Subiect "Trecere de la pensie de invaliditate la pensie limita de varsta" Deschis de Nelu la data: 12/26/2019 10:27am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Trecere de la pensie de invaliditate la pensie limita de varsta
Scris de: Nelu la data: 12/26/2019 10:27am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Vreau sa stiu daca odata cu recalcularea pensiei pentru limita de varsta de la pensia de invaliditate cand se acordă indicele de corectie din anul respectiv, 2020, conform deciziei CCR, fiind inscriere initiala la pensie,indemnizația primita conform legii nr8/2006 se va majora si ea cu 50% din pensia ce mi se cuvine, adică pensia rezultată în urma recalcularii, căci pensia de invaliditate aflată în plata dispare si ea fiind înlocuită cu ce de limita de varsta ?
Re: Trecere de la pensie de invaliditate la pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 12/28/2019 9:20am
Mai intai trebuie sa precizam ca decizia CCR la care faceti referinta este numai o recomandare si pentru ca trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta sa se interpreteze ca iesire initiala la pensie trebuie sa se elaboreze o reglementare legala si noi nu cunoastem o asemenea reglementare.
Pe de alta parte in legea 8/2006 modificata prin legea 120/2008 se prevede ca valoarea indemnizatiei se modifica numai la modificarea valoarii pensiei ca urmare a modificarii valorii punctului de pensie.
In concluzie noi credem ca la trecerea dv de le pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta nu vi se modifica indemnizatia.
Va sfatuim totusi sa intrebati la Casa teritoriala de pensii daca au mai intervenit modificari in aceasta cauza.
Scris de: Nelu la data: 12/30/2019 6:39am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Dacă parlamentul nu va emite o reglementare asa cum spuneti, in termen de 45 de zile de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial, această decizie a CCR nu devine obligatorie atat pentru parlament, ministerul muncii, case de pensii, cat si pentru instantele de judecata ?
Scris de: la pensie la data: 12/30/2019 12:38pm
Termenul de 45 zile care curge de la publicarea deciziei CCR in Monitorul oficial este perioada in care Parlamentul sau Guvernul trebuiau sa puna de acord prevederile art 170 alin (3) din legea pensiilor 263/2010 cu decizia CCR.
Cum in perioada de 45 de zile dupa 01 noiembrie 2019 atat parlamentul cat si guvernul aveau alte preocupari presupunem ca dupa acest termen au “incetat efectele juridice” ale acestui aliniat si in consecinta acest indice de corectie ar trebui sa se aplice si la trecerea de la un tip de pensie la alta si pentru alte tipuri de pensii.
Ramane sa vedem cum va interpreta aceasta situatie Casa de pensii si Ministerul Muncii.
Scris de: Nelu la data: 02/28/2020 4:41am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Sunt beneficiarul indemnizatiei primită în baza legii 8/2006 si pensionar de invaliditate, va rog sa-mi raspundeti daca odata cu stabilirea pensiei pentru limita de varsta ca inscriere initiala la pensie conform deciziei CCR 702/31.10.2019 se va stabili si cuantumul indemnizatiei, ca procent de 50% din cuantumul pensiei rezultate din calcul, in conformitate cu art.1,alin.2, coroborat cu art.9 din legea 8/2006, având în vedere că pensia de invaliditate va dispare prin intrarea în vigoare a pensiei pentru limita de varsta ?
Scris de: la pensie la data: 02/28/2020 8:19am
Daca va incadrati in prevederile legii 8/2006, cu modificarile ulterioare publicarii, veti primi aceasta indemnizatie.
Scris de: Nelu la data: 03/01/2020 3:10am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Care ar fi prevederile legii nr. 8/2006 si modificarile ulterioare la care ar trebui să mă încadrez ? Va rog daca se poate sa-mi explicați mai detaliat in ce consta aceste prevederi si modificari. Va multumesc !
Scris de: la pensie la data: 03/02/2020 4:47am
Legea 8/2006 se refera la instituirea unei indemnizatii pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica.
Cuantumul acestei indemnizatii reprezinta echivalentul a 50% din pensia cuvenita dar nu poate depasi 2 salarii minime pe economie.
Legea 8/2006 a fost modificata prin : Legea 4/2007, OUG 152/2007 si legea 83/2016
Regretam ca nu putem intra in amanunte asa cum ne cereti dv pentruca ar insemna sa comentam intregul continut al legii, al normelor de aplicare si al modificarilor acesteea.
Putetigasi aceste prevederi cautand pe Google “Legea 8/2006”.
Scris de: Nelu la data: 07/26/2020 1:38pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:pe perioada pensiei de invaliditate am primit lunar salarii compensatorii de la unitatea la care am lucrat si mi s-a reținut CAS si virat de catre aceasta in fiecare luna, as vrea sa stiu daca pensia de invaliditate se valorifica pentru aceasta perioada la trecerea si calculul pensiei de limita de varsta pentru ca am primit si pensie de invaliditate si salariu compensator in acelasi timp ?
Scris de: la pensie la data: 07/27/2020 1:34am
In calculul pensiei pentru limita de varsta intra sumele primite ca pensie de invaliditate si sumele compensatorii pentru care s-a platit CAS de catre angajator.
