Subiect "Pensionare" Deschis de Alexandru la data: 11/03/2018 9:16am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensionare
Scris de: Alexandru la data: 11/03/2018 9:16am
Gen: M
Data nasterii: 08-Apr-1959
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Pensionare la limita de varsta , posibil anticipata?

Buna ziua,

Va rog sa-mispuneti cand m-as putea pensiona. Am absolvit Politehnica,inginer, curs de 5 ani ( 1979 - 1984 ), armata 9 luni inainte de facultate. M-am angajat in septembrie 1984 si am lucrat pana in octombrie 1995. Am emigrat in Canada in octombrie 1995 si din decembrie 1997 lucrez fara intrerupere.

Va multumesc,

ALexandru
Re: Pensionare
Scris de: la pensie la data: 11/05/2018 3:07am
Cei care au lucrat in Romania si in alta tara cu care Romania are incheiat un acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale, primesc o pensie compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Romania are incheiat un astfel de acord cu Canada ratificat prin legea 183/2010.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie si numai la tipul de pensii prevazut in acord. In cazul acordului incheiat intre Romania si Canada se prevede cumularea stagiilor de cotizare realizate in cele doua tari numai pentru pensiile pentru limit de varsta, de invaliditate si de urmas.
In Romania aveti urmatoarele drepuri la pensie
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 08 aprilie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Pentru aceasta pensie nu trebuie sa faceti dovada stagiului de cotizare din Canada deoarece perioadele de studii universitare si de stagiu militar se asimileaza cu stagiul de cotizare si se cumuleaza cu stagiul de cotizare lucrat. Astfel realizati stagiul minim necesar deschiderii dreptului la pensie pentru limita.
Nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 60 ani deoarece pentru aceasta trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani insa in acordul bilateral incheiat intre Romania si Canada nu se prevede cumularea stagiilor de cotizare realizate in cele doua tari pentru deschiderea dreptului la astfel de pensie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1