Subiect "reduce varsta de pensioare" Deschis de Dan la data: 07/31/2019 7:25am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
reduce varsta de pensioare
Scris de: Dan la data: 07/31/2019 7:25am
Gen:M
Data nasterii:mai1967
Stagiul de cotizare:28
Alte date:
Intrebare:va informez ca am lucrat din 1991 in conditii normale pana in 2000.
din 2001 am lucrat cu transplant renal timp de 16ani iar de doi ani lucrez cu dializa -am gradul "grav cu insotitor"
Teoretic beneficiez de reducerea varstei de pensioare cu 15ani conform legislatiei in vigoare-nu mai apare cuvantul pre-existent
intrebare-de la cine iau adeverinta de handicap avand in vedere faptul ca inca mai vreau sa lucrez inca o perioada de timp?( atat timp cat mi se permite lucru de acasa si timpul flexibil)
Am incercat sa iau aceasta informatie de la ghiseu dar rusinos, am fost alungat de duduia de la casa de pensii Bucuresti pe motiv ca-I mananc timpul
Re: reduce varsta de pensioare
Scris de: la pensie la data: 07/31/2019 9:28am
Asa cum cunoasteti si dv legea actuala a pensiilor 263/2010 art 58 a) prevede ca se pot pensiona cu pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, persoanele care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare (in cazul dv 11 ani si 8 luni) in starea de handicap grav, preexistent angajarii.
Tot in aceasta lege este prevazut ca aveti dreptul la pensie de invaliditate daca sunteti incadrat in una din gradele de invaliditate I, II sau III de catre comisia de expertiza a capacitatii de munca de pe langa Casa de pensii de sector. Pentru aceasta incadrare trebuie sa prezentati certificatul de incadre in gradul de handicap eliberat de catre Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de pe langa consiliul local al setorului municipiului Bucuresti daca locuiti in Bucuresti in care sa fie precizat ca a fost eliberat in vederea obtinerii pensiei de invaliditatea. Trebuie sa precizam ca in cazul cand obtineti pensie de invaliditate gr I sau II nu mai aveti dreptul sa lucrati cu contract de munca.
Aceasta lege este prevazut a fi in vigoare pana in 01 septembrie 2021.
Dupa 01 septembrie 2021 intra in vigoare noua lege a pensiilor 127/2019 care la art 52 a) nu mai conditioneaza pensionarea cu limita de varsta de faptul ca handicapul sa fie preexistent angajarii.
Deci dv incepand cu 01 septembie 2021 aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta.
Pentru a beneficia de aceasta pensie va trebui sa depuneti un act care va fi stabilit prin Normele de aplicare ale legii pensiilor 127/2019 care nu au fost elaborate inca ci este prevazut sa fie elaborate in cca 2- 3 luni. Presupunem ca va fi acelasi act care se cere in prezent prin normele de aplicare a legii actuale a pensiilor 263/2010 adica un certificat de incadrare in gradul de handicap eliberat de catre Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de pe langa consiliul local al setorului municipiului Bucuresti, daca locuiti in Bucuresti, in care sa fie precizat ca a fost eliberat in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta.
Scris de: CIOBANU Danut la data: 09/02/2020 11:15am
Data nasterii:1967
Stagiul de cotizare:29
Alte date:
Intrebare:Va rog sa-mi spuneti daca in situatia de mai sus,s-a schimbat ceva?,,sau tb sa astept pana in 2021
Multumesc
Scris de: la pensie la data: 09/02/2020 1:45pm
In prezent este eliminata conditia ca starea de handicap sa fie preexistenta angajarii si va puteti pensiona imediat cu pensie pentru limita de varsta.
Scris de: CIOBANU Danut la data: 09/03/2020 1:52am
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:In acest caz ca rog sa-mi spuneti cum procedez,de unde iau documentul medical...acum cateva luni am sunat la comisia medicala dar de acolo m-au trimis la Casa de Pensii.
A doua intrebare, in cazul in care obtin decizia de pensionare, pot sa mai lucrez inca o perioada de timp?..evident fara sa iau si pensie
Multumesc foarte mult
Scris de: la pensie la data: 09/03/2020 6:54am
Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 la art 43 prevede ca pentru a beneficia de reducerea
varstei de pensionare conform art 58 din legea pensiilor 263/2010 persoanele cu handicap trebuie sa depunja un certificat de handicap eliberat in acest scop. Dar certificatul de handicap nu se elibereaza de Casa de pensii ci de “Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap”de pe langa Consiliul judetean din judetul in care aveti domiciliul.
In cazul in care aceasta comisie v-a trimis la Casa de pensii este posibil ca cel cu care ati vorbit la telefon nu a inteles ce doriti dv sau a fost schimbta procedura, prin instructiuni interne pe care noi nu le cunoastem. Deci luati legatura fie cu Casa de pensii sau din nou cu “Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap” si cereti lamuriri.
Daca va pensionati cu pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de cotizare pentru starea de handicap puteti sa lucrati in continuare cumuland pensia cu salariul pe un nou contract incheiat cu angajatorul.
Scris de: Ciobanu Danut la data: 09/06/2020 1:54pm
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:As vrea sa stiu daca indicele de 1.41 este valabil si la anul pana in septembrie2021 sau poate fi mai mic sau mai mare
As vrea sa stiu cum tb sa fac sa pastrez contractul actual de munca pana in august2021, pot depune dosarul acum si sa fac cerere pt a nu primi pensia?
