Subiect "Calculare procent diminuare pensie" Deschis de Rozan Adrian la data: 01/07/2020 9:50am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calculare procent diminuare pensie
Scris de: Rozan Adrian la data: 01/07/2020 9:50am
Gen:Masculin
Data nasterii:05.08.1958
Stagiul de cotizare:37 ani
Alte date:Ani efectiv de munca 40
Intrebare:
Eu am lucrat efectiv 40 ani dar din pacate 3 ani (1998,1999,2000) nu apar in cartea de munca ca ar fi platite datoriile catre stat. Angajatorul meu de atunci a oprit cotizatiile din salariul meu brut dar nu le-a depus . In cartea mea de munca in perioada respectiva apare o stampila pe care scrie: Angajatorul nu face dovada platii datoriilor catre stat.
Deci eu am efectiv 40 de munca dar 37 de cotizare.
In programul dvs.este o rubrica : peste 1,2,3,4 sau peste 5 ani fata de stagiul complet de cotizare.
Procentul meu de diminuare se raporteaza la peste 2 ani sau la peste 5 ani fata de stagiul complet de cotizare?
Este important deoarece la peste 2 ani procentul este de peste 14% iar la peste 5 ani de 9%.
Va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.

Cu stima,
Adrian Rozan
Re: Calculare procent diminuare pensie
Scris de: la pensie la data: 01/08/2020 3:54am
Prn art 16 lit a) din actuala lege a pensiilor 263/2010 este prevazut ca vechimea in munca din perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 sa fie cea recunoscuta de legislatia din acea perioada, adica de legea 3/1977 si Metodologia de aplicare a acestei legi.
Dar din pacate in aceasta legislatie nu se prevede cum se procedeaza in cazul cand intreprinderea nu a platit contributia de asigurari sociale si din aceasta cauza functionarii Casei de pensie nu iau in calcul vechimea in munca pe perioada in care intreprinderea nu a platit contributia de asigurari sociale.
Nu este corecta formularea dv ca angajatorul a oprit contributia din salariul dv pentruca inainte de 01 aprilie 2001 contributia de asigurari sociale a fost platita de angajator pentru intreg fondul de salariu fara a fi defalcata contributia pe angajati.
In concluzie opinia noastra este sa utilizati varianta cu peste 2 ani pentruca asa cum s-a procedat in cazuri similare functionarii casei de pensii nu vor recunoaste cei 3 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1