Subiect "PAP si venituri ca PFI" Deschis de Csorik Ilona la data: 06/29/2018 7:08am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
PAP si venituri ca PFI
Scris de: Csorik Ilona la data: 06/29/2018 7:08am
Gen: F
Data nasterii:12.04.1961
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua. Doresc sa depun dosarul pentru PAP, mai am nevoie de 3 luni si 2 saptamani ca sa realizez cei 8 ani ( peste 32 ani 1 luna, in total 40 ani si 1 luna ) sau sa depun dosarul in septembrie pentru PA.
1. Ca persoana fizica independenta -PFI, inregistrata la ANAF ca PFI ( nu PFA, nu sunt inregistrata la Registru Comertului)am un contract de asistenta in brokeraj. Din acest contract realizez aproximativ 8.000 lei/an, reprezentand comisioane din contractele emise, asigurari: RCA, locuinte, etc, ..... Pot sa cumulez aceste venituri cu PAP sau PA? Sau trebuie sa renunt la acest contract?
2). Pot cumula PAP /PA cu veniturile obtinute in baza contractului de asistenta in brokeraj, daca venitul brut pe an calendaristic echivalent va fi mai mic decat suma 22.800 (12*1900) Care este baza legala, legea si articolul din lege?
3. PFI intra in categoria PFA?
Va multumesc anticipat.
Re: PAP si venituri ca PFI
Scris de: la pensie la data: 07/02/2018 3:25am
Credem ca faceti o confuzie.Noi nu cunoastem categoria persoana fizica independenta ci “activitate independenta “ desfasurata de o persoana fizica, definita conform art 7 punctul 3 din legea 225/2015 Codul fiscal.
Veniturile, indiferent de nivel, obtinute de o persoana fizica prin activitati independente pot fi cumulate cu pensia anticipata partiala sau pensia anticipata conform art 118 alin (1.2) din legea pensiilor 263/2010 modificat prin legea 217/2017. Daca activitatea dv de brokeraj a fost inregistrata la ANAF ca activitate independenta puteti cumula veniturile, de orice nivel, obtinute prin aceasta activitate cu pensia anticipata partiala sau pensia anticipata.
Avand in vedere precizarile de mai sus este posibil ca o persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta. Mai mult credem ca majoritatea activitatilor desfasurate de o persoana fizica autorizata sunt activitati independente.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1