale s-au modificat iar recalcularea actuala se face conform noilor prevederi.
Re: Majorarea punctajului pentru grupa este o amagire ?
Scris de: Carp Mircea la data: 07/04/2017 4:39am
Situatia este mult mai complexa si nu se poate lamuri aici.
Fac doar o mentiune:
In cazul de fata la recalcularea pe legea 192/2015 se va utiliza un stagiu complet situat intre 33 ani si 8 luni si 34 ani si 2 luni(anexa nr.5), in functie de luna nasterii(anul 1948).
Nu se va mai utiliza stagiul complet de 30 de ani avut inainte de hotararea judecatoreasca.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1