Subiect "In ce an pot iesi la pensie cel mai devreme (anticipat)" Deschis de Alexandru la data: 05/27/2020 6:05am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
In ce an pot iesi la pensie cel mai devreme (anticipat)
Scris de: Alexandru la data: 05/27/2020 6:05am
Gen: M
Data nasterii:12 aprilie 1968
Stagiul de cotizare:28 ani
Alte date: din acesti 28 ani cotizati, am 7 ani si 3 luni la grupa II
Intrebare: Cand as putea iesi la pensie cel mai devreme (anticipat), tinand cont de cele de mai sus (din cei 28 ani cotizati, 7 au fost la grupa II 100%). In plus, am absolvit o scoala militara de 3 ani, apoi am activat in armata 7 luni si am plecat la demisie...cei 3 ani de scoala militara se considera vechime in munca? Multumesc frumos ! (Si scuze ca sunt de fapt doua intrebari)
Re: In ce an pot iesi la pensie cel mai devreme (anticipat)
Scris de: la pensie la data: 05/27/2020 8:50am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 12 aprilie 2033 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 7 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 1 an si 9 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati in sistemul public de pensii de un stagiu total de cotizare de 29 ani si 9 luni.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 7 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 2 ani si 3 luni si va puteati pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani si 9 luni adica in data de 12 ianuarie 2031 daca atunci aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani. La calculul stagiului complet de cotizare pentru acordarea acestei reduceri a varstei de pensionare se cumuleaza si vechimea in serviciu realizata in sistemul militar de pensii adica 3 ani si 7 luni insa aceasta vechime nu se ia in calculul punctajului pensiei pentru limita de varsta. In concluzie dv pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca trebuie sa va completati stagiul de cotizare cu cca 1 an si 8 luni.
Scris de: Alexandru la data: 05/27/2020 10:28am
la pensie :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 12 aprilie 2033 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 7 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 1 an si 9 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati in sistemul public de pensii de un stagiu total de cotizare de 29 ani si 9 luni.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 7 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 2 ani si 3 luni si va puteati pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani si 9 luni adica in data de 12 ianuarie 2031 daca atunci aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani. La calculul stagiului complet de cotizare pentru acordarea acestei reduceri a varstei de pensionare se cumuleaza si vechimea in serviciu realizata in sistemul militar de pensii adica 3 ani si 7 luni insa aceasta vechime nu se ia in calculul punctajului pensiei pentru limita de varsta. In concluzie dv pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca trebuie sa va completati stagiul de cotizare cu cca 1 an si 8 luni.
Scris de: Alexandru la data: 05/27/2020 10:32am
Multumesc mult pentru raspunsul rapid! Poate pricep eu mai greu, dar nu sunt sigur ca am inteles exact , va rog sa ma corectati daca gresesc. Din ultima fraza, inteleg ca ar trebui sa mai muncesc aproximativ doi ani si as putea cere pensionare anticipata?
Scris de: Alexandru la data: 05/27/2020 10:36am
Multumesc mult pentru raspunsul rapid! Poate pricep eu mai greu, dar nu sunt sigur ca am inteles exact , va rog sa ma corectati daca gresesc. Din ultima fraza, inteleg ca ar trebui sa mai muncesc aproximativ doi ani si as putea cere pensionare anticipata?
Scris de: la pensie la data: 05/27/2020 12:48pm
Ati inteles gresit dar probabil ca nici noi nu am fost clari.
- Aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare cu 2 ani si 4 luni (am gresit in raspunsul anterior) adica in 12 decembrie 2030 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 1 an si 8 luni si impreuna cu vechimea in serviciu realizata in sistemul militar de pensii de 3 ani si 7 luni si stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii de 29 ani si 9 luni realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani.
- Aveti dreptul la pensie anticipata partiala cu o anticipare de 5 ani adica in 12 aprilie 2028 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 5 ani si 4 luni si impreuna cu stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii de 29 ani si 9 luni realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani. La pensia anticipata partiala nu se ia in calcul vechimea in serviciu realizata in sistemul militar de pensii de 3 ani si 7 luni.
Scris de: Alexandru la data: 05/28/2020 12:15am
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri, acum am inteles!

Alexandru
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1