Subiect "pensionare anticipata" Deschis de NICU ADRIAN CARBUNARU la data: 04/30/2020 7:55am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionare anticipata
Scris de: NICU ADRIAN CARBUNARU la data: 04/30/2020 7:55am
Gen:masculin
Data nasterii:7 iunie 1964
Stagiul de cotizare:
Alte date:Va rog frumos sa ma lamuriti cu privire la stabilirea celor 35 de ani minim de cotizare, astfel in calcul se pot lua:

- cei 5 ani de facultate la zi, intre 09.1984 si 06.1989 (mai trebuiie o adeverinta de la facultate din care sa reiasa ca facultatea a fost facuta la zi ?)
- cele 9 luni de armata cu termen redus, intre 28.09.1983 si 30.06.1984
- perioada de cotizare ca PFA in perioada 01.09.1999-15.01.2004, cu suprapunere cca 2 ani peste contractul individual de munca (aici de unde imi pot lua adeverinta?)
- perioada de cotizare ca angajat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, la aceeasi prima societate, in perioada:
- 12.11.1982 - 08.08.1983 si 02.10.1989 - 01.04.2001 am lucrat in grupa II-a de munca conform HG559/1990, art.2-cu 100%p, in total 12 ani, 2 luni si 6 zile (asa scrie in cartea de munca), dar in adeverinta eliberata de aceeasi societate reies doar 10 ani si 3 luni cu spor de conditii vatamatoare/grele...cum trebuie sa procedez aici ca sa se ia in considerare 12 ani ca in cartea de munca...
- 06.08.2004 - 01.12.2004 la a doua societate
- 14.03.2005 - 01.04.2006 la a treia societate
- 01.04.2006 - pina astazi la a patra societate( aici au mai fost in total in cei 15 ani cca 3 luni de concediu medical

In conditiile date se indeplinesc cei 35 de ani de cotizare?
De asemenea am inteles ca anul acesta se iau in calcul 4 luni la fiecare an de conditii vatamatoare/grele.
Beneficiez si de 5 ani reducere pentru varsta standard de pensionare de 65 ani la barbati conform Legii nr. 341/2004
In concluzie pot depune anul acesta dosarul de pensionare si cand anume?
In iunie 2020 implinesc 56 de ani.

