Subiect "pensie" Deschis de brasov la data: 05/10/2020 1:17am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: brasov la data: 05/10/2020 1:17am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Hristos a Inviat si buna ziua! vin la dv cu o intrebare: o persoana care are cca 10 ani vechime si varsta de 53 de ani -femeie- cu certificat de handicap grad accentuat, poate iesi la pensia minim garantata de 704 lei? e clar ca la asa vechime, nu poate avea pensie mai mare din cauza vechimii reduse
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 05/10/2020 9:17am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiu de cotizare in grad de handicap, la varsta standard de pensionare (cca 63 ani), care depinde de data nasterii daca atunci are realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Are dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei de pensionare cu 10 ani pentru stagiu de cotizare in grad de handicap daca are realizat un stagiu de cotizare de doua treimi din stagiul complet de cotizare care depinde de data nasterii (cca 35 ani ), adica cca 23 ani si 4 luni
Cu regret constatam ca din datele prezentate de dv acea persoana nu se incadreaza in niciuna din cele doua cazuri si deci nu se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta nici acum si nici peste 10 ani.
Scris de: brasov la data: 05/10/2020 12:25pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:deci peste 10 ani nu ar putea iesi la pensie daca ar avea 15 ani, cat se cere stagiul minim de cotizare? in ce conditii se acorda pensia minim garantata?
Scris de: la pensie la data: 05/10/2020 1:36pm
Stagiul minim de cotizare care conditioneaza iesirea la pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare este de 15 ani.
Nu putem preciza daca peste 10 ani are varsta standard de pensionare pentruca nu ati dat data de nastere iar varsta o dati cu aproximatie, cca 53 ani.
Daca nu doriti sa dati data de nastere puteti determina varsta standard de pensionare pe site-ul nostru la pagina de la adresa :
https://www.lapensie.com/virsta-pensionare-legea-unitara.php
Datele inscrise in programul de calcul a varstei standard de pensionare se sterg la parasirea paginii.
Daca la varsta standard de pensionare are stagiul minim de cotizare si prin calcul rezulta o pensie mai mica decat pensia minima aceasta va fi completata cu o pensie sociala pana la o suma egala cu pensia minima garantata.
Scris de: brasov la data: 05/11/2020 7:18am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:imi cer scuze 3 sept 1967.
Scris de: brasov la data: 05/11/2020 7:21am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:deci face 53 ani in sept. are 10 ani vechime cu tot cu somaj. cu certificatul de handicap nu poate iesi in sept la pensie, daca mai cumpara 5 ani vechime pt a avea stagiu minim? sau pana face 63 de ani trebuie sa aiba minim 15 ani vechime pt a putea lua pensia obtinuta + deiferenta pana la 704 lei.in acest caz cu ce mai ajuta certificatul daca-i trebuie 23 ani vechime pt a iesi la 53 de ani? multumesc anticipat
Scris de: la pensie la data: 05/11/2020 7:47am
Asa cum am precizat inainte conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiu de cotizare in grad de handicap, la varsta standard de pensionare 63 ani daca pana atunci isi completeaza stagiul de cotizare si realizeaza stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Completarea stagiului de cotizare pentru pensie pentru limita de varsta (la 63 ani) poate fi facuta prin contract de asigurare sociala incheiat cu casa de pensii.
Reducerea varstei de pensionare cu 10 ani pentru stagiu de cotizare in grad de handicap accentuat se acorda daca are realizat in stare de un stagiu de cotizare de doua treimi din stagiul complet de cotizare ( 35 ani ), adica 23 ani si 4 luni. Regretam ca nu putem sa va raspundem la intrebarea privind faptul ca certificatul de handicap nu o ajuta cu nimic. Nu noi am facut legea ci numai va spunem prevederile legii pensiilor in vigoare.
Scris de: brasov la data: 05/11/2020 10:19am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:va multumesc. e aiurea, deci pt ea practic e mai avantajos sa iasa cu 15 ani vechime la 63 de ani, decat cu 23 ani...la salarile mizerabile ce le-a avut, sigur ar avea si cu 23 ani vechime tot sub 704 lei pensie.
Scris de: brasov la data: 05/11/2020 10:21am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:ma scuzati, iar ca sa cumpere 5 ani vechime, cat ar costa? pana in 5.000 euro?
Scris de: la pensie la data: 05/11/2020 1:01pm
Regretam dar nu putem sa va precizam o cifra deoarece aceasta se modifica anual astfel :
- Conform prevederilor legii actuale a pensiilor 263/2010 prin contractul de asigurare sociala se asigura o suma egala cu cea a salariului minim pe economie pentru care se plateste lunar o contributie de 25 %. In prezent salariul minim pe economie este de 2230 lei pentru care se plateste lunar o contributie de 558 lei.
- Daca incepand cu 01 septembrie 2021 intra in vigoare noua lege a pensiilor 127/2019 se modifica suma asigurata care trebuie sa fie de minim salariul mediu pe economie utilizat la fundamentarea bugetului anual al asigurarilor sociale de stat care este de cca 2,5 ori mai mare decat salariul minim pe economie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1