Subiect "pensie anticipata partiala" Deschis de Eugenia.C la data: 03/05/2019 12:59pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partiala
Scris de: Eugenia.C la data: 03/05/2019 12:59pm
Gen:F
Data nasterii:08.martie 1962
Stagiul de cotizare:34 ani si 10 luni
Alte date:conditii normale de lucru
Intrebare:in perioada lucrata am avut 4 luni de concediu medical,in cazul pensiei anticipata partiala , sunt considerate ca vechime in munca, sau nu?La ce data pot depune dosarul pentru pensia anticipata partiala?
Re: pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 03/05/2019 2:55pm
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 08 mai 2024 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare de 32 ani si 7 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata la varsta de 57 ani si 2 luni adica in data de 08 mai 2019. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Depunerea dosarului de pensionare se face incepand cu data la care se deschide dreptul la pensie adica incepand cu 08 mai 2019 pentru pensie anticipata partiala sau incepand cu 08 mai 2024 pentru pensie pentru limita de varsta.
Concediu pentru incapacitate temporara de munca (medical) se asimileaza si se ia in calculul stagiului de cotizare si a punctajului pensiei anticipate partiale indiferent de boala daca a fost inainte de 01 ianuarie 2005 iar dupa aceasta data numai daca s-a datorat unui accident de munca sau unei boli profesionale.
Scris de: Eugenia.C la data: 03/13/2019 3:07pm
Gen:f
Data nasterii:8 martie 1962
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:referitor la incapacitatea temporara de munca din anul 2013 , se pot plati contributiile necesare pentru ca si acea perioada sa fie recunoscuta ca vechime in munca?
Scris de: la pensie la data: 03/14/2019 6:35am
Cumpararea stagiului de cotizare pentru perioadele anterioare se face conform legii 186/2016 insa nu poate fi facuta pentru perioade anterioare cu mai mult de 5 ani inaintea datei incheierii contractului cu Casa de pensii.
Scris de: Eugenia.C la data: 03/29/2019 2:59pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:am introdus date in programul de calcul al pensiei, dar nu sunt sigura ca am introdus ce trebuie(in cartea de munca , la un moment dat am 2,3,sau chiar 4 sume,in acest caz trebuie inscris totalul?)
compania la care lucrez acorda spor de fidelitate conform contractlui colectiv de munca, acest spor intra in calcul la acordarea pensiei, sau doar sporul de vechime?
in ultima perioada pe fisa de salarizare nu mai sunt evidentiate sporurile, atunci trebuie sa introduc salariul sau total realizari?
multumesc
Scris de: la pensie la data: 03/31/2019 9:32am
Am verificat datele introduse de dv in program si avem urmatoarele observtii privind erorile aparente :
1 Nu ati introdus date in anul 1988 iar la calculul sporului de vechime acest an este considerat lucrat.
2 In perioadele ianuarie - martie 1995 si iulie - decembrie 2003 ati introdus salarii mari considerate de noi gresite.
3 In perioadele in care aveti inscrise in carnetul de munca mai multe cifre introduceti in calcul suma cea mai mare deoarece aceea este suma intre salariul tarifar si sporurile cu caracter permanent.
4 Instructiunile de completare a carnetelor de munca au prevazut ca dupa septembrie 1992 sa se cumuleze salariul tarifar cu sporurile cu caracter permanent si sa fie inscris in carnet totalul. In aceasta perioada introduceti in calcul numai cifra din carnetul de munca
5 Sporul de fidelitate este considerat spor cu caracter permanent si se introduce in calculul pensiei.
6 Verificati daca dupa ianuarie 2018 ati introdus sumele corect deoarece in aceasta perioada trebuiau introduse sume mai mari fata de decembrie 2017 din cauza ca in sumele pentru care s-a platit CAS trebuiau incluse si obligatiile angajatorului.
6 Daca vreti sa fiti sigura ca ati introdus sumele corecte dupa 01 aprilie 2001 cereti la Casa de pensii “Situatia stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001” si vi se va elibera o situatie in care veti gasi o coloana cu sumele pentru care s-a platit CAS, pe acestea le introduceti in calcul dupa 01 aprilie 2001.
7 Daca cereti pensie in anul 2019 introduceti indicele de corectie 1,20 in caseta corespunzatoare din pagina de intrare in program.
Scris de: Eugenia.C la data: 04/07/2019 10:39am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:34 ani si 10 luni
Alte date:
Intrebare:in cazul in care se depune dosarul de pensie anticipata partial la data de 8 mai 2019 cu cat va fi diminuata pensia?
daca se continua activitatea pana la sosirea deciziei de pensionare se modifica procentajul de diminuare?
Scris de: la pensie la data: 04/07/2019 2:58pm
Daca cereti anticipata partiala in data de 08 mai 2019 si atunci aveti stagiul de cotizare de 34 ani si 10 luni diminuarea pensiei va fi de 24 %.
Daca lucrati in continuare dupa depunerea dosarului de pensionare cu pensie anticipata partiala aceasta perioada nu se ia incalculul pensiei anticipate partiale ci numai la pensia pentru limita de varsta si deci nu influenteaza diminuarea pensiei anticipate partiale.
In privinta datelor introduse in program va mai putem spune ca nu ati introdus sporul de vechime de 6 % in anii 1990 si 1991.
Scris de: JANTA CAMELIA la data: 04/17/2019 12:42pm
Gen:f
Data nasterii:26,11,1963
Stagiul de cotizare:13,08,1982-28,08,2018 TOTAL 36 ANI
Alte date:NU
CAND MA POT PENSIONA ANTICIPAT PARTIAL
Scris de: la pensie la data: 04/18/2019 1:43am
Pentru Janta Camelia
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 26 mai 2026 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare de 33 ani si 5 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 57 ani si 6 luni adica in data de 26 mai 2021. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Scris de: Eugenia.C la data: 05/23/2019 1:49pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:primele de vacanta oferite de companie,tichetele,alte prime sau al 13-lea salariu influenteaza calcularea pensiei?
Scris de: la pensie la data: 05/24/2019 3:13am
Pentru Eugenia C
Inainte de 01 aprilie 2001 sumele enumerate de dv nu intra in calculul punctajului pensiei
Incepand cu 01 aprilie 2001 se iau in calcul si primele de orice fel si al 13 -lea salariu.
Valoarea tichetelor de masa, a tichetelor cadou si a voucherelor de vacanta nu intra in calculul punctajului pensiei.
Scris de: Eugenia.C la data: 08/05/2019 2:37pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:o persoana cu pensie anticipata partiala, poate incheia un contract de colaborare cu fostul angajator fara sa-i fie afectata pensia?
Scris de: la pensie la data: 08/06/2019 4:29am
Pentru a se stabili daca aveti dreptul sa cumulati pensia cu veniturile obtinute din o activitate anume trebuie mai intai sa definiti daca aceasta activitate este clasificata, conform legii 227/2015 Codul fiscal, ca activitate dependenta sau independenta.
Daca este clasificata ca activitate dependenta aveti dreptul sa cumulati pensia anticipata partiala cu veniturile din aceasta activitate daca nu sunteti in urmatoarele situatii :
- persoana angajata cu contract de munca
- functionar public
- persoana angajata in functie electiva
Daca este clasificata ca activitate independenta aveti dreptul sa cumulati pensia anticipata partiala cu veniturile din aceasta activitate.
Daca va este greu sa faceti aceasta clasificare adresati-va unui expert fiscal.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1