Subiect "Pensii" Deschis de Mielul Georgeta la data: 01/24/2018 3:21pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensii
Scris de: Mielul Georgeta la data: 01/24/2018 3:21pm
Gen:m

Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Dacă unchiul își transferă ani de vechime de 30 ani lucrați în România în Spania unde mai are lucrați 8 ani vrea sa știe care este procesul de calcul al punctului de pensie , Pentru ani din Romania in se calculează la valoarea punctului de pensie din Romania ,și pentru ani din Spania la valoarea punctului de pensie din Spania sau daca depune dosarul acolo de pensionare i se calculează ambele perioade de ce la valoarea punctului de pensie din Spania că ar vrea sa se retragă în România și nu știe care ar fi varianta mai buna,sau dacă-i se calculează valoarea pensiei, la punctul de pensie din Spania și îi vine pensia pe teritoriul Spaniei, și după un an ,doi revine in Romania se recalculeaza din nou dosaru
Re: Pensii
Scris de: la pensie la data: 01/25/2018 3:51am
V-am mai dat indicatii in acest caz
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
Unchiul dv in Romania are dreptul la pensie pentru limita de varsta la data de 6 martie 2018 si pentru aceasta trbuie sa aiba stagiul de minim 15 ani si deci nu este necesar sa mai depuna niciun act pentru stagiul de cotizare din Spania. Pentru aceasta componenta a pensiei din Romania, daca doreste sa isi stabileasca domiciliul in Romania, ii recomandam sa depuna dosarul in Romania la Casa de pensii de care apartine domiciliul la care vrea sa se stabileasca.
Asa cum am precizat mai sus componenta din Spania se calculeaza conform legislatiei de acolo pentru care trebuie sa ceara informatii de acolo. Pentru componenta din Spania credem ca este mai bine sa depuna dosarul in Spania si sa ceara ca pensia de acolo sa fie transmisa la domiciliul din Romania.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1