Subiect "pensie anticipata" Deschis de dumitru la data: 05/04/2018 1:42am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata
Scris de: dumitru la data: 05/04/2018 1:42am
Gen:m
Data nasterii:15.09.59
Stagiul de cotizare:40
Alte date:
Intrebare:sunt in campul muncii din anul 1978 după terminarea liceului,am efectuat stagiul militar,după care am revenit în câmpul muncii și am făcut facut studii universitare 6 ani la zi fără intrerupere,iar în perioada 2001-2003 am lucrat part-time la o firmă privată,nu am întrerupt activitatea până în prezent,lucrez în domeniul bugetar,vă rog să-mi spuneți care este penalizarea pentru pensionarea la vârsta de 60 de ani,având în vedere cele sus menționate,vă mulțumesc.
Re: pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 05/04/2018 2:49am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 15 septembrie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani , stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 60 ani adica in data de 15 septembrie 2019 daca atunci aveti realizat stagiul complet de cotizare.Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Deoarece stagiul dv nu este clar va rugam sa reveniti si fie sa va calculati singur stagiul de cotizare care se ia in calculul diminuarii pensiei anticipate pertiale fie sa ne dati noua informatiile necesare acestui calcul.
Aceste informatii sunt :
-Data angajarii zi/luna/an
- Perioada intreruperii angajarii pentru stagiu militar sub forma de la zi/luna/an la zi/luna/an. Aceasta perioada nu se ia in calculul diminuarii pensiei anticipate partiale.
- Perioada intreruperii angajarii pentru studii universitare sub forma de la zi/luna/an la zi/luna/an. Aceasta perioada nu se ia in calculul diminuarii pensiei anticipate partiale.
- Perioada lucrata part-time, daca in acea perioada nu ati mai lucrat cu norma intreaga, sub forma de la zi/luna/an la zi/luna/an
- Daca lucrati in continuare pana la varsta de 60 ani.
Va atentionam ca daca perioada lucrata (eliminand perioadele stagiului militar si studii universitare) nu insumeaza 35 ani, adica nu realizati stagiul complet de cotizare, nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala la varsta de 60 ani si in acest caz trebuie sa lucrati pana realizati stagiul complet de cotizare si apoi sa cereti pensie anticipata partiala.
Scris de: dumitru la data: 05/05/2018 2:08am
Gen:masculin
Data nasterii:15.09.1959
Stagiul de cotizare:40
Alte date:
Intrebare:
Revin cu datele solicitate in vederea solutionarii cazului meu...
- Data angajarii = 01/09/1978
- Stagiul militar = 25/10/1978-15/03/1980
- Alte intreruperi nu exista (studiile superioare la zi au fost efectuate fara intreruperea activitatii)
-perioada part-time a fost in paralel cu norma intreaga
- Lucrez in continuare pana la implinirea varstei de 60 ani.

Multumesc.
Scris de: la pensie la data: 05/07/2018 2:00am
In raspunsul anterior am precizat
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 60 ani adica in data de 15 septembrie 2019 daca atunci aveti realizat stagiul complet de cotizare. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
In urma ultimilor informatii va putem preciza :
In prezent aveti un stagiu de cotizare de 38 ani, 3 luni si 16 zile.
Perioada stagiului militar se asimileaza stagiului de cotizare si se ia in calculul pensiei numai la pensia pentru limita de varsta de care beneficiati la varsta de 65 ani.
Perioada studiilor universitare nu se iau in calculul stagiului de cotizare nici la pensia anticipata partiala si nici la pensia pentru limita de varsta, chiar daca au fost urmate la zi, deoarece in acea perioada ati beneficiat de stagiu de cotizare normal.
In aceste conditii, in prezent, pentru pensia anticipata partiala vi se ia in calcul un stagiu de cotizare de 38 ani, 3 luni si 16 zile si daca mai lucrati pana la varsta de 65 ani mai puteti realiza un stagiu de cotizare de 1 an, 4 luni si 8 zile si realizati un stagiu total de cotizare de 39 ani, 7 luni si 24 zile.
Daca cereti pensie anticipata partiala la varsta de 60 ani si atunci aveti stagiul de cotizare peste 39 ani pensia va fi diminuata cu 18 %.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1