Subiect "Pensii" Deschis de Julya la data: 01/25/2020 6:59am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensii
Scris de: Julya la data: 01/25/2020 6:59am
Gen:masculin
Data nasterii:1993
Stagiul de cotizare:0
Alte date:probleme grave de sanatate de la 16 ani neurologic si psihiatric
Intrebare:Pensie de invaliditate pentru cei care nu au lucrat si nu au cotizat niciodata!Rugamintea mea este pentru cineva f. grav bolnav, avand certificat de incadrare handicap cu grad accentuat, permanent, as dori sa imi spuneti care este procedura de a putea beneficia de pensie de invaliditate (sau pensia minima sociala) daca nu a lucrat nici o zi. o alta mare rugaminte este sa imi explicati si mie cu se aplica reducerea varstei standard de pesionare , pentru sotul meu care a lucrat 14 ani grupa 2 si conditii deosebite,(25ani, 2luni stagiu de cotizare si vechime), 3ani si 3luni cu jumatate de norma fiind pensionar de invaliditate gradl 3 din 2008, 10 ani stagiu potential care s-a facut in aprilie 2018, in coninuare pensionar de invaliditate gradul 3.Nascut in august 1967, adunate toate , cu stagiile asimilate, la 65 ani (limita de varsta)va avea 52 si 3 luni vechme. E normal asa ceva??? Daca se va aplica reducerea de 4 luni la ani pana la 61 de ani presupun va avea 48 ani si 3luni vechime. Doresc explicatii clare... aici nimeni nu stie nimic i judetul Neamt. Va multumesc anticipat.
Re: Pensii
Scris de: la pensie la data: 01/26/2020 8:26am
Pentru primul caz va precizam ca pentru a beneficia de pensie de invaliditate trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 zi si sa fie incadrat in un grad de invaliditate de catre comisia de expertia a capacitatii de munca de pe langa casa teritoriala de pensii.
Insa din pacate in cazul cand stagiul de cotizare este mic, de una sau cateva zile pensia este foarte mica.
Daca nu beneficiaza de venitul minim garantat din partea primariei locale este bine sa mearga la Directia de asistenta sociala a primariei din localitatea de domiciliu si sa ia informatii privind conditiile de obtinere a acestuia.
Pentru sotul dv
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare in luna august 2032 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 14 ani intregi lucrat in gr II si conditii deosebite beneficiaza de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de cate 3 luni pe an intreg lucrat in grupa II (inainte de aprilie 2001) si cate 4 luni pe an intreg lucrat in conditii deosebite (dupa aprilie 2001) care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate (indiferent daca in acea perioada a lucrat sau nu).
Stagiul de cotizare potential nu se ia in calculul stagiului de cotizare total.
Nu putem sa calculam noi stagiul de cotizare total pentruca pentru aceasta avem nevoie sa stim : stagiul de cotizare lucrat in gr II (in ani intregi), stagiul de cotizare lucrat in conditii deosebite (in ani intregi) si perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate (ani/luni).
Pentru calculul reducerii varstei de pensionare nu avem nevoie de datele de mai sus pentruca pentru a beneficia de aceasta reducere are nevoie de realizarea stagiului complet de cotizare de 35 ani iar noi apreciem ca a realizat acest stagiu de cotizare.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de 14 ani lucrat in conditii deosebite beneficiaza de o reducerea a varstei de pensionare cu 4 ani si 8 luni si se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 60 ani si 4 luni adica in decembrie 2027.
Scris de: Julya la data: 01/27/2020 12:28pm
la pensie :
Pentru primul caz va precizam ca pentru a beneficia de pensie de invaliditate trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 zi si sa fie incadrat in un grad de invaliditate de catre comisia de expertia a capacitatii de munca de pe langa casa teritoriala de pensii.
Insa din pacate in cazul cand stagiul de cotizare este mic, de una sau cateva zile pensia este foarte mica.
Daca nu beneficiaza de venitul minim garantat din partea primariei locale este bine sa mearga la Directia de asistenta sociala a primariei din localitatea de domiciliu si sa ia informatii privind conditiile de obtinere a acestuia.
Pentru sotul dv
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare in luna august 2032 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 14 ani intregi lucrat in gr II si conditii deosebite beneficiaza de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de cate 3 luni pe an intreg lucrat in grupa II (inainte de aprilie 2001) si cate 4 luni pe an intreg lucrat in conditii deosebite (dupa aprilie 2001) care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate (indiferent daca in acea perioada a lucrat sau nu).
Stagiul de cotizare potential nu se ia in calculul stagiului de cotizare total.
Nu putem sa calculam noi stagiul de cotizare total pentruca pentru aceasta avem nevoie sa stim : stagiul de cotizare lucrat in gr II (in ani intregi), stagiul de cotizare lucrat in conditii deosebite (in ani intregi) si perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate (ani/luni).
Pentru calculul reducerii varstei de pensionare nu avem nevoie de datele de mai sus pentruca pentru a beneficia de aceasta reducere are nevoie de realizarea stagiului complet de cotizare de 35 ani iar noi apreciem ca a realizat acest stagiu de cotizare.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de 14 ani lucrat in conditii deosebite beneficiaza de o reducerea a varstei de pensionare cu 4 ani si 8 luni si se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 60 ani si 4 luni adica in decembrie 2027.
