Subiect "Colaborari" Deschis de Lucia Stella la data: 05/09/2019 12:18pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Colaborari
Scris de: Lucia Stella la data: 05/09/2019 12:18pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua. Intre anii 1992-2009, in afara salariului pe care il primeam fiind angajata cu carte de munca, am avut colaborari cu mai multe institutii, realizand venituri pentru care s-a platit impozit pe venit, dar NU cred ca s-au platit contributii CAS aferente acestor venituri, deoarece legea la vremea respectiva nu obliga la plata contributiilor. Deci, daca obtin adeverinte de la institutiile respective, pot fi luate in calcul aceste venituri la calculul pensiei mele? Multumesc.
Re: Colaborari
Scris de: la pensie la data: 05/10/2019 2:40am
Luarea in calcul a acestor sume se face daca pentru acestea s-a platit CAS.
Dovedirea acestor sume se face in mod diferit in functie de data calendaristica astfel :
- Inainte de data de 01 aprilie 2001 aceste sume se dovedesc prin adeverinta eliberata de angajator in care se specifica faptul ca angajatorul a platit contributiile de asigurari sociale. In aceasta perioada a platit contributii de asigurari sociale numai angajatorul si acestea s-au platit pentru intreg fondul de salarii al angajatorului.
- Dupa data de 01 aprilie 2001 sumele pentru care s-a platit CAS, atat de angajat si angajator, sunt luate in calcul fara a fi justificate cu adeverinta pentruca acestea se gasesc in arhiva electronica a Casei de pensii. Puteti si dv sa aflati aceste sume daca cereti la Casa de pensii sa va elibereze “Situatia stagiilor de cotizare dupa 01 aprilie 2001”.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1