Gen: M
Data nasterii: 08.1953
Stagiul de cotizare: Romania 16 ani (5 ani studii, 10,5 ani salariat, 0,5 ani armata), Franta 30 ani salariat
Alte date: mesaj initial 08.08.2018
Intrebare:
Multumesc pt promptitudinea si efortul de a-mi raspunde, dar cred ca nu ati inteles sensul intrebarii mele sau mai degraba ati dorit sa evitati raspunsul la ea.
Repet intrebarea initiala : care este formula de calcul (exacta si detaliata !) a componentei "romanesti" a pensiei comunitare, ceea ce eu am numit << pensie comunitara "romaneasca" >>.
Calculul pensiei "romanesti" imi era perfect cunoscut, el este detaliat in legea pensiilor din 2010 (cu modificarile ulterioare).
Cind pt o persoana exista perioade muncite in 2 (sau mai multe) state UE, persoana respectiva are dreptul (cu indeplinirea conditiilor de virsta , minim de stagiu muncit, etc.):
1) - fie la o pensie de la fiecare stat, calculata pt perioda muncita exclusiv in statul respectiv, conform legislatiei tarii respective; este ceea ce eu am numit <<pensie "romaneasca">> pt Romania si <<pensie "frantuzeasca">> pt Franta,
2) - fie la o <<pensie comunitara>> care este suma <<pensiilor comunitare>> din tarile respective (numite de mine <<pensie comunitara "romaneasca">> pt Romania si <<pensie comunitara "frantuzeasca">> pt Franta).
Fiecare tara calculeaza aceasta componenta comunitara in functie de totalitatea periodelor muncite in cele 2 (sau mai multe) state; este de fapt o corectie a pensiei nationale mentionata la punctul 1).
In cazul in care persoana face demersul pt o astfel de <<pensie comunitara>>, (demers facut in tara de resedinta), fiecare din organismele din tarile respective calculeaza 2 pensii, cea nationala si cea comunitara, cea mai favorabila fiind cea care va fi varsata beneficiarului.
In cazul meu voi primii:
1) <<pensie nationala Romania>> sau <<pensie comunitara Romania>>, cea mai favorabila,
2) <<pensie nationala Franta>> sau <<pensie comunitara Franta>>, cea mai favorabila.
Ceea ce doresc este formula exacta de calcul al acestei <<pensii comunitare "romanesti">> !!!!
Merci pentru raspuns.
Cu cordialitate,