Subiect "Pensie de invaliditate" Deschis de ruse florina la data: 11/22/2019 9:58am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie de invaliditate
Scris de: ruse florina la data: 11/22/2019 9:58am
Gen:F
Data nasterii:20.06.1960
Stagiul de cotizare:25 ani 9 luni si 2 zile + 4 ani 8 luni 13 zile (acesti ani sunt din grad de invaliditate 3 cu drept de munca 4 ore)

Alte date: stagiu potential acordat 0 ani 0 luni 0 zile
Intrebare:Buna seara , in urma deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate din 24.10.2019 mi s-a schimbat gradul de invaliditate din 3 in 2. Drepturile pensiei de invaliditate gr 3 erau de 720 lei, iar cea in gradul 2 tot de 720 lei. La o pensie gr 3 in care poti lucra 4 ore cum poate sa fie egala cu o pensie gr 2 in care nu ai drept de a lucra, eu fiind foarte bolnava.
Cand am avut gr 3 am lucrat 4 ani 8 luni 13 zile. Acesti ani de munca nu se valorifica, crescand drepturile de pensie la gradul 2?
Nu mi s-a acordat nici stagiu potential in cadrul pensionarii de invaliditate gr 2, fiind trecuta 0 ani 0 luni 0 zile. Acest stagiu potential nu se mai acorda ?
Care sunt pasii de urmat mai departe?
Re: Pensie de invaliditate
Scris de: la pensie la data: 11/23/2019 8:24am
Regretam ca suntem obligati sa constatam ca modul in care s-a facut calculul pensiei dv de catre Casa de pensii este conform legislatiei. Aceasta inseamna ca nu sunt vinovati cei care au facut calculul ci cei care au facut legea.
Cei care au facut legea au facut-o cu scopul sa descurajaze pe cei care sunt mai putin bolnavi sa opteze pentru pensie de invaliditate dar prin aceasta lovesc in cei care sunt bolnavi cu adevarat.
Astfel in art 62 alin (1) din Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 se prevede ca :
“In cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie de invaliditate se deschid dupa data intrarii in vigoare a legii (01 ianuarie 2011), la schimbarea gradului de invaliditate stagiul potential acordat la inscrierea initiala se mentine, iar eventualele stagii de cotizare, precum si stagiile asimilate prevazute la art 49 alin (1) lit. a) din lege realizate dupa pensionare (in cazul dv perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate de gr III) nu se valorifica “.
Acestea se valorifica la trecerea la pensie pentru limita de varsta asa cum v-am precizat in un raspuns anterior care in cazul dv se va face la varsta de 61 ani si 9 luni adica in data de 20 martie 2022.
In concluzie nu va putem incuraja sa apelati la deschiderea unei actiuni in justitie care este singura cale de atac.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1