Subiect "pensie" Deschis de Radu la data: 05/06/2020 1:19am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: Radu la data: 05/06/2020 1:19am
Gen:M
Data nasterii:05051961
Stagiul de cotizare:1980 sept
Alte date:
Intrebare:Buna ziua,
prima angajare sept 1980,octombrie incorpoart(stagiu militar obligatoriu)eliberat aprilie 1982,pana in prezent la lucru fara intrerupari.
Cand ma pot pensiona anticipat ,anticipat partial,la limita de varsta.
De ce nu se ia in calcul stagiul militar la pensionarea partial anticipata?
Unde pot depune petitie pentru a regla aceasta problema?
multumesc
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 05/06/2020 1:55am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 05 mai 2026 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 60 ani adica in data de 05 mai 2021. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata, dupa varsta de 60 ani daca lucrati in continuare si realizati stagiul de cotizare de 43 ani fara a lua in calcul stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar (va lipsesc cca 4 ani si 10 luni).
Stagiul asimilat pentru stagiul militar nu se ia in calculul pensiei anticipate partiale sau a pensiei anticipate pentruca asa au stabilit cei care au facut legea pensiilor. Daca doriti sa contestati aceasta prevedere a legii pensiilor trebuie sa deschideti o actiune in justitie (la tribunal) impotriva Casei de pensii si daca nu obtineti castig de cauza in prima instanta sa continuati actiunea in justitie la Curtea de apel si in final la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Scris de: Radu la data: 05/06/2020 2:38am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:buna ziua,

daca as dori sa ies anticipat partial in 2023 care ar fi penalizarea.

Multumesc frumos !
Scris de: la pensie la data: 05/06/2020 3:12am
Asa cum am precizat mai sus : Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Deci pentru a face acest calcul precizati data (zi/luna/an) la care doriti sa cereti pensie anticipata partiala si ce stagiu de cotizare (fara stagiu de cotizare asimilat pentru stagiu militar) apreciati ca veti avea atunci.
Scris de: Radu la data: 05/06/2020 5:22am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
buna ziua,
in priml rand va multumesc pentru rabdare si pentru raspunsuri.
as dori sa ies anticipat partial 01.05.2023.
cam cat ar fi penalizarea.
multumesc frumos !
Scris de: la pensie la data: 05/06/2020 8:04am
Nu ati precizat si stagiul de cotizare la depunerea cererii si in acest caz am luat in calcul ca lucrati pana atunci si veti avea stagiul de cotizare de 41 ani si 2 luni (fara stagiul militar).
Daca depuneti cererea in 01 mai 2023 si atunci aveti stagiul de cotizare de 41 ani diminuarea va fi de 7,40 %. Noi va sfatuim sa o depuneti in 05 mai 2023 si diminuarea va fi de 7,20 %.
Scris de: Radu la data: 05/07/2020 5:36am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Multumesc frumos !!!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1