Subiect "legea 221/2018" Deschis de Carmen la data: 05/23/2019 11:13am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
legea 221/2018
Scris de: Carmen la data: 05/23/2019 11:13am
Gen:Feminin
Data nasterii:13.07.1968
Stagiul de cotizare:45 ani si 8 luni
Alte date:28 ani si 6 luni conditii speciale
Intrebare:Mi-a venit decizia de pensie,si nu mi s-au luat in calcul adeverintele depuse la dosar,motivand ca nu sunt conform legii,ceece nu este adevarat,si nici nu s-a calculat pensia conform legii 221/2018,cu toate ca intrunesc conditiile.Ce pot face in aceste conditii?Legea 221/2018 este aplicabila sau nu? Daca am contribuit la pensia privata,pensia de stat este mai mica,decat a unuia care nu a cotizat la pensia privata?
Multumesc anticipat
Re: legea 221/2018
Scris de: la pensie la data: 05/24/2019 2:20am
Consideram ca trebuie sa mai verificati inca odata daca adeverintele depuse sunt conform legii si daca va incadrati in prevederile legilor 192/2015 si 221/2018 pentru a beneficia de recalcularea pensiei. Legea 221/2018 este in vigoare si se aplica. Aceasta noua verificare va ajuta sa evitati respingerea viitoarelor demersuri. La aceasta verificare va putem ajuta si noi daca ne dati datele necesare.
Daca dupa verificare constatati ca aveti dreptate depuneti la registratura Casei de pensii de care apartineti o contestatie catre Comisia Centrala de Contestatii si daca raspunsul este negativ sau intarzie mai mult de o perioada rezonabila de cca 3-4 luni aveti dreptul sa deschideti o actiune in justitie (la tribunal). Actiunea in justitie este scutita de taxe dar nu este rau daca mai consultati un avocat.
Pentru punctajul pensiei se ia in calcul suma pentru care s-a platit contributie de asigurare sociala (CAS) catre Casa de pensii. Daca sunt doi salariati care platesc CAS total pentru aceiasi suma si din acea suma la unul din salariati se vireaza o anumita suma si la pilonul II de pensii, administrat privat, inseamna ca pentru acest salariat suma pentru care s-a plati CAS la Casa de pensii este mai mica si deci punctajul acestuia este mai mic.
Scris de: Carmen la data: 05/24/2019 7:32am
Gen:feminin
Data nasterii:13.07.1968
Stagiul de cotizare:45 ani si 8 luni
Alte date:3 ani si 7 luni conditii normale,16 ani conditii speciale(la metrou),12 ani si 6 luni grupa 1(din 01.04.1986-01.10.1998 am lucrat ca electrician la regionala cai ferate Bucuresti,sectia I.F.T.E-E.A)
Intrebare:
16.12.1999-01.07.2004 electrician,intretinere si reparatii trenuri(Metrorex)
Din 01.07.2004,mentenanta la trenurile de metrou a fost preluata de firma ALSTOM TRANSPORT SA,si am lucrat in conditii speciale 16 ani,electrician(operator mentenanta trenuri metrou)
Referitor la adeverinte,sunt exact asa cum cere legea,dar casa de pensii nu le ia in calcul,motivarea lor pe toate deciziile de pensii fiind aceeasi de ani de zile(veniturile brute din adeverinta nr....,nu s-au valorificat,deoarece in adeverinta nu s-au defalcat sporurile cu caracter permanent conform legii.Cand le-am spus ca sunt conforme cu legea,functionarul public mi-a raspuns ca drepturile din adeverinte(sporuri cu caracter permanent,prime,festive,ore de noapte)se obtin doar in instanta.
Scris de: la pensie la data: 05/24/2019 10:23am
Regretam ca nu putem fi de acord cu dv.
Atat in privinta adeverintelor cat si a prevederilor legii 221/2018 nu aveti dreptate si puteti sa faceti contestatie cat si actiune in justitie dar fara a castiga drepturile dorite.
Baza de calcul a punctajelor lunare este diferita in perioada inainte si dupa data de 01 aprilie 2001 astfel :