Intrebare:
Re: pensionare anticipata
Scris de: la pensie la data: 05/02/2020 8:11am
Datele prezentate de dv sunt neclare si pentruca dv aveti neclaritati privitor la prevederile legale privind pensionarea. Sintetic situatia dv se prezinta astfel :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 07 iunie 2029 la varsta standard de pensionare de 65 ani, Conditia de stagiu pentru aceasta pensie este sa aveti realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani .
In calculul acestui stagiu se iau stagiile de cotizare urmatoare ;
- Stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar (9 luni)
- Stagiul de cotizare asimilat pentru studii universitare (5 ani), Anul universitar incepe in data de 01 octombrie si se termina in data de 30 septembrie a anului urmator, cu exceptia ultimului an in cazul in care angajarea se face inainte de 01 octombrie. In consecinta in programul de calcul in luna septembrie 1984 selectati codul ”-” iar in luna septembrie 1989 selectati codul “F”
- Stagiile de cotizare lucrate cu contracte de munca, (27 ani si 5 luni)
- Stagiul de cotizare lucrat numai ca PFA (2 ani 9 luni ) Daca in aceasta perioada ati intocmit declaratie individuala de asigurare la ANAF dupa opinia noastra nu trebuie sa depuneti act doveditor pentruca aceasta perioada este inregistrata la casa de pensii ca stagiu de cotizare. Puteti verifica aceasta deschizand un cont la casa de pensii unde aveti acces la inregistrarea stagiului dv de cotizare sau cerand la casa de pensii eliberarea “situatia a stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001”
In concluzie in prezent aveti realizat un stagiu de cotizare mai mare decat stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca.
Pentru stagiul de 12 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 3 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare realizat prin : contract de munca + PFA + stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si studii universitare si realizati un stagiu total de cotizare de 38 ani si 11 luni.
Stagiul dv lucrat in grupa II de munca a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite” .
Pentru stagiul de 12 ani intregi lucrati in conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 61 ani adica in data de 07 iunie 2025. Pentru aceasta reducere trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 cumuland stagiul de cotizare realizat prin contract de munca + PFA + stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si studii universitare. Din calculul de mai sus rezulta ca in acest caz aveti realizat stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca.
In privinta stagiului de cotizare lucrat in grupa de munca va precizam urmatoarele:
- Nu faceti legatura intre perioada lucrata in grupa de munca si perioada in care ati primit spor pentru conditii de munca consemnata in adeverinta de sporuri.
- Pentru a dovedi stagiul de cotizare in grupa II de munca este recomandat sa cereti adeverinta de la angajator pentruca este posibil ca inscrisul din carnetul de munca nu este suficient daca acest inscris nu contine toate datele necesare.
-Selectati, in programul de calcul, grupa II de munca in perioada 12.11.1982 - 08.08.1983
Deasemeni reinoim invitatia ca dupa ce terminati introducerea datelor si doriti o verificare, sa reveniti.
Daca beneficiati si de reducerea cu 5 ani a varstei standard de pensionare conform legii 341/2004 aceasta reducere se cumuleaza cu cea pentru stagiul de cotizare in grupa de munca si totalizati o reducere totala de 9 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 56 ani adica in data de 07 iunie 2020.
Re: pensionare LA LIMITA DE VARSTA
Scris de: NICU ADRIAN CARBUNARU la data: 05/13/2020 3:44pm
Gen:M
Data nasterii:7.06.1964
Stagiul de cotizare:PESTE 35 ANI
Alte date:
Intrebare:GATA AM REUSIT SA COMPLETEZ CALCULATORUL
Scris de: la pensie la data: 05/14/2020 4:09am
Am verificat datele introduse de dv in programul de calcul pensie si avem urmatoarele observatii :
1 Nu ati introdus sporul de vechime inainte de 01 aprilie 1992, care se acorda automat asa cum explicam noi pe forum la pagina de la adresa de mai jos:
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
Corect pentru dv este urmatorul spor de vechime
Intre decembrie 1990 - martie 1992 3 %
2 Verificati salariile introduse in perioadele august - noiembrie 2004 si martie - iunie 2005 credem ca acestea sunt gresite
3.Dupa 01 martie 2001 pe anumite perioade sumele pentu care s-a platit CAS si care intra in calculul pensiei au fost limitate asa cum sunt prezentate de noi pe site la pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/limitarea-salariului-luat-in-calculul-pensiei.php
Dv ati introdus salarii mai mari decat limita in lunile decembrie 2014, ianuarie si decembrie 2015 si decembrie 2016.
Aceasta eroare nu influenteaza rezultatul calculului deoarece programul face automat aceasta limitare.
Scris de: NICU ADRIAN CARBUNARU la data: 05/14/2020 7:49am
Data nasterii:7iunie 1964
Stagiul de cotizare: peste 35 ani
Alte date:
Intrebare:Gata, am completat conform observatiilor Dvs. Sper sa fie ok acum...am adaugat acel 3% de care spuneati, am modificat salariile (intr-adevar erau introduse gresit)

Multam mult de ajutor
Re: pensionare LA LIMITA DE VARSTA
Scris de: NICU ADRIAN CARBUNARU la data: 05/15/2020 10:33am
Data nasterii:7.06.1964
Stagiul de cotizare:PESTE 35
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua din nou,

Mi-am facut cont pe portalul de pensii si am cerut raportul cu contributiile anuale dupa aprilie 2001 si pina astazi...si a rezultat un punctaj total de 415.74 puncte, iar in calculator a rezultat un punctaj total de cca 60 de puncte pe toata perioada...
Nu inteleg cum pe ultimii 15 ani a rezultat peste 400 de puncte si in calculator pe aproape 33 ani a rezultat mai putin...va rog frumos sa ma indrumati.
Multumesc
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1