Subiect "Cumul pensie salariu" Deschis de Maria la data: 01/03/2018 12:36pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cumul pensie salariu
Scris de: Maria la data: 01/03/2018 12:36pm
Gen: feminin
Data nasterii: Jan-1956
Stagiul de cotizare: din 1981 pana astazi
Alte date:-
Intrebare:

Buna ziua,

Pentru o persoana care lucrează la privat si a atins vârsta de pensionare (actualul angajator si angajatul doresc continuarea activității), care este procedura de ieșire la pensie (pentru a nu pierde pensia la care s-a cotizat deja) ?

Este nevoie de informarea angajatorului si de încetarea actualului contract de munca (sau se poate merge la casa de pensii si depune dosarul direct acolo) ?
Exista alte restricții pentru cumulul pensie / salariu (pentru mediu privat) sau alte sfaturi pe mire mi le puteți da ?

Va mulțumesc mult,
Re: Cumul pensie salariu
Scris de: la pensie la data: 01/04/2018 6:47am
Conform art 56 alin (1) litera c) din legea 53/2003, Codul muncii, angajatorul avea dreptul sa declare incetarea de drept a contractului dv de munca la implinirea varstei standard de pensionare (in cazul dv 60 ani si 4 luni) indiferent daca va pensionati sau nu si daca este de acord sa incheie cu dv un alt contract de munca.
Pe de alta parte avand in vedere ca aveti dreptul sa cumulati pensia pentru limita de varsta cu salariu, daca angajatorul este de acord, este avantajos pentru dv sa va pensionati si sa continuati sa lucrati pe un nou contract de munca in cadrul caruia nu mai platiti CAS.
Scris de: Maria la data: 01/04/2018 6:20pm
Mulțumesc pentru răspuns.

Angajatorul mai are nevoie de mine si mi-a propus sa continui munca cu clauzele actuale.

Nu îmi este clar cum ar trebui sa informez la locul de munca (le cer eu încetarea contractului, ii informez ca imi voi depune dosarul de pensie si ca am nevoie de un alt contract ... la noul contract nu se va plati CAS, etc.)

Pot cere retroactiv drepturile de pensie ? (eu trebuia sa ies anul trecut conform vechimii si vârstei, doar ca având un loc de munca nu mi-am depus dosarul)

Stima,
Scris de: la pensie la data: 01/05/2018 1:49am
Pensia nu se primeste retroactiv ci de la data depunerii cererii de pensionare.
Nu trebuie sa cereti dv incetarea contractului de munca. Daca angajatorul nu se conformeaza art 56 alin (1) litera c) din legea 53/2003, Codul muncii, nu aveti dv nicio responsabilitate, depuneti dosarul de pensionare si eventual il anuntati atunci cand primiti decizia de pensionare.
In raspunsul anterior am facut o eroare, la contractul nou de munca platiti CAS dar nu platiti contributia pentru somaj.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1