Subiect "pensionare anticipata" Deschis de mitu constanta la data: 05/28/2019 9:47am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionare anticipata
Scris de: mitu constanta la data: 05/28/2019 9:47am
Gen:feminin
Data nasterii:29.mai.1965
Stagiul de cotizare:34 ani
Alte date:
Intrebare:Buna ziua, am 34 de ani vechime in munca din care:
-6 ani sunt in grupa a doua de munca in perioada 1984-1990
-mai multe luni in care am avut concediu fara plata ( fie eram concediu de studii pentru ca am facut facultatea la seral, fie firma la care lucram nu avea de lucru).
-mai multe luni am avut mai multe contracte de munca in paralel
Intrebari: pot iesi la pensie anticipata partial din septembrie 2019? Sau daca nu pot iesi la pensie in 2019, cand este minim posibil sa ies, tinand cont de cei 6 ani in grupa a doua de munca, de normele duble din perioadele in care am avut mai multe contracte de munca in paralel, peste norma de 8 ore/zi si faptul ca am deja stagiul complet de cotizare de 30 de ani? Contractele suplimentare se considera stagiu suplimentar fata de norma de munca de 8 ore? Pot cumpara vechimea pe perioada cat am avut concediu fara plata sau timp de munca redus la o ora sau doua pe zi? Am introdus in program toate veniturile din 1984 pana in 2018 cand am avut ultimul contract de munca.
Din calculul programului de pe site, rezulta ca desi am avut perioade indelungate cu venituri foarte mari, care ar fi trebuit sa compenseze perioadele cu venituri foarte mici, s-a aplicat corectii si pensia ajunge la o suma foarte mica. e ceva gresit in interpretarea mea? Multumesc foarte mult si sper sa ma lamuriti asupra acestor aspecte.
Re: pensionare anticipata
Scris de: la pensie la data: 05/29/2019 3:17am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 29 martie 2028 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare de 34 ani si 2 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul lucrat in grupa II de munca a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 6 ani lucrat in gr II de munca beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 1 an si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu de cotizare total de 35 ani si 6 luni din care se scad concediile fara plata. In perioada lucrata cu mai multe contracte de munca nu se ia in calculul stagiului de cotizare mai mult decat o norma.
Pentru stagiul de 6 ani lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 1 an si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 61 de ani si 10 luni adica in data de 29 martie 2027 daca atunci aveti realizat stagiul complet de cotizare de 34 ani si 2 luni,
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 57 de ani si 10 luni adica in data de 29 martie 2023 . Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.

Am verificat datele introduse de dv in program si avem urmatoarele observatii :
1 Nu ati introdus sporul de vechime inainte de 01 aprilie 1992, care se acorda automat si care trebuie introdus asa cum explicam pe forum la pagina de la adresa de mai jos:
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
Corect pentru dv este urmatorul spor de vechime
Intre februarie 1987 - ianuarie 1989 3 %
Intre februarie 1989 - martie 1992 6 %
Daca in aceasta perioada mai aveti si alte sporuri in % le cumulati
2 Dupa 01 aprilie 2001 sunt perioade in care sumele introduse in calcul trebuie sa fie limitate la sumele indicate de noi pe site la pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/limitarea-salariului-luat-in-calculul-pensiei.php
Aceasta este explicatia punctajelor mici in perioada in care ati avut salarii mari.
3 Dupa decembrie 2007 ati introdus sume mici care alterneaza cu lipsa a caror cauza ati explicat-o mai sus. In aceasta perioada nu putem aprecia stagiul de cotizare realizat de dv.
Pentru perioada dupa 01 aprilie 2001 puteti cere la Casa teritoriala de pensii “Situatia stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001” si va va elibera un tabel cu sumele pentru care s-a platit CAS si stagiile de cotizare realizate care va pot ajuta la calculul stagiului de cotizare realizat pana in prezent
Conform legislatiei actuale se poate incheia contract de asigurare sociala cu Casa de pensii teritoriale dar numai pentru perioada viitoare si evident se justifica numai daca nu lucrati in acea perioada..
Scris de: mitu constanta la data: 06/03/2019 7:53am
Gen:feminin
Data nasterii: 29 mai 1965
Stagiul de cotizare: 34 ani
Alte date:
Intrebare: multumesc pentru raspunsul anterior, dar am o nelamurire: din extrasul de la cnpp NUMAI pe perioada 2001-2018 am 15 ani munca, cu un total de puncte de 393.76849 si un punctaj de 32,81405.. cum este posibil sa fie o pensie dar de circa 1500 lei? Multumesc
Scris de: la pensie la data: 06/03/2019 8:52am
Pensia de 1564 lei iesita din calculul de pe site este rezultatul datelor introduse de dv in program. Pe anumite perioade aceste sume sunt limitate asa cum v-am explicat in raspunsul anterior.
Noi nu putem face comparatie intre acest rezultat si extrasul de la CNPP pentruca nu-l cunoastem pe acesta. Avem rezerve sa credem ca pe un act emis de functionarii de CNPP exista un astfel de punctaj.
Daca aveti un astfel de act faceti dv comparatia intre datele luate in calcul si punctajele obtinute. Punctajele anuale rezultate in calculul de pe site le gasiti facand click pe butonul “Datele introduse” care se afla pe paginile anuale de date.
