Subiect "Calcul perioada gr. 1" Deschis de Maxim L. la data: 05/13/2020 10:39am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul perioada gr. 1
Scris de: Maxim L. la data: 05/13/2020 10:39am
Gen:M
Data nasterii:26.07.1961
Stagiul de cotizare:peste 35 ani,cu armata si facultate la zi
Alte date:
Intrebare:In perioada 30.09.1986-01.09.2000 am fost angajat in grupa 1 de munca.Din 01.05.1992 pana la 30.06.2000 am avut 134 zile de concediu fara plata.As vrea sa stiu cati ani,luni,zile,din perioada lucrata in grupa 1,raman pentru calculul vechimii in grupa 1.
Re: Calcul perioada gr. 1
Scris de: la pensie la data: 05/13/2020 11:40am
Presupunem ca numarul de zile de concediu fara plata este prezentat in zile lucratoare iar perioada lucrata in gr I se exprima in ani/luni/zile calendaristice. Deci pentru a calcula perioada lucrata inainte de 01 aprilie 2001 in grupa I trebuie sa fie transformate zilele de concediu fara plata in luni/zile calendaristice. Aceasta transformare o poate face numai Casa de pensii.
Totusi cu suficienta exactitate putem aprecia ca daca numarul de zile de concediu fara plata este exprimat in zile lucratoare aceasta inseamna cca 6 luni lucratoare.
In acest caz drepturile dv de pensionare sunt urmatoarele :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 26 iulie 2026 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 13 ani intregi lucrat in gr I de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 6 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru facultate si stagiu militar si realizati un stagiul total de cotizare de cca 41 ani.
Stagiul in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”.
Pentru stagiul de 13 ani intregi lucrat in conditii speciale beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 6 ani si 6 luni si va puteti pensiona imediat cu pensie pentru limita de varsta.
Scris de: Maxim L. la data: 05/22/2020 5:17am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:La stagiul de cotizare de peste 35 ani,la care m-am referit,am inclus facultatea si serviciul militar.Deci,stagiul total de cotizare este aproximativ de 36 ani(nu 41 ani).In acest caz, am dreptul la pensie limita de varsta in acest moment?
Mai am o intrebare:ce se intampla daca se depune dosarul de pensionare mai repede de data in care sant indeplinite conditiile de depunere,de exemplu cu 2 luni inainte?
Cu respect,
Maxim L.
Scris de: la pensie la data: 05/22/2020 7:30am
In raspunsul anterior calculul stagiului de cotizare a fost facut in functie de datele prezentate de dv care sunt neclare.
Noi am presupus ca aveti stagiul de cotizare de 35 ani compus din perioada lucrata si perioadele stagiului militar si a studiilor universitare fara a lua in calcul stagiul de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca. Pentru 13 ani lucrat in grupa I aveti dreptul la un stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 6 ani si 6 luni care cumulat la 35 ani rezulta un stagiu total de cotizare de cca 41 ani.
Daca presupunerea noastra este gresita faceti-va singur acest calcul pentruca numai dv stiti care este situatia.
Pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare trebuie sa aveti un stagiu total de cotizare de 35 ani compus din perioada lucrata, perioada stagiului militar, perioada studiilor universitare si stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca
Dosarul de pensie nu se poate depune inainte de data in care se deschide dreptul la pensie insa nu credem ca este cazul dv deoarece asa cum v-am explicat anterior aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta fara reducerea varstei de pensionare la varsta de 65 ani. Daca aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 6 ani si 6 luni inseamna ca dreptul dv de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiu in grupa de munca s-a deschis la varsta de 58 ani si 6 luni.
Insa toate aceste calcule sunt facute cu multe presupuneri si pentru a face un calcul exact adresati-va casei de pensii pe caile de comunicare existente.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1