Subiect "Stagiu grupa 1" Deschis de Ardelean Ioan Alexandru la data: 04/28/2020 1:50am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Stagiu grupa 1
Scris de: Ardelean Ioan Alexandru la data: 04/28/2020 1:50am
Gen:M
Data nasterii:04.01.1956
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Am lucrat 12 ani și 6 luni în fosta grupă I de muncă, conform legislației în vigoare vârsta de pensionare scade cu 6 ani. Încă nu am ieșit la pensie, deși puteam să o fac, dar voi ieși acum, asta datorită coronavirus. Întrebarea mea este: Stagiul complet de cotizare scade proporțional cu anii lucrați în grupă I, adică va fi 29? Deci mai simplu, punctajul meu general se va împărți la 29 sau tot la 35?
Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate.
Re: Stagiu grupa 1
Scris de: la pensie la data: 04/28/2020 3:07am
Calculul punctajului mediu al pensiei se face impartind numarul de puncte anuale la stagiul complet de cotizare nu la numarul de ani lucrati.
Stagiul dv complet de cotizare este de 35 ani si poate fi redus conform art 56 alin (3) din legea pensiilor 263/2010 modificat prin legea 221/2018 daca stagiul de cotizare in gr I a fost lucrat in anumite domenii astfel :
- In minerit, in subteran minim 50 % din programul de lucru In acest caz stagiul complet de cotizare se reduce la 20 ani
- In activitatea artistica in meseriile din anexa 4 la legea pensiilor 263/2010. In acest caz stagiul complet de cotizare se reduce la 25 ani
- In aviatia civila pentru personalul navigant prevazut in anexa 1 la legea pensiilor 263/2010. In acest caz stagiul complet de cotizare se reduce la 25 ani
- In activitatile si unitatile prevazute in anexele 2 si 3 la legea pensiilor 263/2010. In acest caz stagiul complet de cotizare se reduce la 25 ani

