Subiect "lamurire pap" Deschis de DUTA PAVEL la data: 03/20/2018 11:51am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
lamurire pap
Scris de: DUTA PAVEL la data: 03/20/2018 11:51am
Gen:m
Data nasterii:19.12.1957
Stagiul de cotizare:40.6 ani
Alte date:
Intrebare:Am decizia de pensionare anticipata de 3 luni. Nu am intrerupt activitatea inca deci pensia nu este in plata.Pana la pensia la limita de pensionare mai am 15 luni.Intrebarea este ca incepand cu 1 iulie punctul de pensie se va ridica probabil la 1100 lei , atunci si pensia anticipata partiala chiar daca nu o pun in plata se va mari cu valoarea modificata a punctului de pensie sau merge cu aceeasi valoare pana la termenul de transformare in pensie la limita de varsta.? Exista vreo problema in sens negativ daca nu pun p.a.p in plata pana la termenul cand se va transforma in pensie la limita de varsta adica peste 15 luni?
Re: lamurire pap
Scris de: la pensie la data: 03/20/2018 2:42pm
Toate pensiile, inclusiv pensia dv anticipata partiala, chiar daca nu este pusa in plata, cresc prin cresterea valorii punctului de pensie prevazuta a se face incepand cu 01 iulie 2018 la 1100 lei.
Daca pensia dv anticipata partiala nu este pusa in plata pana la trecerea la pensie pentru limita de varsta nu apar probleme deosebite ci numai in privinta acordarii indicelui de corectie.
Diferenta intre faptul ca ati cerut pensie anticipata si nu o puneti in plata pana la trecerea la pensie pentru limita de varsta fata de situatia in care nu ati fi cerut pensiei anticipata partiala si ati fi lucrat pana la pensie pentru limita de varsta este :
- La pensia anticipata partiala vi s-a acordat un indice de corectie (probabil cel din anul 2018 de 1,15) care s-a aplicat punctajului realizat. Acest indice de corectie nu se va aplica si cresterii punctajului pensiei la trecerea la pensie pentru limita de varsta.
- Daca nu cereati pensie anticipata partiala vi se acorda un indice de corectie (cel pe anul 2019 pe care nu-l cunoastem) care se aplica punctajului total realizat la pensia pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1