Dupa data de 01 aprilie 2001 baza de calcul a punctajului lunar este constituita din salariul brut pentru care s-a platit CAS. In aceste sume pe langa salariul tarifar si sporurile cu caracter permanent, sporurile cu caracter nepermanent, primele ocazionale, participarea la beneficii etc. Pentru aceasta perioada nu trebuie sa prezentati adeverinta pentruca aceste sume se gasesc in arhiva electronica a Casei de pensii de unde le puteti obtine cerand la Casa de pensii “Situatia stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001”

Inainte de 01 aprilie 2001 baza de calcul a punctajului lunar este constituita din salariul tarifar la care se adauga numai sporurile cu caracter permanent mentionate la punctul V in anexa 15 la Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010. In aceasta baza de calcul intra si sporul pentru orele de noapte pentru care trebuie sa prezentati o adeverinta conform modelului de la anexa 16 la Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010.
Aceasta baza de calcul o prezentam si noi mai pe larg pe site la Pagina de la adresa :
https://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php

In privinta legii 221/2018, pentru cei care au iesit la pensie dupa 01 ianuarie 2011 se aplica numai celor care au realizat un stagiu de cotizare de 25 ani in conditii speciale in intreprinderile mentionate in anexa 3 la legea pensiilor 263/2010. In cazul dv nu se ia in calcul perioada lucrata la Regionala Cai Ferate Bucuresti acum Societatea Nationala de Transport Feroviar “CFR Calatori” sau “CFR Marfa”unde se ia in acest calcul numai pentru activitatea mentionata la punctul 7 din anexa 2 la legea 263/2010 adica “ Activitatea desfasurata de personalul din siguranta circulatiei, care indeplineste functia de mecanic de locomotiva si automotor, mecanic ajutor si mecanic instructor”

In concluzie noi va sfatuim sa cereti de la angajatori pentru perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 adeverinte pentru sporurile cu caracter permanent mentionate la punctul V, care trebuie sa contina informatiile mentionate la punctul VI, din anexa 15 la Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010.
Aceste adeverinte le depuneti la registratura Casei de pensii si vor fi luate in calculul pensiei incepand cu data depunerii adeverintelor.
Scris de: Carmen la data: 05/31/2019 10:24am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
MULTUMESC FRUMOS PENTRU LAMURIRI.
MAI AM O NEDUMERIRE:PE DECIZIE IN JOSUL PAGINII,EXISTA O MOTIVARE:''VENITURILE BRUTE INSCRISE IN ADEVERINTA NR....ELIBERATA DE CFR,NU S-AU VALORIFICAT DEOARECE IN ADEVERINTA NU S-AU DEFALCAT SPORURILE CU CARACTER PERMANENT ASA CUM SUNT PREVAZUTE IN ANEXA NR.15 LA NORMELE DE APLICARE A PREVEDERILOR LG 263/2010, APROBATE PRIN HG257/2007''.EU INTELEG CA PENSIA S-A CALCULAT LA SALARIUL DE INCADRARE,CEL DIN CARTEA DE MUNCA,IAR CONTRIBUTIA S-A RETINUT DIN VENITUL BRUT.DUMNEAVOASTRA CUM INTERPRETATI ACEASTA MOTIVARE?
VA MULTUMESC ANTICIPAT!
Scris de: la pensie la data: 05/31/2019 1:39pm
Noi nu ne-am propus sa comentam prevederile legale pentruca nu vedem rezultatul si pentru ca ne conducem dupa vorba romaneasca “legea e lege” si dupa dictonul latin “dura lex sed lex”, care se traduce prin “legea e dura dar aceasta este legea”
In privinta platii cotributiei de asigurare sociala trebuie sa va precizam ca inainte de 01 aprilie 2001 aceasta nu a fost platita de dv din salariul brut ci de catre angajator din total fond de salarii.
Pe de alta parte legea pensiilor 3/1977 in vigoare din acea perioada nu a prevazut legarea calculului pensiei de cotributia de asigurare sociala si astfel amintim zicala “legea e lege”
Ca sa va linistim, din puncte de vedere rationament va dam dreptate, dar “legea e lege”
Speram ca noua lege a pensiilor sa intre in vigoare din 01 septembrie 2021 si sa se mentina prevederea din proiect ca punctajul pensiei sa fie facut la salariu brut si pentru perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 si in acest sens facandu-se recalcularea pensiei si pentru cei care au iesit la pensie inainte de intrare in vigoare a acestei legi.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1