Subiect "pensionar militar la 10 ani vechime, pierdut 27 ani de munca din sectorul public" Deschis de Dumitrache Adina la data: 05/09/2018 6:42am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionar militar la 10 ani vechime, pierdut 27 ani de munca din sectorul public
Scris de: Dumitrache Adina la data: 05/09/2018 6:42am
Gen:F
Data nasterii:01.05.1960
Stagiul de cotizare: 5 ani facultate la zi, 22 ani in sistemul public, 10 ani in sistemul militar in conditii speciale.
Alte date:din cei 22 ani din sistemul public, am lucrat in grupa a II-a 11 ani si 10 luni in procent de 100% si 1 an si 9 luni in procent de 70%.
Intrebare:Sunt pensionata militar la limita de varsta din august 2017. La calculul pensiei s-au luat in considerare doar cei 10 ani militari. Cum si cand pot valorifica si cei 27 ani de civilie ? Mentionez ca toate adeverintele de activitate in original se afla la Casa de pensii a MI si nu mi-au fost returnate odata cu cartea de munca, desi nu le-au folosit.Din cate stiu, legea prevede recunoasterea reciproca a perioadelor de activitate intre casele de pensii.Asadar, ma pot adresa Casei MAI pentru revizia deciziei de pensionare la data la care voi avea dreptul pentru perioada civila, sau trebuie facut un nou dosar la casa de pensii publice ? La ce varsta pot demara un demers, avand in vedere grupele de munca ?
Re: pensionar militar la 10 ani vechime, pierdut 27 ani de munca din sectorul public
Scris de: la pensie la data: 05/10/2018 9:53am
Pentru stagii de cotizare realizate in sectorul public de pensii si in sectorul militar de pensii primiti doua pensii o pensie de serviciu din sectorul militar de pensii si o pensie din domeniul public de pensii.
In sectorul public de pensii aveti urmatoarele drepturi :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca in data de 01 februarie 2022 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 9 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru a beneficia de pensie in sistemul public de pensii trebuie sa depuneti cerere si dosar cu actele doveditoare la Casa de pensii teritoriala din sectorul public de pensii.
Stagiul dv lucrat in grupa II de munca a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite” .
Pentru stagiul de 11 ani lucrat in gr II beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 2 ani si 9 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada de studii universitare si realizati un stagiu de cotizare total de 29 ani si 9 luni
Pentru stagiul de 11 ani lucrat in conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani i si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 9 luni adica in data de 01 februarie 2020 numai daca va completati stagiul de cotizare cu 2 ani si realizati stagiul complet de cotizare.
Pentru stagiul de cotizare de 11 ani si 10 luni lucrat in gr II de munca mai beneficiati de o majorare a punctajelor lunare cu 25% pe aceasta perioada.
Dupa modificarile aduse legii pensiilor 263/2010 de catre OUG 103/2017 perioadele lucrate in sectorul militar nu se recunosc in sistemul public de pensii.
Opinia noastra este ca puteti sa va completati stagiul de cotizare prin incheierea unor contracte de asigurare sociala atat pe o perioada trecuta cat si pe o perioda viitoare astfel ca impreuna sa insumeze 2 ani. Pentru perioadele celor doua tipuri de contracte adresati-va Casei de pensii din sectorul public, dar inainte de incheierea contractului cereti sa vi se asigure ca aceasta completare a stagiului de cotizare va permite sa beneficiati de reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in gr II de munca.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1