"grupa 2 10ani, 9luni,23zile,cond.deosebite 2ani,10luni, 29zile,cond. speciale 4luni, 20zile,pensie invaliditate 11ani,7luni, stagiu total 25ani,1luna, 15zile." Mulțumesc.
Scris de: la pensie la data: 01/28/2020 6:07am
In urma precizarilor dv raspunsul nostru se modifica astfel :
Pentru stagiul de 10 ani intregi lucrat in gr II si 3 ani intregi lucrat in conditii deosebite (complectat cu stagiul de cotizare lucrat in conditii speciale) beneficiaza de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 3 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate (indiferent daca in acea perioada a lucrat sau nu).
Stagiul in grupa II si stagiul de cotizare lucrat in conditii speciale (deoarece este mai mic de 2 ani) au fost echivalate cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de 14 ani lucrat in conditii deosebite beneficiaza de o reducerea a varstei de pensionare cu 4 ani si 8 luni si se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 60 ani si 4 luni adica in decembrie 2027 daca isi completeaza stagiul de cotizare cu 5 ani si 10 luni si realizeaza stagiul complet de cotizare de 35 ani. Aceasta completare o poate face beneficiind in continuare de pensie de invaliditate. Daca a satisfacut stagiul militar acesta se asimileaza cu stagiu de cotizare si se cumuleaza la stagiul de cotizare, reducand prin aceasta perioada cat trebuie sa mai beneficieze de pensie de invaliditate pentru realizarea stagiului complet de cotizare.
Scris de: Iftene Ovidiu la data: 01/29/2020 6:37am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua, in calculul facut de dvs cred ca s-a strecurat o greseala privind stagiul complet de cotizare.
Sotul doamnei a iesit in 2008 la pensie de invaliditate cu stagiul de 25 de ani si 1 luna, la acest stagiu adaugam cei 11 ani si 7 luni de la iesirea la pensie de boala plus adaugarea stagiului suplimentar pentru grupe de munca de 3 ani si 6 luni fac in total un stagiu de peste 40 de ani, deci nu i mai trebuiesc cei 5 ani pt completarea stagiului total mentionati de dvs. O zi frumoasa va doresc !
Scris de: la pensie la data: 01/29/2020 7:22am
Este posibil sa aveti dreptate. Asa cum a prezentat doamna Julya stagiile am crezut ca stagiul de cotizare asimilat de 11 ani si 7 luni pentru perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate este inclus in stagiul de cotizare total de 25 ani si 1 luna (de fapt adunand stagiile rezulta 25 ani si 8 luni).
Rugam pe doamna Julia sa vina cu precizari. Daca am inteles gresit ne cerem iertare.
Scris de: Julya la data: 01/29/2020 11:53am
la pensie :
Este posibil sa aveti dreptate. Asa cum a prezentat doamna Julya stagiile am crezut ca stagiul de cotizare asimilat de 11 ani si 7 luni pentru perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate este inclus in stagiul de cotizare total de 25 ani si 1 luna (de fapt adunand stagiile rezulta 25 ani si 8 luni).
Rugam pe doamna Julia sa vina cu precizari. Daca am inteles gresit ne cerem iertare.
"Buna seara, Intr-adevar datele comunicate de domnul Iftene Ovidiu sunt corecte , sotul meu la data pensionarii in iulie 2008 avea un stagiu total :
de 25ani, 1luna, 15zile. din iulie 2008 beneficiaza de pensie de invaliditate avand 11ani si 7luni, stagiul suplimentar de 3ani si 3luni e asimilat in stagiul de 25 de ani. va multumesc din nou pentru intelegere!
Scris de: Julya la data: 01/31/2020 12:36pm
Julya :
la pensie :
"Buna seara, Intr-adevar datele comunicate de domnul Iftene Ovidiu sunt corecte , sotul meu la data pensionarii in iulie 2008 avea un stagiu total :
de 25ani, 1luna, 15zile. din iulie 2008 beneficiaza de pensie de invaliditate avand 11ani si 7luni, stagiul suplimentar de 3ani si 3luni e asimilat in stagiul de 25 de ani. va multumesc din nou pentru intelegere!
" Nu îmi mai scrie nimeni nimic la modificările de mai sus?" Mulțumesc.
Scris de: la pensie la data: 01/31/2020 1:10pm
Ne cerem iertare. Noi am crezut ca ati inteles ca sotul dv are dreptul la reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca fara a fi nevoie sa-si completeze stagiul de cotizare. In urma ultimilor modificari raspunsul corect este :
Pentru stagiul de 10 ani intregi lucrat in gr II si 3 ani intregi lucrat in conditii deosebite (complectat cu stagiul de cotizare lucrat in conditii speciale) beneficiaza de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 3 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate si realizeaza un stagiu total de 36 ani si 8 luni
Stagiul in grupa II si stagiul de cotizare lucrat in conditii speciale (deoarece este mai mic de 2 ani) au fost echivalate cu grupa “conditii deosebite”
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1