Subiect "revizuire decizie de pensie limita de varsta" Deschis de Vasile la data: 09/25/2017 10:08am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
revizuire decizie de pensie limita de varsta
Scris de: Vasile la data: 09/25/2017 10:08am
Gen:B
Data nasterii:13.02.1950
Stagiul de cotizare:46 de ani 4 luni
Alte date:26 ani 9 luni in gr.II a -de munca
Intrebare: M-am adresat instantei in vederea revizuirii stagiului complet de cotizare ,care a fost stabilit la 32 de ani in loc de 35. Casa de pensii a revizuit (prin raportarea totalui de puncte realizate la 32 ) fara a tine cont de raportarea si a punctajului suplimentar la 32 de ani ,mentinandu-l la 35 de ani. Se motiveaza in scris ca asa au inteles din dispozitivul instantei.Pentru determinarea punctajului mediu anual ,nu se stabileste o baza de calcul ,raportata la stagiul stabilit de instanta ?( procesul este pe rol la Curtea de apel) Va multumesc frumos pentru raspuns!
Re: revizuire decizie de pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 09/26/2017 2:16am
Datele sunt neclare.
Nu precizati data iesirii la pensie, data si motivul deschiderii actiunii in justitie, cine a stabilit reducerea stagiului complet de cotizare si motivul.
Casa de pensii este obligata sa respecte hotararile judecatoresti definitive.
Va sfatuim sa consultati un avocat.
Scris de: Vasile la data: 09/26/2017 8:36am
Vasile :
Gen:B
Data nasterii:13.02.1950
Stagiul de cotizare:46 de ani 4 luni
Alte date:26 ani 9 luni in gr.II a -de munca
Intrebare:
Am iesit la pensie limita de varsta in 02.03.2009, cand s-a luat in calcul un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.
In urma actiunii in instanta la (03.2017) s-a hotarat revizuirea si acordarea drepturilor de pensie prin stabilirea unui stagiu de 32 de ani(in functie de data formularii cererii de pensie)
Intrebarea este :Casa de pensii a procedat corect prin determinarea punctului mediu anual la stagiul de 32 ani
doar pentru cele 53.32080 de puncte realizate ,mentinand un puctaj de 0.23680 (pentru cele 8.28783 gr a 2 )
Punctajul suplimentar nu a fost revizuit( in decizia din 05.2017)prin raportare la stagiul hotarat in dispozitivul instantei.adica de 32 de ani
Ma face sa cred ca este un mod simplist sau rau voitor al Casei de Pensii?
Sa incep iar actiune in instanta...este mai greu..
Am facut acest demers si in urma unui raspus de la d-voastra din 12.08.2016.Pentru raspuns si informare ,va multumes frumos!
Scris de: la pensie la data: 09/28/2017 2:41am
De aceasta data nu mai puteti deschide actiune in justitie pentruca prin HG 291/2017 a fost introdus un nou aliniat, (8), la articolul 134 din normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 aprobate prin HG 257/2011, in care se mentioneaza ca in cazul recalcularii pensiilor conform art 169^1, cazul dv, se utilizeaza stagiul complet de cotizare conform anexei 5 la legea pensiilor 263/2010, iar conform acestei anexe dv aveti stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Scris de: Carp Mircea la data: 09/28/2017 5:16am
Intrebare punctuala:
Poate guvernul printr-o hotarare sa anuleze o hotarare judecatoreasca definitiva ?
Nu se incalca principiul separatiei puterilor in stat ?
Scris de: Vasile la data: 09/28/2017 5:56pm
Am iesit la pensie in 03.2009 pe legea 19/2000 au fost stabilite dreptul de pensie
In perioada deschiderii dreptului de pensie dec2008-03.2009se prevede un stagiu de 32 de ani.anexa 3

In sensul aplicarii disp.din Anexa 3 la legea 19/2000 s-a pronuntat I.C.C.J.prin decizia nr.04.04.2011 (data formularii cererii de pensie )

