Subiect "Indice corectie , decizia CCR !" Deschis de Iftene Ovidiu la data: 11/24/2019 1:51pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Indice corectie , decizia CCR !
Scris de: Iftene Ovidiu la data: 11/24/2019 1:51pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va rog frumos sa ne explicati mai pe intelesul nostru ultima Decizie CCR/31.10.2019 privind art.170 alin 3 / Legea 263/2010 , pe cine ajuta si pe cine nu. Eu spre exemplu am fost pensionat medical in iulie 2012 cu boala obisnuita si am primit indicele de corectie 1,17.
Multumesc anticipat.
Re: Indice corectie , decizia CCR !
Scris de: la pensie la data: 11/25/2019 9:39am
Sunt bucuros ca nu ma intrebati care este motivarea acordarii acestui indice de corectie pentruca nu as fi putut sa va raspund.
Ultima decizie a CCR privind interpretarea alin (3) al art 170 din legea pensiilor mi se pare o gresala avand in vedere urmatoarele :
-Continutul acestui aliniat este : “Indicele de corectie se aplica o singura data, la insrierea initiala la pensie”
- Continututul art 51 alin (1) din legea pensiilor 263/2010 prevede : “In sistemul public de pensii se acorda urmatoarele tipuri de pensii : pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata, pensie anticipata partiala, pensie de invaliditate, pensie de urmas.
In prezent alin (3) al art 170 din legea pensiilor 263/2010 se interpreteaza ca la acordarea pentru prima data a unei pensii nominalizate la art 51 alin (1) se considera iesirea initiala la pensie si se acorda indice de corectie, iar la trecerea din una di aceste pensii la alt tip de pensie nu se mai considera iesirea initiala la pensie si nu se acorda indice de corectie.
Mie aceasta interpretare mi se pare logica sau cum se spune juridic in litera si spiritul legii
Prin decizia CCR se precizeaza “inscrierea initiala la pensie” este constitutionala, in ceea ce priveste beneficiarii pensiilor de invaliditate, in masura in care se interpreteaza ca se refera la stabilirea pensiei pentru limita de varsta prin aplicarea, pentru prima oara, a conditiilor de varsta legala de pensionare si stagiu complet de cotizare prevazute de Legea nr.263/2010
Prin aceasta precizare noi intelegem ca in cazul iesirii prima oara la pensie de invaliditate nu se considera “iesirea initiala la pensie” ci numai la trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta.
Decizia CCR este obligatorie dar nu si pentru calculul pensiei de catre Casa de pensii ci aceasta va deveni obligatorie pentru aceasta numai dupa emitere a unei reglementari legislative care sa modifice art 170 din legea 263/2010 pe langa celelalte nenumarate modificari.
Aceasta decizie ridica multe semne de intrebare care trebuie solutionate de viitoarea reglementare legala, cum ar fi :
- Pensionarul care iese prima oara la pensie de invaliditate si apoi la pensie anticipata, pensie anticipata partiala sau de urmas mai primeste indice de corectie si cand.
- Pensionarul care a iesit pana in prezent la pensie de invaliditate si a primit indice de corectie (cum este cazul dv) cand se va trece la pensia pentru limita de varsta cum se va proceda. Daca i se acorda indice de corectie este contrar alin (3) art 170 din legea pensiilor 263/2010 care spune ca “Indicele de corectie se aplica o singura data”. Daca nu i se aplica este contrar deciziei CCR.
In concluzie pana nu avem reglementarea legislativa care pune de acord legea pensiilor cu decizia CCR nu putem discuta despre cei carora aceasta decizie le este favorabila sau nefavorabila.
Avem totusi o certitudine si anume ca aceasta decizie a CCR devine obligatorie pentru instantele de judecata si deci va creste numarul de pensionari care vor apela la acestea.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1