Subiect "punctaj pensie de invaliditate si invaliditate gradul III" Deschis de ANDRONIC DANIELA la data: 01/06/2020 3:38pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
punctaj pensie de invaliditate si invaliditate gradul III
Scris de: ANDRONIC DANIELA la data: 01/06/2020 3:38pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua,
1. in cazul punctajului pentru pensia de invaliditate,si gradul de invaliditate III, se acorda un punctaj suplimentar, la punctajul obtinut initial, (prin raportarea pensiei/salariul mediu net, brut
2.In cazul in care sunt emise mai multe decizii pensionare, începând cu anul 2007, dar in nici una nu este trecut indicele de corectie, iar in 2 decizii din 2017, indicele de corectie este, cf art. 170, este 0, cum s-a calculat acest indice si cred ca imi lipseste decizie....

Multumesc frumos
Re: punctaj pensie de invaliditate si invaliditate gradul III
Scris de: la pensie la data: 01/07/2020 7:54am
1 Perioada cat primiti pensie de invaliditate se considera stagiu de cotizare asimilat si se ia in calculul punctajului pensiei numai la trecerea la pensie pentru limita de varsta. La acest calcul punctajul lunar se calculeaza impartind valoarea pensiei primite la salariul mediu pe economie.
2 Art 170 din legea pensiilor 263/2010 prevede ca indicele de corectie sa fie aplicat o singura data la iesirea initiala la pensie daca aceasta s-a facut dupa 01 ianuarie 2011. Deci daca ati iesit prima oara la pensie inainte de ianuarie 2011 nu vi s-a aplicat indice de corectie deoarece legislatia de atunci nu prevedea acest indice iar la deciziile primite dupa ianuarie 2011 nu vi s-a aplicat indice de corectie deoarece acea decizie nu mai era pentru iesirea initiala la pensie.
Insa in cazul pensiei de invaliditate in urma unei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) se prevede ca la trecerea la pensie pentru limita de varsta sa se aplice indice de corectie.
Scris de: DANIELA ANDRONIC la data: 01/07/2020 10:25am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
In cazul persoanelor care beneficiaza de pensie de invaliditate si care in aceeasi perioada obtin venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, la calculul punctajului anual al asiguratului se iau in considerare, prin cumulare, veniturile asigurate cu cele stabilite pentru perioadele asimilate.
Asiguratii care, dupa indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de varsta, reglementate de prezenta lege, contribuie o anumita perioada la sistemul public, beneficiaza de majorarea punctajului lunar realizat in aceasta perioada cu 0,5%.
Majorarea punctajului lunar nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială

Numarul de puncte realizat de someri se calculeaza prin raportarea cuantumului drepturilor banesti lunare acordate la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica
1. Nu am inteleles, adica daca salariatul a vut pensie de invaliditate si a si lucrat, la indeplinirea conditiilor de pensie, beneficiaza de majorarea punctelor cu 0.5 %, dar totusi scrie majorarea punctajului lunar nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială
2.Numarul de puncte realizat de someri se calculeaza prin raportarea cuantumului drepturilor banesti lunare acordate la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica ( deci pentru perioada in care a beneficiat de somaj se utilizeaza salariul mediu brut, iar in cazul pensiei de invaliditate la salariul mediu pe economie.

Va multumesc frumos de asemenea pentru toate raspunsurile date la intrebarile anterioare.
Scris de: la pensie la data: 01/08/2020 3:03am
1 Ati inteles gresit conditiile de acordare a majorarii cu 0,5 % a punctajelor lunare.
Art 99 alin (1) din legea pensiilor 263/2010 prevede ca aceasta majorare se acorda celor care au lucrat si peste varsta standard de pensionare si nu s-au pensionat.
Aici nu este cazul pensiei de invaliditate de gr III cumulata cu salariu pentruca la varsta standard de pensionare pensia de invaliditate se transforma in pensie pentru limita de varsta.
2 Nu ati precizat de unde ati preluat cele doua texte dar in ambele cazuri se foloseste “castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica”
Daca formularea “salariul mediu pe economie” ati luat-o din raspunsurile date de noi pe site am folosit-o pentru a scurta raspunsul.
Scris de: DANIELA ANDRONIC la data: 01/08/2020 6:28am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
ok. Multumesc frumos!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1