Subiect "pensie anticipata partiala" Deschis de Simona la data: 01/08/2018 8:00am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partiala
Scris de: Simona la data: 01/08/2018 8:00am
Gen:
Data nasterii: 11.07.1964
Mai intai de toate doresc sa va spun La Multi Ani, sa aveti un an bun, si sa continuati sa raspundeti la intrebarile noastre cu acelasi profesionalism.
M-ati ajutat enorm la intocmirea calculatiei pensiei sotului meu, iar eroarea de calcul a fost de 5 lei .
Deci- nu pot sa spun decat "Jos Palaria" :) acestei echipe!

In ceea ce ma priveste pe mine......
Stagiul de cotizare: angajata continuu din 01.08.1983, dintre care 13 ani,7 luni si 11zile sunt in grupa II de munca. Deasemenea, in 2011 si 2012 am fost pensionata medical cu handicap MEDIU, perioada in care eu am avut servici si am lucrat normal.
Intrebarea mea este - > care este estimatul varstei la care pot sa ies la pensie anticipat partial, si daca pensia de handicap de la acel moment imi influenteaza pozitiv sau negativ aceasta.
Alte date:
Intrebare:
Re: pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 01/08/2018 8:41am
Ne bucura vestea ca v-am fost de folos. Precizia de calcul in cazul sotului dv se datoreaza in proportie de minim 50 % celui care a introdus datele corecte.
In cazul dv trebuie sa precizam ca in perioada in care ati fost incadrata in handicap mediu nu ati fost pensionata si nu ati primit pensie de handicap ci indemnizatie de handicap care nu are nicio legatura si nici o influenta asupra varstei de pensionare si nici asupra calculului punctajului pensiei.
Daca doriti sa va ajutam la calculul pensiei dv la momentul potrivit vom fi bucurosi sa va ajutam daca atunci vom mai functiona.
In conditiile prezentate de dv aveti urmatoarele drepturi de pensie :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiu in grupa de munca, in data de 11 martie 2027 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare de 33 ani si 9 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul de cotizare in gr II a fost asimilat cu conditii deosebite.
Pentru stagiul de 13 ani lucrat in gr II beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 3 ani si 3 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu de cotizare total de 37 ani si 8 luni.
Pentru stagiul de 13 ani lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 2 ani 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 60 ani si 2 luni adica in data de 11 septembrie 2024.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 57 ani si 8 luni, adica in data de 11 martie 2022. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului .
Aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata, la varsta de 57 ani si 8 luni, adica in data de 11 martie 2022 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 4 ani si 1 luna si realizati stagiul total de cotizare de 41 ani si 9 luni.
Va multumim pentru urarile facute si va dorim ca noul an sa va va aduca multa sanatate si bucurii.
Scris de: Simona la data: 01/09/2018 2:22am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: As vrea sa va spun ca anul trecut in Ianuarie 2017, mi-a simulat cineva de la Casa de pensii, cam cand as putea iesi la pensie anticipate cu penalizare_respectiv a mentionat 54 de ani si 8 luni,. Gresit, asa-i? Deasemenea si suma cu care as putea sa ies la anticipat, dat si de pensie de boala.

As vrea sa va trimit fisierul respectiv, intrucat mai am ceva de intrebat pe segmental de pensie de boala.
Va rog sa-mi indicati o adresa de e-mail,

multumesc,
Scris de: la pensie la data: 01/09/2018 4:37am
Calculul varstei de iesire la pensie anticipata partiala este gresit cel calculat de functionarul casei depensii. Precizam varsta standard de pensionare a dv este 62 ani si 8 luni iar varsta de iesire la pensie anticipata partiala este cu 5 ani mai mica decat varsta standard de pensionare adica 57 ani si 8 luni.
Regretam ca nu va putem ajuta prin introducerea datelor dv din fisier in programul de calcul deoarece noi, din anumite considerente, nu facem asemenea servicii.
Am observat ca ati deschis un program pe numele dv si ati introdus date pe 11 ani. Va sfatuim sa introduceti in continuare date din fisier in acest program si acolo unde aveti probleme reveniti pe forum cu intrebari iar atunci cand terminati introducerea datelor reveniti si vom face o verificare a datelor introduse dandu-va si unele indicatii.
Scris de: Simona la data: 01/10/2018 5:25am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

buna ziua,

am introdus datele in sistem, mai putin o perioada de somaj, intre 05.05.1997 - > 16.11.2017, pe care nu stiu cum sa o incadrez. Am avut un somaj de 396.000 lei pe aceasta perioada.

Acum, am doua intrebari, va rog daca aveti timp:

1. Ati mentionat mai sus, ca Pensia Anticipata Partial Diminuata - se implineste in 11 Martie 2022, dar si Pensia Anticipata Nediminuata tot in 11.03.2022 ?