Daca doriti o analiza o putem face pe un an daca ne dati datele continute in extrasul de la CNPP din coloana “Sumele pentru care s-a platit CAS.
Scris de: Diana Mitu la data: 06/04/2019 1:58pm
Gen:f
Data nasterii:29 mai 1965
Stagiul de cotizare:34 ani
Alte date:
Intrebare:sunt dispusa sa platesc serviciul de consiliere pe intrega perioada de 34 de ani. Va trimit toate extrasele de la cnpp cu info privind punctele si punctajul asupra caruia aveti rezerve plus extrasul pentru perioada 1984-2001 pentru a face un calcul cat mai realist. va rog sa imi comuncati in privat pe email cat costa si cat dureaza ca sa verificam exact despre ce este vorba. multumesc foarte mult
Scris de: la pensie la data: 06/05/2019 2:19am
Site-ul nostru nu acorda servicii contra cost.
Pentru dv vom incerca sa va dam cateva indrumari pe adresa de mail.
Scris de: la pensie la data: 06/17/2019 9:53am
Am primit situatiile trimise de dv si am inteles ca ati fost indusa in eroare de modul neprofesionist cu care este prezentata situatia stagiului dv dupa 01 aprilie 2001.
Vom incerca sa va explicam cum se calculeaza pensia :
Valoarea pensiei se calculeaza astfel :
1 - Se calculeaza un punctaj lunar impartind veniturile obtinute lunar (dovedite prin documente), pe toata perioada lucrata, la salariul mediu brut pe economie din acea luna, anuntat de Institutul National de Statistica.
Aceste salarii le gasiti pe site-ul nostru la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/salariul-mediu-pe-tara.php
2- Se calculeaza un punctaj mediu anual prin impartirea sumei punctajelor lunare dintr-un an calendaristic la 12 indiferent de numarul de luni lucrate pe an.
3- Se calculeaza punctajul total realizat prin suma punctajelor medii anuale pe toata perioada lucrata.
4- Se adauga punctajele anuale acordate suplimentar pentru stagiul in grupa de munca si contributie la pensie suplimentara inainte de data de 01 aprilie 2001.
5- Se adauga punctajele anuale acordate suplimentar pentru stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar, studii universitare (numai pentru pensia pentru limita de varsta) si pentru perioada de somaj.
6- Se calculeza punctajul total anual prin suma punctajelor de mai sus (3 + 4 + 5).
7- Se calculeaza punctajul MEDIU anual prin impartirea punctajului total anual realizat la stagiul complet de cotizare. In cazul dv stagiul complet de cotizare este 34 ani si 2 luni (32,16667) .
8- Se calculeaza valoarea pensiei inmultind punctajul mediu anual corectat cu valoarea punctului de pensie. In anul 2019 pana la 01 septembrie valoarea punctului de pensie este de 1100 lei.
Trebuie remarcat ca punctajul total de la pozitia 6 se obtine prin insumarea punctajelor anuale realizate si programul de calcul de pe site respecta acest mod de calcul.
In situatia primita de dv de la Casa de pensii vi se prezinta:
- In coloana 2 punctajele lunare realizate in fiecare an fara sa fie specificat ca acestea sunt puncte lunare.
.- In coloana 3 punctajele medii anulale calculate prin impartirea punctelor din coloana 2 la 12 deasemeni fara a se face specificarea ca acesta este punctajul mediu anual
In subsolul situatiei se face totalul punctajelor gresit pentruca se insumeaza punctele lunare in loc sa se faca totalul punctelor anuale.
Din aceasta cauza totalul punctelor prezentate in aceasta situatie este de 12 ori mai mare decat ar trebui sa fie.
Am facut un calcul al punctajelor medii anuale realizate prin programul de pe site (accesibile prin apasare pe butonul “Datele introduse”de pe oricare pagina anuala de date din program) in perioada 2001 si 2019 si al punctajelor anuale de pe situatia dv de la Casa de pensii, prezentate in coloana 3, pe aceasi perioada si am avut surpriza sa constatam ca punctajele anuale calculate prin programul nostru sunt mai mari cu cca 5 %.
In concluzie daca am reusit sa va convingem sa aveti incredere in calculul facut cu programul de pe site va sfatuim sa continuati sa faceti corectiile urmatoare :
- Corectiile mentionate in raspunsul nostru la primul mesaj
- Mai verificati inca odata datele introduse. Exemplu in luna aprilie 1988 ati introdus 1955 lei si in situatia primita de la Casa de pensii este prevazut 1994 lei.
- Verificati in carnetul de munca daca aveti inscris stagiul de cotizare in grupa de munca (in situatia primita de la Casa de pensii pe toata perioada inainte de aprilie 2001 sunt trecute conditii de munca normale). Daca nu este inscris trebuie sa prezentati adeverinta cu acest stagiu.
- Daca dupa anul 2008 ati contribuit si la pilonul II de pensii in programul de calcul pensie trebuie sa introduceti suma pentru care s-a platit CAS din care trebuie sa scadeti contributia la pilonul II de pensii
Dupa ce faceti aceste corectii puteti reveni pentru o ultima verificare a datelor introduse.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1