Subiect "Intrebare" Deschis de Todor marian la data: 10/22/2019 2:21am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Intrebare
Scris de: Todor marian la data: 10/22/2019 2:21am
Gen:M
Data nasterii: 14.05.1960
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Va multumesc mult pt raspunsuri .
Va rog , sunt salariat si din 11 august sunt in CM si probabil voi fi pentru 183 zile , pt o boala obisnuita ( NU datorata accident de munca sau boala profesionala ) ( polineuropatie ,ma deplasez greu ) Pe fluturasul de salariu din lunile august si septembrie ...) am vazut ca mi s a oprit si CAS si ASS . Intrebarea mea este : Aceasta perioada de CM este asimilata ca stagiu de cotizare pt pensie ( arata timp cat si se opresc CAS si ASS ) adica se iau in considerare ca vechime la pensionare ?
Daca nu , pot sa platesc la casa de pensii contributia pt aceasta perioada pentru a beneficia de stagiu de cotizare ( vechime pt pensionare ) ?
Daca ma pensionez anticipat cu penalizare la varsta de 60 ani ( 14 mai 2020) , trecerea la pensie nepenalizata se face la limita de varsta de 65 ani sau la limita de varsta de noiembrie 2020 ( momentul in care m as putea pensiona cu pensie pt limita de varsta conform stagiu de cotizare + grupe pe care le am + stagiu militar )( calcul realizat de dvs ) ?
Va multumesc mult de tot pt raspunsurile date si anticipat .
Multumesc
Re: Intrebare
Scris de: la pensie la data: 10/22/2019 4:43am
Daca aveti concediu medical pentru o boala obisnuita si vi s-a retinut CAS consideram ca s-a gresit si trebuie sa lamuriti aceasta cu angajatorul. Noi consideram ca trebuia sa vi se retina CAS numai pe perioada lucrata din august 2019.
In perioada in care beneficiati de concediu medical pentru boala obisnuita puteti sa incheiati un contract de asigurare sociala insa dupa opinia noastra trebuie sa aveti in vedere urmatoarele :
- Daca in perioada concediului medical va prezentati la Comisia de expertiza a capacitatii de munca de pe langa Casa teritoriala de pensii si aceasta va incadreaza in unul de gradele de invaliditate este mai avantajos sa depuneti dosarul de pensie de invaliditate decat cel de pensie anticipata partiala si in acest caz nu trebuie sa mai incheiati astfel de contract.
- Daca va hotarati sa cereti pensie anticipata partiala contractul de asigurare sociala sa-l incheiati numai pe perioada (calculata de functionarul de la Casa de pensii) care va lipseste pentru a realiza stagiul total de cotizare de 41 ani, luand in clcul stagiul de cotizare lucrat + sporul de stagiu pentru perioada lucrata in grupa de munca (fara stagiu asimilat pentru stagiu militar)
Indiferent daca optati pentru pensie de invaliditate sau anticipata partiala daca vi se se recunoasc stagiile de cotizare in grupele I si II de munca vi se va acorda automat pensie pentru limita de varsta nediminuata, la data de 14 noiembrie 2021 daca nu intra in vigoare noua lege a pensiilor 127/2019 in septembrie 2021 sau la intrarea in vigoare a acestei legi (nu la 14 noiembrie 2020 asa cum v-am precizat gresit in raspunsul anterior).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1