Subiect "vechime in munca" Deschis de aura la data: 01/29/2018 11:40am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
vechime in munca
Scris de: aura la data: 01/29/2018 11:40am
Gen:f
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:in perioada 1993_1994 am lucrat la o firma de confecții care ulterior sa închis.Cand am vrut sa es la pensie anticipata nu mi sa calculat acea perioadă deoarece cartea de munca nu era vizată la ITM.Mau trimis să scot o adiverinte cu salariile și cu sporurile de la cei care dețin arhiva.Respectiva arhiva mă tot amână ,zic că nu găsesc statele de plată din acea perioadă!Poate greșesc și de aceea va cer sfatul că eu am înțeles că există o lege care le permite să elibereze acele adevevente in cazul când nu se mai găsesc statele de plată ,după salariile de la acea vreme!Daca exista vriun articol din lege care permite așa ceva va rog sa mil spuneți că să știu ce să le cer.Mulțumesc!
Re: vechime in munca
Scris de: la pensie la data: 01/30/2018 1:08pm
Situatia dv nu este prezentata clar.
Exista doua arhive ale intreprinderilor care si-au incetat activitatea preluate in administrare de catre detinatori de arhive avizati de Directia Arhivelor Statului si anume arhiva de personal si arhiva financiar contabila.
Pentru a fi luat in calcul perioada lucrata la intreprinderea in cauza este suficient sa obtineti o adeverinta de la detinatorul arhivei de personal in care sa fie nominalizate numai datele continute de carnetul dv de munca, adica: perioada lucrata, salariile tarifare si unele sporuri daca acestea au fost inscrise in carnetul de munca.
Incepand cu luna septembrie 1992 functionarii care completau carnetele de munca au avut instructiuni ca sa inscrie in carnetul de munca un salariu care sa includa si sporurile.
Pentru a va emita o adeverinta cu toate castigurile obtinute de dv in acea perioada asa cum precizati si dv trebuie sa se analizeze statele de plata care se afla in arhiva financiar contabila dar care este greu de analizat si din aceasta cauza va amana. Nu cunoastem o prevedere legala care sa oblige detinatorul de arhiva sa va elibereze o astfel de adeverinta.
Deci dupa opinia noastra trebuie sa cereti detinatorului de arhiva de personal sa va emita o adeverinta cu perioada lucrata si salariile inscrise in carnetul de munca. Obligatia de a vi se elibera o adeverinta cu date din arhiva de personal, de catre detinatorul arhivei de personal, este prevazuta in art 126 alin (2) din Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 aprobate prin HG 257/2011
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1