Subiect "sporuri fixe" Deschis de Mocanu Iulian la data: 01/05/2019 2:20am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
sporuri fixe
Scris de: Mocanu Iulian la data: 01/05/2019 2:20am
Gen:B
Data nasterii:06.07.1967
Stagiul de cotizare:41 ani
Alte date: 23 ani in grupa I si conditii deosebite dupa 2001
Intrebare: 1. Bonusurile si premierile se pot include in sporurile fixe?
2. O perioada de timp am lucrat in acord global depasind 100%, exemplu 102,4%. Diferenta (102,4-100) se poate include in sporurile fixe?
Re: sporuri fixe
Scris de: la pensie la data: 01/05/2019 10:04am
Conform actualei legi a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 06 iulie 2032 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Datele privind stagiile lucrate in grupele de munca sunt neclare si putin diferite de cele date de dv acum cca 3 ani si nu putem sa va precizam datele iesirii dv la pensie.
Vom incerca sa va raspundem la intrebarile punctuale puse de dv.

1 Daca iesiti la pensie inainte de 01 septembrie 2021 conform actualei legi a pensiilor :
- Bonusurile si premiile nu se includ in sporurile fixe si nu intra in calculul pensiei pe perioada inainte de 01 aprilie 2001 iar dupa aceasta data se iau in calcul.
- Sumele castigate in acord global nu intra automat in calculul punctajului pensiei in perioada inainte de data de 01 aprilie 2001 insa acestea pot fi luate in calcul daca obtineti o hotarare judecatoreasca pe care o puteti obtine deschizand o actiune in justitie (la tribunal) in care faceti dovada acestor castiguri si cereti ca hotararea judecatoreasca sa fie data conform Deciziei ICCJ 19/2011. Pentru perioada dupa 01 aprilie 2001 sumele castigate in acord intra in calcul fara hotarare judecatoreasca

2 Daca iesiti la pensie dupa data de 01 septembrie 2021 conform noii legi a pensiilor :
Pentru perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 se ia in calculul punctajului pensiei venitul total realizat (in care intra bonusurile, premiile si sumele castigate in acord) daca venitul total este dovedit prin adeverinta iar daca nu se dovedeste prin adeverinta se majoreaza cu 10 % punctajele realizate in acest interval.
Pentru perioada dupa data de 01 aprilie 2001 se ia in calculul punctajului pensiei venitul total realizat fara a fi dovedit prin adeverinta.

3 Daca iesiti la pensie inainte de 01 septembrie 2021 conform actualei legi a pensiilor dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor pensia se recalculeaza conform celor prezentate de noi la punctul 2 cu observatia ca daca ati uzat de dreptul de calcul a sumelor realizate in acord prin hotarare judecatoreasca, daca nu faceti dovada venitului total realizat inainte de 01 aprilie 2001 nu mai beneficiati de majorarea cu 10 % a punctajelor realizate in aceasta perioada.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1