Instanta care a solutionat revizuirea si modalitatea de calcul in cazul meu ,a stabilit retinerea acestui stadiu de 32 de ani.? I-l atribuie (mi-l acorda ) dar stabilit gresit
D-voastra faceti referire la anexa 5 la leg.263/2010....eu am iesit la pensie in 2009!
Intrebarea este de ce nu se foloseste unitar acest stagiu,respectiv total puncte realizate si puncte acordate pt.grupa a 2 a de munca?
Am detaliat mai sus...totalul lor.Va multumes frumos!
Scris de: la pensie la data: 09/29/2017 3:30am
Pentru Carp Mircea
Ne pare rau ca asteptati de la noi lamurirea unei probleme juridice cand de fapt noi asteptam de la dv aceste feluri de clarificari.
Totusi indraznim sa spunem ca in acest caz Casa de pensii are o abordare corecta din urmatoarele motive :
Acordarea punctajelor suplimentare pentru stagiile in grupele de munca pentru cei care au iesit la pensie inainte de 01 ianuarie 2011 si nu au primit acest drept din cauza ca au beneficiat de reducerea stagiului complet de cotizare, conform legislatiei in vigoare la data iesirii la pensie, s-e face prin o lege 192/2015 emisa de parlamentul Romaniei care este for legislativ.
HG 291/2017 nu face altceva decat modifica un articol din Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 (aprobate tot prin HG) pentru a le actualiza in urma emiterii legii 192/2015.
Hotararea judecatoreasca definitiva nu a fost anulata deoarece punctajul mediu calculat prin decizia initiala a ramas calculat tot cu stagiul de cotizare redus (32 ani) iar cacularea cresterii punctajului mediu corespunzator punctajului suplimentar pentru stagiul in grupa de munca s-a facut conform stagiului complet de cotizare „prevazut de lege , in vigoare la data de la care se cuvin drepturile recalculate” conform noul aliniat de la art 134 din Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 .
In plus consideram ca aplicarea stagiului complet de cotizare redus pentru punctajul calculat la iesirea la pensie si a stagiului complet de cotizare de 35 ani pentru punctajul suplimentar se face tocmai pentru a nu anula efectele hotararii judecatoresti definitive, pentruca dupa opinia noastra prin aceasta se beneficiaza de doua avantaje pentru aceleasi stagii de cotizare lucrate in grupa de munca.
Scris de: la pensie la data: 09/29/2017 3:50am
Pentru Vasile
Nu intelegem din ce cauza repetati ca stagiul complet de cotizare de 32 ani a fost stabilit gresit. Hotararea judecatoreasca este data respectand Decizia ICCJ 4/2011 care prevede ca stagiul complet de cotizare utilizat la calculul punctajului mediu al pensiei sa fie cel corespunzator datei de iesire la pensie si in luna martie 2009 stagiul complet de cotizare pentru barbati a fost de 32 ani.
Recalcularea pensiei pentru acordarea punctajului suplimentar pentru stagiul in grupa de munca se face conform legii 192/2015 . La aceasta recalculare se utilizeaza stagiului complet de cotizare „prevazut de lege , in vigoare la data de la care se cuvin drepturile recalculate” conform art 134 alin (8) din Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 iar stagiul complet de cotizare in anul 2017 (la care se cuvin drepturile recalculate) pentru un barbat nascut dupa 01 ianuarie 1950 este de 35 ani.
Scris de: Carp Mircea la data: 09/29/2017 8:54am
........
In plus consideram ca aplicarea stagiului complet de cotizare redus pentru punctajul calculat la iesirea la pensie si a stagiului complet de cotizare de 35 ani pentru punctajul suplimentar se face tocmai pentru a nu anula efectele hotararii judecatoresti definitive, pentruca dupa opinia noastra prin aceasta se beneficiaza de doua avantaje pentru aceleasi stagii de cotizare lucrate in grupa de munca.

Ar fi bine sa fie asa.
Adica sa se foloseasca stagiul complet din anexa 5 doar pentru punctajul suplimentar.
Dar nu este asa.
Legea 263/2010 art.169^1 (3) in forma prevazuta de legea 192/2015 spune:

(3) In cazul persoanelor prevazute la alin. (2), la numarul total de puncte realizate de acestea pana la data prezentei recalculari se adauga numarul de puncte corespunzator majorarii rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1), la determinarea punctajului mediu anual utilizandu-se stagiile complete de cotizare prevazute de lege, corespunzatoare fiecarei situatii.

Total puncte realizate + cele suplimentare se raporteaza la stagiul complet din anexa 5.

Cazul meu:
Am avut stagiul complet de 30 de ani.
Prin hotarare judecatoreasca definitiva am trecut la stagiul complet de 20 de ani.
Raportarea la stagiul complet de 20 de ani s-a facut fara punctele suplimentare datorate grupei I.
Acum mi se vor acorda iarasi punctele suplimentare, dar raportarea se va face la un stagiu complet de 34 anisi 4 luni.
Voi pierde astfel 20,xxxxx% din cuantumul pensiei.
Curios este faptul ca trebuia sa primesc decizia din luna iunie si nu am primit-o nici pana acum, desi eu am cerut-o.
Am incheiat subiectul
Timpul le va rezolva pe toate.
Scris de: la pensie la data: 10/02/2017 1:57am
Pentru Carp Mircea
Asa am interpretat si noi prevederile legii 192/2015 dar nu este exclusa nici varianta comunicata de domnul Vasile pentruca asa cum citati dv continutul alin (3) din art 169^1 din legea pensiilor 263/2010, introdus prin aceasta lege, foloseste o expresie a limbajului de lemn „ stagiile complete de cotizare prevazute de lege, corespunzatoare fiecarei situatii” care lasa loc la interpretari.
Totusi in cazul concret al dv noi credem ca prin hotararea judecatoreasca ati obtinut incadrarea in prevederile art 56 alin (2) litera a) din legea pensiilor si in cazul recalcularii pensiei conform legii 192/2015 ar trebui sa se foloseasca stagiul complet de cotizare prevazut la acest articol, adica 20 ani, conform HG 291/2017.
Cu aceasta incheiem si noi subietul, cu rugamintea ca la primirea deciziei de recalculare, daca nu va deranjaza, sa ne comunicati si noua modul de calcul.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1