Subiect "Pensionare anticipata partiala" Deschis de Codrut la data: 02/24/2018 4:35pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensionare anticipata partiala
Scris de: Codrut la data: 02/24/2018 4:35pm
Gen: M
Data nasterii: 20.04.1959
Stagiul de cotizare: 35 ani si 4 luni
Alte date: 12 ani si 6 luni in grupa 2
Intrebare:

Buna seara,
La ce varsta poate sa iasa tatal meu la pensie anticipata sau anticipata partiala, sau normala, in conditiile de mai sus?

P.S. De asemenea, am auzit ca ar exista optiunea sa i se calculeze cuantumul pensiei in functie de cotizatia mamei mele, in loc de cotizatia lui? Mama a murit inainte de varsta de pensionare, dar a avut o vechime si un stagiu de cotizare mai mare.

Multumesc anticipat!
Re: Pensionare anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 02/25/2018 7:40am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 20 aprilie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani , stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul dv lucrat in grupa II de munca a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite” .
Pentru stagiul de 12 ani lucrat in gr II de munca beneficiaza de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 3 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizeaza stagiul de cotizare total de 38 ani si 4 luni.
Pentru stagiul de 12 ani lucrat in conditii deosebite beneficiaza de o reducerea a varstei de pensionare cu 2 ani si 6 luni si se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani si 6 luni adica in data de 20 octombrie 2021.
Are dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 60 ani adica in data de 20 aprilie 2019. Diminuarea depinde de data la care o cere si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului. .
Nu poate beneficia de pensie anticipata, nediminuata, dupa varsta de 60 ani deoarece pentru aceasta trebuie sa aiba realizat stagiul total de cotizare de 43 ani.
Nu exista o astfel de optiune ci aceea de a opta pentru pensie de urmas in urma decesului sotiei sale astfel:
- La varsta de 65 ani poate opta intre pensia de urmas in urma decesului sotiei si propria pensie pentru limita de varsta.
- Pensia de urmas in urma decesului sotiei se calculeaza ca jumatate din punctajul pensiei sotiei sale, daca sotia avea pensie la data decesului sau ca jumatate a punctajului pensiei de invaliditate de gr I la care ar fi avut dreptul sotia la data decesului daca atunci nu era pensionara. Aceasta proportie de 50 % din punctajul pensiei sotiei se acorda daca este singurul mostenitor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1