In cazul in care va incadrati in una din situatiile de mai sus calculul punctajului mediu se face astfel :
- Se calculeaza un punctaj mediu separat pe perioada in care ati lucrat in conditii normale impartind suma punctajelor anuale din aceasta perioada la stagiul complet de cotizare de 35 ani
- Se calculeaza un punctaj mediu separat pe perioada in care ati lucrat in grupa I impartind suma punctajelor anuale din aceasta perioada la stagiul complet de cotizare de 20 sau 25 ani (chiar daca stagiul dv de cotizare in grupa I in aceste domenii este mai mic de 20 sau 25 ani),
Se cumuleaza cele doua punctaje medii dupa care suma se inmulteste cu indicele de corectie.
Anexele 1, 2, 3, si 4 la legea pensiilor 263/2010 le puteti gasi si pe site-ul nostru la pagina de la adresa:
https://www.lapensie.com/reducere3.php
Daca aveti dificultati in cautarea in aceste anexe reveniti si precizat unde ati lucrat stagiul de cotizare in grupa I.
Scris de: Ardelean Ioan Alexandru la data: 04/28/2020 12:50pm
Stagiul de cotizare:1975-2020
Alte date:
Intrebare:Eu am lucrat în grupa I, înainte de anul 2001, mai bine zia între anii 1975-1990(de aici se elimină stagiul militar), am primit adeverință de grupă cu procentaj de 100% ore lucrate în grupa i (am lucrat la C.F.R.), am înțeles modul de calcul și vă mulțumesc. Întreb, casa de pensii îmi va pune la dispoziție modul de calcul, dacă da ce demers trebuie să fac?
Vă mulțumesc
Multă sănătate
Scris de: la pensie la data: 04/28/2020 1:24pm
Casa de pensii trebuie sa va transmita o decizie de pensionare si un buletin de calcul al pensiei. Daca la decizia de pensionare nu este anexat buletinul de calcul aveti dreptul sa-l cereti iar daca din acestea nu reusiti sa intelegi modul de calcul reveniti ca poate impreuna vom intelege.
Scris de: Ardelean Ioan Alexandru la data: 04/29/2020 3:54am
Data nasterii:01.04.1956
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Vă mulțumesc pentru răspunsurile primite.
Aș mai avea o nelămurire, sporul de noapte intră la calcul, dar ore festive acordate în baza HG 281/1993? Cele două sporuri nu sunt permanente, dar pentru ele s-a reținut CAS, mă refer la perioade de dianinte de 01,04,2001,
Multă sănătate
Cu respect
Scris de: la pensie la data: 04/29/2020 4:15am
In perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 :
- Sporul pentru orele de noapte fie ca au fost ocazionale sau lucrate pe ture se iau in calculul punctajului pensiei daca prezentati adeverinta doveditoare.
- Probabil prin ore festive intelegeti sporul pentru orele lucrate in zilele de repaus saptamanal su in sarbatorile legale. Acestea nu intra in calculul punctajului pensiei.
Scris de: Ardelean Ioan Alexandru la data: 04/29/2020 2:27pm
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Sporul de ore festive, plătite 100%, înainte de 2001 intra în baza de calcul pentru plata CAS. Până la date de 31.03.2001 plata cAS era făcută de către intreprinderea angajatoare, se aplica un procent la fondul brut de salarii. Din brutul respectiv făcea parte și sporul acesta, dacă se respectă principiul contributivității, de care facem atâta caz, atunci va intra și acesta în baza de calcul a pensiei, asta dacă se aduce adeverință de la angajator. Acest spor după data de 31.03.2001 a intrat în baza de calcul.
Cu respect
Scris de: la pensie la data: 04/30/2020 2:24am
Cunoastem argumentatia dv si din respect pentru dv si pentru a nu fi suspectati ca aparam modul de calcul utilizat de casa de pensie, nu intram in dialog contradictoriu cu dv.
Baza de calcul a punctajului pensiei conform legii pensiilor 263/2010 este stabilita in anexa 15 la Normele de aplicare ale legii pensiilor aprobate prin Hotararea de guvern 257/2011 pe care o puteti gasi in intregime pe site-ul CNPP (casei nationale de pensii publice) sau in rezumat pe site-ul nostru la adresa
https://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
Justificarea faptului ca sporurile cu caracter nepermanent nu intra in baza de calcul a punctajului pensiei este ca in perioada inainte de 01 aprilie 2001 conform prevederilor legii pensiilor de atunci (3/1977) aceste sporuri nu intrau in calculul pensiei.
Argumentul cu principiul contributivitatii este valabil daca urmati urmatorul parcurs :
Actiune in justitie impotriva CNPP la tribunalul teritorial, Curtea de apel teritoriala si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Si astfel numai ce obtineti o decizie a ICCJ casa de pensii este obligata sa va ia in calcul aceste sporuri.
Pentru a nu avea impresia ca v-am spus toate acestea pentru a va descuraja va informam ca exista precedente cu pensionari care au urmat acest parcurs si au obtinut :
- Decizia ICCJ 5/2010 pentru introducerea in calcul a veniturilor castigate pe ore suplimentare pe santierele de constructii
- Decizia ICCJ 19/2011 pentru introducerea in calcul a veniturilor castigate in acord
Scris de: Ardelean Ioan Alexandru la data: 04/30/2020 3:20am
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Vă mulțumesc pentru răspunsurile dumneavoastră. Am știut că va trebui să apelez la justiție pentru a avea o pensie în funcție de acest principiu. Am întâmpinat greutăți și la obținerea adeverinței cu acest spor, care nu este un spor fix(în timpul concediului de odihnă nu există), motivația era că nu este un spor permanent și nu am ce face cu adeverința. Este greu să cauți în statele de plată, lună cu lună, dar toți ar trebui să se gândească că vor îmbătrâni și vor ajunge să nu beneficieze de pensii speciale. Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate. Cu respect
Scris de: la pensie la data: 04/30/2020 4:27am
Pe langa cele spuse pana acum trebuie sa va mai avertizam un lucru si anume acela ca pe langa greutatile pe care le-ati avut la obtinerea adeverintei mai urmeaza dificultatile care va asteapta in justitie pe parcursul mentionat de noi mai sus si dupa toate acestea nu este exclusa o mare deziluzie.
Aceasta deziluzie poate veni pe parcursul urmat in justitie sau aceasta poate surveni si in cazul cand ati castigat in justitie si ati obtinut recalcularea.
Aceasta poate veni din prevederile viitoare ale legilor pensiilor astfel.
In prezent este promulgata o noua lege a pensiilor 127/2019 care urmeaza a intra in vigoare in data de 01 septembrie 2021. Aceasta lege prevede eliminarea prevederile actuale incorecte discutate de noi mai sus si recalcularea tuturor pensiilor prin luarea in calcul a salariilor brute castigate inainte de 01 aprilie 2001, pentru care angajatorii au platit contributie de asigurari sociale, daca se prezinta adeverinte doveditoare.
In cazul cand nu se pot aduce adeverinte doveditoare, din cauza dificultatilor mentionate de dv, aceasta lege prevede majorarea automata cu 10 % a punctajelor realizate inainte de 01 aprilie2001 calculate conform prevederilor legilor 19/2000 si 263/2010.
Insa ATENTIE aceasta majorare automata nu se acorda si celor care inainte de aceasta recalculare au obtinut o recalculare conform deciziilor ICCJ.
Scris de: Carp Mircea la data: 04/30/2020 9:09am
...............

- Se calculeaza un punctaj mediu separat pe perioada in care ati lucrat in grupa I impartind suma punctajelor anuale din aceasta perioada la stagiul complet de cotizare de 20 sau 25 ani (chiar daca stagiul dv de cotizare in grupa I in aceste domenii este mai mic de 20 sau 25 ani).

Aceasta sustinere nu are acoperire in lege.
Legea 263/2010
Art.95
(3) În cazul persoanelor care realizează stagii de cotizare în mai multe situații, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situațiile respective.

H.G.257/2011
Art.69
(2) În situația persoanelor prevăzute la art. 56-59 din lege, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile complete de cotizare reglementate la aceste articole, numai pentru determinarea punctajelor medii anuale corespunzătoare perioadelor realizate în condițiile la care acestea se referă.

-Nu exista stagiu complet de cotizare de 20 de ani la C.F.R., cu o exceptie:
Cei pensionati pe legea 3/1977 prin hotarare judecatoreasca definitiva si care trebuie sa indeplinesca doua conditii prevazute in Decizia nr.11/2015 a ICCJ.
-Exista in schimb stagiu complet de cotizare de 25 de ani la mecanici ajutori de locomotiva, mecanici de locomotiva, mecanici instrutori de locomotiva, mecanici de automotor(anexa 2. pz.7, anexa 3. poz.17 si 18 din legea 263/2010).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1