Subiect "PENSIE" Deschis de MINDRU ANGELA la data: 11/26/2019 8:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
PENSIE
Scris de: MINDRU ANGELA la data: 11/26/2019 8:36am
Gen:FEMININ
Data nasterii:25.10.1963
Stagiul de cotizare:34 ANI SI 7LUNI
Alte date:12 ANI SI 2LUNI GRUPA A DOUA(1989-2001);
Intrebare:Cand as putea iesi la pensie la limita de varsta , dar si anticipat cu penalizare?
Doresc sa mentionez ca 1.5 ani am facut scoala profesionala din care un an practica in productie, aceasta perioada nu am calculat-o la cei 34 ani si 7 luni de vechime.Doresc sa stiu daca aceasta perioada poate fi incadrata ca vechime in munca?
Va multumesc!
Re: PENSIE
Scris de: la pensie la data: 11/26/2019 2:51pm
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare in data de 25 aprilie 2026 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare de 33 ani si 4 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Perioada de practica in productie pe timpul scolii profesionale se asimileaza stagiului de cotizare si se ia in calculul pensiei daca prezentati adeverinta.
Pentru stagiul de 12 ani lucrat in gr II beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 3 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru practica in productie si realizati un stagiu total de cotizare de 38 ani si 7 luni.
Conform modificarilor aduse de legea 215/2019 legii pensiilor pentru stagiul de 12 ani lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 4 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 58 ani si 6 luni adica in data de 25 aprilie 2022.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala diminuata la varsta de 58 ani si 6 luni adica in data de 25 aprilie 2021. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1