Subiect "pensie sociala" Deschis de neagoe viorica la data: 11/03/2018 4:17am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie sociala
Scris de: neagoe viorica la data: 11/03/2018 4:17am
Gen:F
Data nasterii:23.04.1963
Stagiul de cotizare:12 ani 5 luni si 29 zile
Alte date:Din anul 2006 si in prezent pensie gradul III de invaliditate.Am 3(trei) nasteri.
Intrebare:In ce an ma pot pensiona cu pensie sociala sau la limita de varsta?Daca pot beneficia de plata la Casa de Asigurari pentru intregirea vechimii in munca? Va multumesc!
Re: pensie sociala
Scris de: la pensie la data: 11/05/2018 2:41am
Conform actualei legislatiei a pensiilor aveti urmatoarele drepturi :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 23 septembrie 2025 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 5 luni,daca atunci aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate se asimileaza stagiului de cotizare si se ia in calculul stagiului minim de cotizare pentru deschiderea dreptului la pensie pentru limita de varsta.
Actuala legislatie a pensiilor nu acorda reducerea varstei de pensionare pentru nasterea si cresterea unui anumit numar de copii.
In prezent este in discutie o noua lege a pensiilor ale caror prevederi nu sunt sigure pana la promulgarea noii legi a pensiilor si elaborarea normelor de aplicare ale acesteea.
Daca noua lege a pensiilor, care este prevazut sa intre in vigoare la 01 septembrie 2021, nu se modifica fata de prevederile din proiect, incepand cu 01 septembrie 2021 beneficiati de pensie pentru limita de varsta daca ati crescut pana la 16 ani cei trei copii pe care i-ati nascut.
In conditiile de mai sus in care perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate se asimileaza stagiului de cotizare nu se recomanda completarea stagiului de cotizare prin contract cu Casa de pensii..
Pensia sociala se acorda numai daca pensia pentru limita de varsta iese din calcul mai mica decat pensia minima din momentul iesirii la pensie, care acum este de 640 lei.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1