Subiect "perioade asimilate in noua lege a pensiilor" Deschis de Liliana la data: 08/21/2018 5:24am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
perioade asimilate in noua lege a pensiilor
Scris de: Liliana la data: 08/21/2018 5:24am
In noua lege se schimba modul de calcul a punctajului pentru perioadele asimilate art 88

(2) Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. b), c) şi f) punctajul lunar este de 0,25 puncte.

Aceasta modificare duce la diminuarea punctajului pentru pensionarii cu studii superioare.

Argumentez acest lucru:

Perioada studiilor 1973-1978 5 ani

Actual punctajul mediu anual este in jur de 0.6 (peste 0.6)

Dupa noua lege va fi de 0.25, adica o diminuare a punctajului mediu anual, pentru fiecare an de aproximativ 0.4.

Diminuarea punctajului pe total pentru cei 5 ani de studii va fi de 2 puncte, adica o diminuare a pensiei de 150 ron dupa noua modalitate de calcul.

Consider ca aceasta schimbare a modului de calcul al punctajului pentru aceste perioade asimilate este in defavoarea pensionarilor cu studii superioare. Am verificat aceasta situatie la mai multi pensionari cu studii superioare si la toate situatiile analizate se diminueaza punctajul mediu anual.

Va rog sa-mi spuneti daca logica mea este corecta.

Nu am inteles nimic din actuala lege ce se intampla cu punctajul care a rezultat din aplicarea indicelui de corectie. Va rog sa ma lamuriti.
Multumesc f mult
Re: perioade asimilate in noua lege a pensiilor
Scris de: la pensie la data: 08/21/2018 8:29am
In privinta calculului punctajelor lunare pentru perioada studiilor universitare logica dv este gresita deoarece noua lege a pensiilor nu face modificari fata de legea actuala.
Pentru a va convinge faceti comparatie intre prevederile actualei legi a pensiilor si ale noii legi astfel :
- Pentru studiile universitare urmate inainte de data de 01 aprilie 2001 precizate la art 164 alin (2) din legea 263/2010 si art 153 alin (2) al noii legi unde se prevede utilizarea salariului minim pe economie din perioada respectiva.
- Pentru studiile universitare urmate dupa data de 01 aprilie 2001 precizate la art 97 alin (1) litera b) din legea 263/2010 si art 88 alin (2) al noii legi unde se prevede utilizarea a 25 % din salariul mediu pe economie din perioada respectiva.
In privinta punctajului rezultat prin aplicarea indicelui de corectie nu am gasit nici noi o prevedere si presupunem ca acestea vor fi stabilite prin Regulamentul de aplicare al noii legi.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1