Subiect "pensie anticipata partiala 2010" Deschis de Gabi Vasiliu Dinu la data: 02/29/2020 11:21pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partiala 2010
Scris de: Gabi Vasiliu Dinu la data: 02/29/2020 11:21pm
Gen:F
Data nasterii:24 noe 1954
Stagiul de cotizare:32 ani, 11 luni si 22 zile(cu facultate cursuride zi 36 ani, 9 luni, 22 zile.
Alte date:dosar pensie 331928(jud. Iasi)
Intrebare:La iesirea la pensie la limita de vârstă (2015 dec) nu mi s-a aplicat indicele de corectie. Aș dori să știu dacă în cazurile pensieide invaliditate se aplică acest indice la pensiile de genul precizat mai sus dacă se aplică și se vor recalcula.
Re: pensie anticipata partiala 2010
Scris de: GicaH la data: 03/01/2020 11:27am
Gabi Vasiliu Dinu :
Gen:F
Data nasterii:24 noe 1954
Stagiul de cotizare:32 ani, 11 luni si 22 zile(cu facultate cursuride zi 36 ani, 9 luni, 22 zile.
Alte date:dosar pensie 331928(jud. Iasi)
Intrebare:La iesirea la pensie la limita de vârstă (2015 dec) nu mi s-a aplicat indicele de corectie. Aș dori să știu dacă în cazurile pensieide invaliditate se aplică acest indice la pensiile de genul precizat mai sus dacă se aplică și se vor recalcula.

Legea se refera la persoanele care au ieșit inițial la pensie de invaliditate, dumneavoastră ați ieșit la pensie anticipata în 2010, cand nu se aplica indice de corectie, iar când ați ieșit la pensie limita vârstă aveați deja ieșire inițială la pensie, care dacă ar fi fost după 1 ianuarie 2013 vi s-ar fi aplicat, dar așa....nu.
Re: pensie anticipata partiala 2010
Scris de: la pensie la data: 03/02/2020 3:48am
Pentru cei care trec de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta CCR a stabilit sa li se acorde indice de corectie consideranduse pensia pentru limita de varsta ca iesire initiala la pensie.
Regretam ca nu va putem da amanunte privind modul de aplicare al indicelui de corectie in acest caz avand in vedere urmatoarele:
Decizia CCR 702/2019 si in general aceste decizii, nu modifica prevederile legale analizate ci numai se pronunta daca aceste prevederi sunt constitutionale.
Inacest caz CCR s-a pronuntat ca neacordarea indicelui de corectie prevazut la art 170 din legea pensiilor 263/2010 pentru toata perioada (inclusiv perioada pensiei de invaliditate) la trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta este neconstitutionala.
In urma acestei decizii a CCR cei care au dreptul sa modifice prevederea legala, Parlamentul sau Guvernul, trebuie sa modifice aceasta prevedere legala. Conform art 147 din Constitutia Romaniei daca in timp de 45 zile de la publicarea in MO a deciziei CCR cei in drept nu au facut modificarea inceteaza efectele juridice ale acestei reglementari legale.
Decizia CCR 702/2019 a fost publicata in MO in 10 februarie 2020 si daca pana in 26 martie nu se modifica art 170 din legea pensiilor inceteaza efectele juridice ale acestuia.
Noi credem insa ca cei in drept vor face aceste modificari, deoarece acest articol a mai fost modificat de doua ori prin decizii ale CCR respectanduse termenul de 45 zile.
Dupa ce vor fi efectuate aceste modificari speram sa va putem raspunde la intrebarea dv.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1