Scris de: Nelu la data: 07/27/2020 9:12am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:De ce am pus această întrebare pentru ca CJP mi-a emis decizia pentru limita de varsta prin trecerea de la pensia de invaliditate, iar pe această decizie a menționat cu totul eronat ca pe perioada cand am primit in acelasi timp cu pensia de invaliditate si salariu copmpensatoriu nu se poate valorifica pensia de invaliditate ca am declaratie CAS pe 8 ore eu nemaiavînd calitatea de salariat, iar acest CAS era aplicat asupra salariului compensatoriu, căci dacă eram cu 8 ore trebuia sa mi se suspende pensia de invaliditate, dar nu numai ca nu mi s-a suspendat ci a fost si recalcularea cu sumele virate de unitate ca CAS. În această situație am cerut CJP sa mi se revizuiască decizia, sa-mi valorifice pensia de invaliditate și am anexat si o adeverință de la unitatea la care am lucrat din care rezulta ca pe perioada respectivă am primit salarii compensatorii si nu am avut calitatea de salariat.Mentionez ca aceste salarii compensatorii trebuia sa le primesc într-o singură transa, dar unitatea neavând bani mi le-a eșalonat în tranșe lunare si din care mi s-a oprit impozit CAS si CASS. Ce trebuie să fac dacă Casa Județeană de Pensii nu-mi revizuieste si nu-mi valorifica pensia de invaliditate pe care am primit-o pe această perioadă odata cu salariile compensatorii ?
Scris de: la pensie la data: 07/28/2020 7:54am
Aceasta situatie este posibila pentruca sumele primite ca salarii compensatorii nu au fost platite in o singura transa si au interpretate ca sume castigate ca angajat cu contract de munca.
Asa cum ati remarcat si dv aceasta situatie a fost interpretata diferit de functionarul care a judecat corect si nu a suspendat pensia de invaliditate si de functionarul care a facut calculul pensiei pentru limita de varsta care a judecat gresit.
Sa speram ca un urma cererii dv de revizuire a deciziei functionarul de la Casa de pensii sa inteleaga situatia, iar daca nu o va intelege va ramane o singura cale de atac, deschiderea unei actiuni in justitie (la tribunal). Actiunea in justitie este scutita de taxe.
Scris de: Nelu la data: 08/06/2020 4:02am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:pensia de invaliditate de gradul 3 primită odata cu drepturile de autor, se valorifica la calculul pensiei pentru limita de varsta ?
Scris de: la pensie la data: 08/07/2020 4:46am
Pensionarii de invaliditate de gr III pot cumula pensia cu drepturile de autor fara ca sa fie suspendata pensia. Deci la calculul pensiei pentru limita de varsta vor fi luate in calcul si pensia de invaliditate si drepturile de autor.
Scris de: Nelu la data: 08/07/2020 6:17pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:va multumesc pentru raspuns. V-am pus această întrebare pentru că pe perioada pensiei de invaliditate am primit atât salarii compensatorii cat si drepturi de autor, iar in urma revizuirii deciziei de care v-am spus in comentariul anterior mi s-a valorificat pensia de invaliditate pentru salariile respective, iar pentru drepturile de autor pe lunile pe care le-am primit nu mi s-a luat în considerație pensia de invaliditate de gradul 3 și mi s-a gresit calculul pensiei pentru limita de varsta din nou si la revizuire. Intrebarea ar fi daca funcționarul care mi-a gresit calculul pensiei pentru limita de varsta si la revizuirea acesteia mai poate sta in functia respectivă ? Ce trebuie să fac in aceste conditii, sa cer revizuirea deciziei de revizuire din nou si sa sesizez atât ministerul muncii cat si CNPP sa-si faca ordine in teritoriu ?
Scris de: la pensie la data: 08/08/2020 2:36am
In legea actuala a pensiilor singura prevedere, in vigoare, de contestare este deschiderea unei actiuni in justitie (la tribunal). Insa dv puteti incerca si alte cai.
Scris de: Nelu la data: 08/28/2020 9:49pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va rog daca se poate sa-mi precizați legea si articolul din legea care prevede ca pensia de invaliditate de gradul III se poate cumula cu drepturile de autor fara ca aceasta sa se suspende si sa fie valorificata la stabilirea pensiei pentru limita de varsta, pentru a face o petiție la CNPP.
Scris de: la pensie la data: 08/29/2020 9:39am
Am mai discutat cu dv aceasta situatie si analizand raspunsul nostru am constatat ca nu a fost argumentat.
In legislatia pensiilor nu este o prevedere in sensul intrebarii dv adica “pensionarul cu pensie de invaliditate de gradul II are dreptul sa cumuleze pensia cu drepturile de autor: ci se prevad cazurile in care se suspenda pensia de invaliditate de gradul III si drepturile de autor nu fac parte din aceste cazuri, astfel :
Art 114 alin (1) din legea pensiilor 263/2010 prevede :
“In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una din urmatoarele cauze :
f) pensionarul de invaliditate incadrat in gradul III de invaliditate, precum si copilul pensionar de urmas, incadrat in gradul III de invaliditate, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una din situatiile prevazute la art 6 alin (1) pct I lit a) si b) sau pct II, depasind jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv”
Iar la art 6 alin (1) sunt nominalizati :
Pct I lit a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca
lit b) functionarii publici
Pct II persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct I
Dupa opinia noastra drepturile de autor se incadreaza in art 6 alin (1) pct IV : “persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit prevederilor legii 227/2015 codul fiscal
“In concluzie drepturile de autor fiind prevazute in art 6 alin (1) pct IV nu se incadreaza in cazurile prevazute la art 114 alin (1) din legea pensiilor 263/2010 in care se suspenda pensia de invaliditate de gradul III.
Scris de: Nelu la data: 08/30/2020 12:35pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va multumesc pentru răspunsul dvs.Am studiat si eu art.6 alin. (1) din legea 263/2010 si la punctul VI, lit.(a) sunt prevăzute drepturile de autor, care n-au nicio legatura cu art. 114 alin.(1) din legea 263/2010.In aceste conditii am înaintat o petiție la CNPP si i-am rugat sa dispună emiterea unei noi decizii fara erori de calcul, în care sa fie valorificata pensia de invaliditate corect pentru lunile respective in care am primit drepturi de autor conform legii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1