Gen:M
Data nasterii: 14 . 05.1960
Stagiul de cotizare: 37 ani si 1 luna ( voi avea la data de 14.05.2019; in prezent am 36 ani 6 luni si 5 zile )
Alte date:
Grupa I ( conditii speciale ) : 7 ani si 1 luna
Grupa aII-a : 4 ani ,11 luni si 15 zile
Stagiu militar : 1 an, 2 luni si 21 zile
Intrebare:
Va rog , imi pot depune dosarul de pensionare in data de 14 mai 2020 , cand implinesc varsta de 60 ani , pentru a ma pensiona anticipat cu sau fara penalizare ( stagiul de cotizare la data de 14 mai 2020 va fi de 37 ani si 1 luna ) ? Cate luni imi lipsesc pentru a nu fi penalizat daca imi depun dosarul in 14 mai 2020 ( cu stagiul de cotizare de 37 ani si 1 luna ) ?
Cat este / va fi penalizarea ?
Daca in luna martie 2020 ,platesc anticipat cotizatiile de pensie / somaj / sanatate pentru lunile necesare pentru a nu fi penalizat , pot sa depun dosarul de pensionare pe 14 mai 2020 ( anexand dovada platilor ) sau trebuie sa astept trecerea lunilor necesare pensiei nepenalizate ?
Daca merg acuma la casa de pensii sect 2 , de care apartin si imi depun dosarul de pensionare , doamnele de acolo imi pot calcula oficial data la care pot iesi la pensie cel mai devreme (( La expertiza medicala ( sunt salariat in concediu medical ) mi au cerut sa le aduc data la care ma pot pensiona anticipat cel mai devreme ) ) ?
O ultima intrebare , va rog :
O persoana care are o pensie pe caz de boala pentru o perioada de 1 an , isi poate depune in aceasta perioada dosarul pentru pensie anticipata sau trebuie sa astepte finalizarea perioadei de 1 an de pensionare pe caz de boala ? Se poate face cerere de renuntare la pensia pe caz de boala pentru pensie anticipata / normala de munca in timpul acesteia ? Care este procedura in aceasta situatie ?
Va multumesc mult anticipat ,
Todor Marian
Multumesc mult