Subiect "Reducere varsta de pensionare" Deschis de Mitu Constantin la data: 08/20/2019 10:22am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Reducere varsta de pensionare
Scris de: Mitu Constantin la data: 08/20/2019 10:22am
Gen:B
Data nasterii:01.07.1967
Stagiul de cotizare:34 ani
Alte date:certificat de handicap permanent gradul 2 accentuat din 05.04.1983
14 ani lucrati in grupa2 de munca (1987-2001)
Intrebare:Cand pot iesii la pensie pentru limita de varsta daca in prezent am 52 de ani? Se cumuleaza reducerea standard de 10 ani, de munca in conditie de handicap cu reducerea de 3 ani pentru munca in grupa 2?
Re: Reducere varsta de pensionare
Scris de: la pensie la data: 08/21/2019 3:20am
GAvand in vedere data de nastere drepturile dv de pensie se vor deschide dupa 01 septembrie 2021 cand este prevazut a intra in vigoare noua lege pensiilor 127/2019
Conform acestei legi a pensiilor si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta.fara reducerea varstei standard de pensionare, in data de 01 iulie 2032 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 14 ani lucrat in gr II asimilata cu conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni.
Pentru faptul ca ati lucrat un stagiu de cotizare mai mare de 20 ani in starea de handicap accentuat beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 10 ani.
Cele doua reduceri ale varstei standard de pensionare nu se cumuleaza.
In concluzie aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 55 ani adica in data de 01 iulie 2022.
Scris de: Mitu Constantin la data: 08/22/2019 3:31am
la pensie :
GAvand in vedere data de nastere drepturile dv de pensie se vor deschide dupa 01 septembrie 2021 cand este prevazut a intra in vigoare noua lege pensiilor 127/2019
Conform acestei legi a pensiilor si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta.fara reducerea varstei standard de pensionare, in data de 01 iulie 2032 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 14 ani lucrat in gr II asimilata cu conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni.
Pentru faptul ca ati lucrat un stagiu de cotizare mai mare de 20 ani in starea de handicap accentuat beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 10 ani.
Cele doua reduceri ale varstei standard de pensionare nu se cumuleaza.
In concluzie aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 55 ani adica in data de 01 iulie 2022.
Mai am o intrebare : in conditiile date mai sus stagiul meu minim ramane la 2/3 din stagiul standard de 35, suma punctajelor anuale se impart la stagiul minim de 2/3 pentru lucru in conditie de handicap sau la 35 stagiul complet de cotizare?
Scris de: la pensie la data: 08/22/2019 8:56am
In noua lege a pensiilor prevederile sunt modificate astfel :
Stagiul complet de cotizare pentru barbati ramane 35 ani dar nu este folosit decat la deschiderea dreptului la unele tipuri de pensie.
Stagiul minim de cotizare pentru cei care lucreaza in starea de handicap accentuat este de 20 ani.
Calculul valorii pensiei nu se mai face ca in prezent prin calcularea unui punctaj mediu prin impartirea punctajului total anual la stagiu complet de cotizare, sau in cazul celor cu handicap la stagiul de cotizare, care apoi sa se inmulteasca cu valoarea punctului de pensie.
Legea 127/2019 prevede ca valoarea pensiei se calculeaza pentru toti pensionarii prin inmultirea numarului total de puncte anuale realizate cu valoarea punctului de referinta.
Valoarea punctului de referinta se calculeaza prin impartirea valoarea punctului de pensie la 25.
Deci acest mod de calcul este echivalent cu calcularea pentru toti pensionarii a punctajului mediu prin impartirea numarului total de puncte anuale realizate la stagiul complet de cotizare de 25 ani.
Scris de: Mitu Constantin la data: 08/22/2019 11:49am
la pensie :
In noua lege a pensiilor prevederile sunt modificate astfel :
Stagiul complet de cotizare pentru barbati ramane 35 ani dar nu este folosit decat la deschiderea dreptului la unele tipuri de pensie.
Stagiul minim de cotizare pentru cei care lucreaza in starea de handicap accentuat este de 20 ani.
Calculul valorii pensiei nu se mai face ca in prezent prin calcularea unui punctaj mediu prin impartirea punctajului total anual la stagiu complet de cotizare, sau in cazul celor cu handicap la stagiul de cotizare, care apoi sa se inmulteasca cu valoarea punctului de pensie.
Legea 127/2019 prevede ca valoarea pensiei se calculeaza pentru toti pensionarii prin inmultirea numarului total de puncte anuale realizate cu valoarea punctului de referinta.
Valoarea punctului de referinta se calculeaza prin impartirea valoarea punctului de pensie la 25.
Deci acest mod de calcul este echivalent cu calcularea pentru toti pensionarii a punctajului mediu prin impartirea numarului total de puncte anuale realizate la stagiul complet de cotizare de 25 ani.

Multumesc frumos. V-am pus aceste intrebari intrucat am crezut ca ca prin cumularea celor 10 ani reducere pentru munca in conditii de handicap si reducerea de 3,6 luni ptr munca in grupa a doua voi putea iesii la pensie ptr limita de varsta. Situatia mea concreta este urmatoarea:
In prezent sunt in concediu medical (324 zile pe ultimile 24 luni), primind referat medical de incadrare in grad de invaliditate. In urma raspunsurilor dvs este clar ca nu imi voi putea deschide drepturile ptr pensie de limita de varsta, fiind nevoit sa ies la pensie de invaliditate. In cazul acesta dat fiind faptul ca voi iesii pe actuala lege a pensiei 263/2010, la ce stagiu se va face impartirea punctajului total la 2/3 (cf art 58) din stagiul normal de 35 ani sau la 35?
Scris de: la pensie la data: 08/23/2019 7:35am
In cazul dv calculul punctajului mediu anual al pensiei de invaliditate se face conform prevederilor legii pensiilor 263/2010 utilizand stagiul complect de cotizare de 35 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1