Subiect "stagiu cotiz.pers.cu handicap" Deschis de Damian Mihai la data: 05/27/2020 7:50am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
stagiu cotiz.pers.cu handicap
Scris de: Damian Mihai la data: 05/27/2020 7:50am
Gen: M
Data nasterii: 20.02.65
Stagiul de cotizare: 17.10.83-14.04.89
Alte date: 31 de ani lucrati in alt sistem de pensii neintegrat. Intreaga perioada lucrata a fost cu handicap.
Intrebare: CARE ESTE STAGIUL DE LUAT IN CALCUL la stabilirea pensiei, acum, cand am implinit varsta de 55 de ani?
Este 35 de ani SAU ALTUL? Influenteaza la cuantumul pensiei? Multumesc.
Re: stagiu cotiz.pers.cu handicap
Scris de: la pensie la data: 05/27/2020 9:35am
Credem ca era bine sa precizati gradul de handicap.
In prevederile legii pensiilor 263/2010 si normelor de aplicare ale acesteea nu se prevede ca la calculul stagiului de cotizare realizat in stare de handicap a persoanelor care se incadreaza in articolul 58 (pentru reducerea varstei de pensionare), se cumuleaza stagiile de cotizare realizate in stare de handicap in alte sisteme de pensii neintegrate sistemului public de pensii. Deci dupa opinia noastra stagiul dv de cotizare calculat pentru incadrarea in art 58 este de 5 ani, 5 luni si 27 zile.
Insa avand in vedere ca este posibil ca opinia noastra sa fie gresita va sfatuim sa va adresati direct Casei de pensii teritoriale de care apartine domiciliul dv.
Scris de: Damian Mihai la data: 06/01/2020 7:15am
Revin.
Desi am cerut "pensie pentru limita de varsta" (cu reducerea varstei, datorita handicapului), prin prisma faptului ca am depus la dosar si un Certificat de Handicap,
am primit Decizia cu "pensie de INVALIDITATE GRAD 2 (Cod pensie N52)"

Este adevarat ca la stagiu s-a luat in calcul (dupa cum vad eu din anexa) un stagiu potential de 10 ani, care a adaugat puncte,
dar INTREB:
In cazul in care as opta sau ramane pe acest tip de pensie, as mai avea dreptul sa cumulez pensia cu un salariu?
(Am gradul II de handicap.)
Nu as vrea sa trebuiasca ulterior sa returnez bani.
Multumesc de raspuns.
Scris de: la pensie la data: 06/02/2020 1:08am
Asa cum am presupus faptul ca vi s-a acordat stagiu de cotizare potential demonstreaza ca nu s-a luat in calcul stagiul de cotizare realizat in stare de handicap in alt sistem de pensii, neintegrat sistemului public.
In sistemul public de pensii pensionarii cu pensie de invaliditate de gr II nu au dreptul sa cumuleze pensia cu salariu. Deci daca va angajati cu contract de munca vi se suspenda pensia de invaliditate.
Scris de: Damian Mihai la data: 06/22/2020 7:30am
Buna ziua.
Inca o intrebare: In cazul cumularii pensiei pentru limita de varsta (la 55 de ani, cu reducerea varstei in caz de handicap) cu un salariu, persoana trebuie sa depuna la ANAF Declaratie de venit pentru anul anterior?
Scris de: la pensie la data: 06/23/2020 1:49am
Presupunem ca intrebarea nu se refera la dv, pentruca asa cum am precizat nu puteti cumula pensia de invaliditate de gradul II cu salariu.
In cazul persoanelor angajate cu contract de munca si care cumuleaza pensia cu salariu declaratia de venit se numeste “declaratie nominala de asigurare” si este depusa la ANAF de catre angajator nu de persoana angajata.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1