Subiect "pensie anticipata fara penalitate, gr aII." Deschis de Stoica Emilia Bobocica la data: 11/24/2017 1:43am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata fara penalitate, gr aII.
Scris de: Stoica Emilia Bobocica la data: 11/24/2017 1:43am
Gen:F
Data nasterii:16.03.1959
Stagiul de cotizare:34ani 6 luni si 27zile
Alte date:din care 22ani 3luni 21zile - conditii normale si 9ani 7luni in gr.II-a, stagiu aferent perioada incapacitate = 4luni si 27zile. Facultatea cursuri 5 ani la zi. Eu am facut in acest program si o simulare aproximativa.(cat am stiut eu).
Intrebare:Cand am dreptul sa ies la pensie anticipat fara penalitate tinandu-se cont de gr. II a de munca? Si cand pot anticipat cu penalitate (cat este penalitatea)?
Multumesc anticipat.
Re: pensie anticipata fara penalitate, gr aII.
Scris de: la pensie la data: 11/24/2017 8:54am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta,fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 16 iulie 2020 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 4 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 9 ani lucrat in gr II aveti dreptul la un stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 2 ani si 3 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru studii universitare si realizati un stagiu total de cotizare de 39 ani si 5 luni.
Stagiul dv de cotizare este cam neclar, noi am luat in calcul stagiul de cotizare in care ati introdus date in program de 32 ani si 3 luni din care 9 ani in gr II.
Pe perioada incapacitatii de munca se considera stagiul de cotizare indiferent de boala daca este inainte de 01 ianuarie 2005 si numai daca se datoreaza unui accident de munca sau boala profesionala daca este dupa aceasta data. Noi presupunem ca dv l-ati avut in anul 2003 si deci se ia in calculul stagiului de cotizare. Pe aceasta perioada introduceti in program sumele de care ati beneficiat.
Pentru stagiul de 9 ani lucrat in gr II, asimilat cu conditii deosebite, beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 1 an si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 10 luni adica in data de 16 ianuarie 2019.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului. Daca il depuneti in 16 decembrie 2017 diminuarea va fi de 4,55 %.
Nu puteti beneficia de pensie anticipata, nediminuata, deoarece pentru aceasta trebuie sa aveti stagiul de cotizare de 39 ani si 4 luni fara a lua in calcul stagiul de cotizare asimilat pentru studii universitare.
Am vericat datele introduse de dv in programul de calcul si avem urmatoarele observatii :
1 In pagina de intrare ati selectat gresit „Da” in caseta 25 ani in conditii speciale. Selectati „Nu”
2 Un an universitar se considera ca incepe la 01 octombrie si se termina la 30 septembrie anul urmator cu exceptia ultimului an daca angajarea se face inainte de 01 octombrie . In aceste conditii in septembrie 1979 selectati codul „-” iar in septembrie 1984 codul „F”.
3 Nu ati introdus sporului de vechime acordat automat inainte de 01 aprilie 1992 asa cum explicam pe site la pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
Pentru dv acest spor este corect astfel :
Intre august 1984 - iulie 1988 3 %
Intre august 1988 - martie 1992 6 %
4 Pentru stagiul de cotizare lucrat in gr II de munca beneficiati de un punctaj suplimentar pe care vi-l putem calcula noi daca reveniti dupa ce faceti modificarile indicate de noi mai sus si atunci va vom da si alte indicatii privind cresterea preciziei de calcul.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1