Subiect "Universitatea e considerata contributie pt cei 15 ani?" Deschis de Ion la data: 10/29/2018 9:55am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Universitatea e considerata contributie pt cei 15 ani?
Scris de: Ion la data: 10/29/2018 9:55am
Gen:M
Data nasterii: 1959
Stagiul de cotizare: 7,5 ani
Alte date:facultate la zi 4 ani, serviciul militar 9 luni; locuiesc in strainatate
Intrebare:Buna ziua,Am citit undeva: "condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani." . Pt pensia la limita de virsta, in cei 15 ani minim: sint facultatea si serviciul militar incluse? sau numai daca ai minim 15 ani contributii salariale, atunci sint incluse? Situatia mea specifica este: am lucrat si contribuit 7,5 ani; facultatea la zi 4 ani; serviciul militar 9 luni - total cca 12,2 ani. As vrea sa platesc diferenta de contributie pina la 15 ani (cca 3 ani) cf legii 186/2016; dar daca facultatea nu este inclusa inseamna ca nu voi intruni conditiile. Multumiri anticipate.
Re: Universitatea e considerata contributie pt cei 15 ani?
Scris de: la pensie la data: 10/29/2018 2:01pm
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
La calculul stagiului minim de cotizare se iau si stagiile de cotizare asimilate pentru studiile universitare (efectuate la zi si absolvite cu diploma) si stagiul militar.
Nu ati precizat in ce tara locuiti si daca acolo ati lucrat si contribuit la pensie.
Pentru deschiderea dreptului la pensie pentru limita de varsta pentru stagiul minim de 15 ani se iau in calcul si eventualele stagii de cotizare din strainatate daca Romania are incheiat cu acea tara un acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale. Romania are incheiat un asemenea acord cu toate tarile din Uniunea Europeana.
Completarea stagiului de cotizare pana la stagiu de cotizare minim de 15 ani pate fi facut prin incheierea unui contract de asigurare pe o perioada trecuta conform legii 186/2016 cu completarile ulterioare sau prin contract de asigurare conform art 6 alin (2) din legea pensiilor 263/2010 pentru perioada viitoare.
In ambele cazuri suma minima asigurata este salariul minim pe economie din perioada contractata iar in cazul contrctului conform legii 186/2016 se mai pun conditiile ca perioada contractata sa fie de maxim 5 ani in urma de la data incheierii contractului si daca in acea perioada nu au fost realizate stagii de cotizare.
Scris de: Ion la data: 10/29/2018 5:05pm
Gen:M
Data nasterii:1959
Stagiul de cotizare:7.5ani
Alte date:Am lucrat in afara de Romania (7.5ani +universitate+stagiu militar), 1.5 ani in Canada si 21 de ani in SUA.
Intrebare:Banuiesc ca nu se pot aduna la anii lucrati in Romania cu cei in SUA. Cu cei in Canada, posibil, dar si atunci nu fac 15 ani, deci probabil ca cel mai bine este sa contribui aditional cf legii 186/2016 cei cca 3 ani diferenta ca sa fac 15 ani ? De asemeni, nu mai am livretul militar, dar am o adeverinta de la MApN ca am facut serviciul militar, banuiesc ca e valabila? Multumiri!
Scris de: la pensie la data: 10/30/2018 3:32am
Romania nu are incheiat un acord bilateral in domeniul asistentei sociale cu SUA insa are incheiat un astfel de acord cu Canada.
In privinta oportunitatii utilizarii stagiului de cotizare din Canada dupa opinia noastra ar trebui sa va faceti un calcul economic avand in vedere ca pentru cumpararea stagiului de cotizare pe ultimii 3 ani, conform legii 186/2016, costa cca 13 000 lei.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1