Daca da, care este logica , ca nu vad nici o diferenta ?
Grupa II lucrata, nu ofera reducere mai jos de 57 de ani si 8 luni pentru anticipat?

2. La aceasta intrebare as dori sa rulam un scenariu - pentru o pensie de invaliditate gr II, cam care ar fi estimatul pensiei si care ar fi penalitatea. Luati in calcul va rog , tot 2018 lucrat la salariul introdus in sistem. Stiu ca sunt doar cifre estimate, si nu puteti oferi acuratete, dar doar in principiu.

Multumesc MULT,
Scris de: la pensie la data: 01/11/2018 8:23am
1 Logica este simpla pentru data de iesire la pensie anticipata sau anticipata partiala si anume :
Inainte cu 5 ani de varsta standard de pensionare de 62 ani si 8 luni adica la aceiasi varsta de 57 ani si 8 luni, in functie de stagiul de cotizare, puteti beneficia de :
- Pensie anticipata partiala, diminuata, pentruca aveti deja indeplinit stagiul complet de cotizare de 33 ani si 9 luni (si depasit cu 4 ani si 11 luni).
- Pensie anticipata, nediminuata, daca pana atunci (mai sunt 4 ani si 2 luni) va completati stagiul de cotizare cu 4 ani si 1 luna si depasiti cu 8 ani stagiul complet de cotizare de 33 ani si 9 luni.
2 In privinta estimarii unei eventuale pensii de invaliditate facem urmatoarele precizari:
Am verificat datele introduse in programul de calcul deschis pe numele dv si avem urmatoarele observatii :
- Ati inceput activitatea in august 1983 si ati introdus date incepand din ianuarie 1983
- Nu ati introdus sporul de vechime inainte de 01 aprilie 1992, care se acorda automat si care trebuie introdus asa cum explicam pe forum la pagina de la adresa de mai jos:
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
Corect pentru dv este urmatorul spor de vechime
Intre august 1986 - iulie1988 3 %
Intre august 1986 - martie 1992 6 %
Daca in aceasta perioada mai aveti si alte sporuri in % le cumulati
- Nu cunoastem ce fel de sporuri in suma fixa ati introdus, pentru corectitudine cititi indicatiile date de noi pe pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
-In perioada de somaj mai 1997 - octombrie 1997 (nu 2017) selectati codul „L” si introduceti ajutorul de somaj primit.
-In anii 2001 si 2002 ati introdus sume mai mari decat cele limita pentru care s-a platit CAS si care se iau in calcul. Acestea sunt prezentate de noi pe site la pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/limitarea-salariului-luat-in-calculul-pensiei.php
- In pagina de intrare in program ati introdus un punctaj suplimentar pentru stagiul in grupa de munca. Nu stim daca acest punctaj este calculat curect. Putem verifica daca este calculat corect daca, dupa ce faceti corectiile de mai sus, reveniti si precizati perioada lucrata in grupa de munca sub forma „din data de zi/luna/an pana in data zi/luna/an”.
Daca atunci cand reveniti ne precizati si o data (teoretica) de obtinere a pensiei de invaliditate va vom da si alte indicatii privind calculul acestei pensii.
Scris de: Simona la data: 01/12/2018 2:18am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

am incercat sa corectez ceea ce era gresit.

Intrebare - in 2001 si 2002 am pus salariul limita pe care s-a platit CAS-ul, nu salariul meu din cartea de munca.

Este corect asa? Sau este o greseala la plata CAS-ului din 2011 si 2002 facuta de Compania la care am lucrat?

