Subiect "Despre iesirea la pewnsie" Deschis de nicolae iona la data: 09/26/2019 6:35am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Despre iesirea la pewnsie
Scris de: nicolae iona la data: 09/26/2019 6:35am
Gen:F
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:In legea noua a pensiilor la articolul 14 ,sunt considerate perioade asimilate si, pentru persoanele care au diploma de licenta obtinuta la FF,daca da ,cata vechime se considera ?Va multumesc pentru ca existati si anticipat pentru raspuns .
Re: Despre iesirea la pewnsie
Scris de: la pensie la data: 09/26/2019 8:26am
In noua lege a pensiilor 127/2019 la art 14 alin (1) litera c) se precizeaza ca se asimileaza stagiului de cotizare si perioada in care s-au “urmat cursurile de zi sau, dupa caz, cu frecventa ale invatamantului universitar”
Deci nu este vorba de “fara frecventa” ci “cu frecventa”. Alte amanunte privind care sunt “cursurile cu frecventa” (probabil cele urmate la seral) si cum se va proceda in cazul in care in aceiasi perioda s-a realizat stagiu de cotizare, asteptam sa aflam din normele de aplicare ale acestei legi, care ar trebui sa fie elaborate pana la sfarsitul acestui an.
Scris de: Aurel Bold la data: 09/27/2019 10:11am
Gen:m
Data nasterii:05.08.1959
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua, cred ca la art. 88 alin 4 este raspuunsul:

(4) În cazul persoanelor care se regăsesc în una dintre situațiile prevăzute la art. 14 alin. (1) și care, în aceeași perioadă, au realizat, conform legii, stagii de cotizare ca urmare a încadrării într-o formă de asigurare obligatorie sau facultativă, la calculul punctajului lunar al asiguratului se ia în considerare venitul lunar asigurat.
Scris de: la pensie la data: 09/27/2019 11:08am
Pentru domnul Bold
Acest articol nu aduce clarificari in privinta cursurilor universitare la forma fara frecventa ci precizeaza ca in cazul situatiilor prevazute la art 14 alin (1) din legea pensiilor (aici se incadreaza numai cursurile universitare cu frecventa) se iau in calcul si sumele castigate in aceeasi perioada prin contract de munca spre deosebire de acuala lege a pensiilor 263/2010.
Actuala lege a pensiilor 263/2010 prevede la art 49 alin (3) ca stagiile de cotizare asimilate prevazute la alin (1) sunt luate in considerare numai daca in acea perioada nu s-au realizat stagii de cotizare. Exemplu studentilor care pe timpul vacantei se angajau, trebuiau sa opteze intre sumele primite pe timpul angajarii sau stagiile asimilate pentru cursuri universitare..
Scris de: Aurel Bold la data: 09/27/2019 3:10pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Mulțumesc
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1