Multumesc
Scris de: la pensie la data: 09/07/2020 2:29am
Indicele de corectie acordat conform art 170 din legea pensiilor 263/2010 se stabileste si se anunta in fiecare an si va fi acordat atat timp cat va fi in vigoare aceasta lege a pensiilor fara sa fie modificat acest articol. In legislatia pensiilor este prevazut ca daca in un an iese din calcul un coeficient mai mic decat anul anterior sa nu fie scazut indicele de corectie si sa fie acordat cel din anul anterior. Deci daca in anul 2021 iese din calcul un indice de corectie mai mic decat 1,41 se va mentine acest indice de corectie.
In Codul Muncii este prevazut ca la primirea deciziei de pensionare sa anuntati angajatorul si acesta sa va intocmeasca un nou contract de munca daca este de acord cu aceasta. Nu este prevazuta nicio masura daca nu-l anuntati si continuati sa lucrati pe vechiul contract si primiti si pensia pentru limita de varsta. Deci nu trebuie sa cereti suspendarea pensiei pentru limita de varsta deoarece aveti dreptul sa cumulati pensia cu salariul.
Scris de: Ciobanu Danut la data: 10/01/2020 4:15pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Am depus dosarul pt pensionare.Este necesar si documentul care atesta gradul de handicap? poate este util pt reducere impozit
Multumesc
Scris de: la pensie la data: 10/02/2020 9:00am
Nu intelegem intrebarea dv daca nu precizati pentru ce tip de pensie ati depus dosarul. Daca ati depus dosarul de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare cu pana la 15 ani conform art 58 litera a) din legea pensiilor 263/2010, pentru handicap grav, inseamna ca la dosarul de pensionare ati depus si certificatul de handicap, discutat cu dv in mesajele anterioare. Daca l-ati depus nu trebuie sa mai depuneti altceva pentru a beneficia de scutirea de impozit.
Scris de: Dan la data: 01/10/2021 9:32am
Stagiul de cotizare:29
Alte date:
Intrebare:Am primit decizia de pensionare,dar observ ca incepand cu 2008 valoare punctajului din decizia de pensioare este mai mic fata de calculatorul din LaPensie.com
cu valori cuprinse intre 0.15-0.40,salariul lunar fiind identic in ambele situatii...diferenta total fiind de peste 5puncte
Aveti o parere in acest sens?
Va multumesc2021
Scris de: la pensie la data: 01/11/2021 3:52am
Aceasta diferenta presupunem ca se datoreaza faptului ca ati contribuit la pilonul 2 de pensii si suma asigurata in pilonul 1 de pensii nu mai este cea pentru care s-a platit CAS ci aceasta se imparte intre cele doua piloane de pensii. Aceasta separare nu este facuta automat de programul de calcul de pe acest site. Intentionam sa modificam acest program, din acest punct de vedere, intr-un viitor apropiat. cu ocazia si a altor modificari.
Scris de: Ciobanu Danut la data: 03/22/2021 3:34am
Stagiul de cotizare:30
Alte date:
Intrebare:Deoarece acum am descoperit ca as avea o perioada de timp in care am lucrat in conditii de munca grele ar mai avea rost sa cer de la angjator aceasta adeverinta?
Ar avea efect la cresterea pensiei?
in al doilea rand este normal ca angajatorul sa ceara bani pt adeverinta de munca grea si pe venituri suplimentare care nu sunt cuprinse in cartea de munca:ore suplimentare,prime de sarbatori, vacante?
In al treilea rand aceste sume care nu apar in cartea de munca pot fi adaugate la calculul pensiei?
In ce conditii? si care este perioada?
Va multumesc
Scris de: la pensie la data: 03/22/2021 5:06am
Daca pe perioada in care ati lucrat in conditii grele de munca ati primit un spor la salariu pentru aceste conditii de munca, acesta, se ia in calculul pensiei si in prezent daca cereti recalcularea pensiei si depuneti o adeverinta cu acest spor. Nu putem aprecia efectul acestei recalculari pentruca acesta depinde de salariul avut in acea perioada, sporul de care ati beneficiat si de perioada in care ati beneficiat de spor.
In privinta taxei pentru eliberarea adeverintei nu putem sa ne pronuntam deoarece aceasta masura este una administrativa. Noi consideram ca aceasta taxa este justificata numai daca angajatorul a incetat activitatea si arhiva a fost preluata in administrare de o alta societate.
Sumele care nu sunt trecute in carnetul de munca intra in calculul pensiei astfel :
In perioada inainte de 01 aprilie 2001:
- In prezent intra in calculul pensiei fara adeverinta salariul tarifar si sporul de vechime inainte de 01aprilie 1992
- In prezent intra in calculul pensiei, cu adeverinta salariul tarifar si sporul de vechime dupa data de 01aprilie 1992 si alte sporuri cu caractetr permanent cum este cel pentru conditii de munca
- Este prevazut ca sa fie schimbata actuala lege a pensiilor cu o noua lege a pensiilor care va face o recalculare a tuturor pensiilor cu luarea in calcul a tuturor sumelor castigate inainte de 01 aprilie 2001, daca se prezinta adeverinta cu acestea. Daca nu se prezinta astfel de adeverinta se acorda o majorare automata cu 10 % a punctajelor realizate inainte de 01 aprilie 2001.
Data de intrare a noii legi a pensiilor a fost prevazuta la data de 01 septembrie 2021 si a fost amanata la data de 01 septembrie 2023.
In perioada dupa aprilie 2001 se iau in calculul pensiei toate sumele castigate fara adeverinte deoarece dupa aceasta data angajatorii au trimis lunar, la Casa de pensii, o situatie numita REVISAL cu aceste sume.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1