Ultima intrebare si cea mai importanta: Daca estimatul final al pensiei de invalidate este avantajos, si ma decid sa fac asta, voi ramane cu aceasta pensie pana la limita de varsta , cand mi se aduce corectia, da?
Sau cu pensia de invaliditate voi ramane mereu?
Scris de: la pensie la data: 01/13/2018 7:31am
Asa cum v-am raspuns anterior salariile limita pentru care s-a platit CAS sunt date de noi pe site. Fata de aceste salarii ati facut corectia numai pe anul 2002 iar pe anul 2001 sunt inca introduse salarii mai mari decat limitele mentionate de noi. Va propunem sa nu va mai preocupe aceasta problema pentruca programul nostru face automat limitarea.
Ati ignorat sugestia noastra de a va verifica punctajul suplimentar pentru stagiul in grupa de munca.
Am observat ca nici celelalte sugestii nu au fost tratate cu atentie. De exemplu in lunile ianuarie - martie 1992 sporul de vechime care trebuia introdus este 6 % si nici nu ati facut nicio precizare privind sporurile introduse in suma fixa.
Dar asa cum ati precizat doriti o apreciere grosiera a pensiei.
Daca optati pentru pensie de invaliditate si o primiti pana la pensia pentru limita de varsta obtinuta cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare in grupa de munca, atunci pensia va fi recalculata introducandu-se in calcul si perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate, considerata ca stagiu de cotizare asimilat. Pe aceasta perioada se introduce in calcul, in loc de salariu, pensia de invaliditate primita.
Pentru a va face un calcul estimativ al pensiei de invaliditate am precizat ca ar fi indicat sa precizati o data pe care deasemeni nu ati facut-o si pentru a face aceasta simulare vom face noi anumite presupuneri
Presupunem ca depuneti dosarul de pensie de invaliditate in data de 31 decembrie 2018
Presupunem ca in data de 31 decembrie 2018 valoarea punctului de pensie este de 1100 lei.
Presupunem ca din calculul punctajului pensiei pentru activitatea pana in 31 decembrie 2018 va rezulta un punctaj total de 87,34132 puncte .
In aceste conditii mai trebuie facute urmatoarele calcule :
- Se calculeaza punctajul mediu anual impartind punctajul total realizat la stagiul complet de cotizare care in cazul dv, conform legii pensiilor 263/2010, este de 33 ani si 9 luni (33,75)
EX : 87,34132/33,75 = 2,58789 puncte
- Se calculeaza punctajul mediu corectat inmultind punctajul mediu calculat mai sus cu indicele de corectie acordat in anul iesirii la pensie. In anul 2018 acesta este 1,15.
EX : 2,58789 X 1,15 = 2,97607 puncte
- Se calculeaza valoarea pensiei inmultind punctajul mediu corectat calculat mai sus cu valoarea punctului de pensie stabilit in data iesirii la pensie. In decembrie 2018 este prevazut a fi 1100 lei
Ex : 2,97607 X 1100 = 3273,68 lei rtunjit 3274 lei.
Scris de: Simona la data: 01/15/2018 7:23am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc pentru simulare, si scuze ca a parut ca am ignorat anumite recomandari.

1 punctajul suplimentar pentru stagiul de grupa de munca (respective 2 ) l-am sters de nenumarate ori, dar reapare, deci aplicatia are o eroare.

2. am corectat salariul limita din 2001 - scuze, asa este, era eronat

3.sporurile introduse ca suma fixa si ca procent (peste cel de vechime), sunt: sporul de toxicitate intre anii 1990 si 1995, cat si sporul de conditii grele, din aceiasi perioada. Deasemenea mai este luat ca suma fixa, si sporul de noapte.
Oricum mai am de adaugat ceva spor de noapte, obtinul la Fabrica de tigari, dar nu am primit inca adeverinta de la ei.

Intr-un final, tin sa va adresez mii de multumiri, intrucat mi-am raspuns la intrebarea mea, si scuze daca am generat disconfort cu senzatia ca nu am fost atenta.
Dumneavoastra sunteti mai familiarizat cu aplicatia, care sa recunoastem, este o aplicatie buna, dar mai rustica, si uneori are blocaje si nu salveaza la timp.

Toate bune, si inca o data multumesc,
Scris de: la pensie la data: 01/17/2018 3:13am
Nu am inteles prea bine ce intelegeti dv cand spuneti ca progamul este mai rustic. Recunoastem ca programul are limitele unuia pus gratis la dispozitie insa nu trebuie nici sa dam vina pe el pentru toate erorile.
Faptul ca nu memoreaza anumite date nu este vina lui ci cel mult a noastra ca nu am atras atentia ca memorarea se face apasand pe butonul „continua” existent pe toate paginile.
Daca nu ati optat pentru a va calcula noi punctajul suplimentar pentru grupa de munca nu are rost sa stergeti punctajul deja introdus.
In privinta sporului pentru orele de noapte este bine cum ati procedat daca in adeverintele pe care le aveti aveti specificata suma fixa.
Procedura normala la introducerea sporului pentru orele de noapte este :
Orele lucrate noaptea au fost platite cu un spor de 15 sau 25 % care influenteaza salariul lunar in proportie de 31,51 % adica cu 4,73 % in perioada in care sporul de noapte a fost 15 % si cu 7,88 % in perioada in care sporul de noapte a fost 25 %. In aceasta situatie credem ca este mai simplu ca sporul de noate sa fie introdus in sporurile in % cu 4,73 sau 7,88 cumulat cu alte sporuri in % primite in aceeasi perioada.
Dar ca un ultim sfat, sa fiti mai atenta la calculul pensiei atunci cand ati depus dosarul de pensie nu acum cand ati facut numai o estimare, pentruca pana atunci sunt posibile modificari in modul de calcul.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1