Subiect "Stagiu cotizare & Contributii facultative" Deschis de Relu la data: 08/20/2019 4:35am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Stagiu cotizare & Contributii facultative
Scris de: Relu la data: 08/20/2019 4:35am
Gen: M
Data nasterii: 8 decembrie 1959
Stagiul de cotizare: sep. 1984 - aug.2019
Alte date: Intentionez sa ies la pensie anticipat la implinirea varstei de 60 ani. Vorbim evident de pensie anticipata partiala. Am inceput sa cotizez in septembrie 1984 (angajat pe 12 septembrie - nu am luat in considerare perioadele asimilate respectiv stagiul militar si facultate absolvita). Am incheiat contractul la ultimul loc de munca pe 13 august 2019 deci ar exista contributie in septmbrie 1984 si in august 2019 chiar daca nu pentru intreaga luna. Nu stiu daca este relevant pentru situatia data, dar am 2 ani de grupa II-a.
Intrebare: As vrea sa stiu daca este indeplinita conditia stagiului de cotizare de cel putin 35 ani. In caz ca nu, as vrea sa stiu daca un contract de asigurare facultativa cu casa de pensii poate suplini diferenta.
Re: Stagiu cotizare & Contributii facultative
Scris de: la pensie la data: 08/20/2019 6:15am
Conform legislatiei actuale a pensiilor si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 08 decembrie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 60 ani, adica in data de 08 decembrie 2019, daca atunci aveti indeplinit stagiul complet de cotizare de 35 ani. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Daca nu mai aveti si alte perioade in intervalul mentionat in care nu se recunoaste stagiul de cotizare va mai trebuie o luna pentru a realiza stagiul complet de cotizare.
Pentru stagiul de 2 ani lucrat in grupa II de munca nu vi se acorda stagiu de cotizare suplimentar pentruca acesta se acorda pentru stagii de minim 5 ani in grupa I sau II de munca.
Nu puteti sa va completati stagiul de cotizare prin contract de asigurare sociala cu Casa teritoriala de pensii pentruca art 6 alin (2) din legea pensiilor 263/2010 prevede ca prin acest contract se poate completa stagiul de cotizare numai pentru, obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1