Subiect "Pensie anticipata" Deschis de Ana la data: 05/28/2020 1:15am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata
Scris de: Ana la data: 05/28/2020 1:15am
Gen:F
Data nasterii:12 sept 1970
Stagiul de cotizare:31 ani
Alte date: grupa II
Intrebare: Buna ziua, lucrez din 1989 intr-un laborator de analize medicale (de fapt in trei locuri diferite, dar aceeasi functie si aceleasi conditii de munca). Pana in anul 2001 (parca) stiu ca era clar ca eram incadrati in grupa II de munca, dupa acest an nu stiu care este situatia si ce s-a schimbat. Dar repet, lucrez in acelasi domeniu, aceleasi conditii (sporurile au ramas aceleasi pe "fluturasi"). Intrebarea mea este, cand pot iesi cel mai devreme la pensie, avand in vedere datele de mai sus? Multumesc!
Re: Pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 05/28/2020 8:58am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 12 septembrie 2033 la varsta standard de pensionare de 63 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 58 ani adica in data de 12 septembrie 2028 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 4 ani si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Perioadele lucrate de dv in grupele de munca sunt neclare si nu putem sa facem un calcul avand in vedere acestea.
Pentru a beneficia de stagiu de cotizare in grupele superioare de munca (I sau II inainte de aprilie 2001, conditii speciale sau conditii deosebite dupa aprilie 2001) trebuie sa fie indeplinite urmatoarele conditii :
-Angajatorul dv sa fi facut formele necesare pentru ca locurile de munca in care ati lucrat dv sa fie incadrate in grupa de munca. Aceste forme constau in intocmirea unei documentatii insotita de determinari de noxe cu avizele si aprobarile prevazute pentru aceste formalitati.
-Locul dv de munca sa fie nominalizat in lista locurilor de munca pentru care s-au facut formalitatile de incadrare in grupa de munca.
Diferenta intre perioada inainte si dupa aprilie 2001 este aceea ca dupa aprilie 2001 a fost modificata legislatia de incadrare in grupele de munca si a trebuit sa se refaca documentatiile de incadrare in grupele de munca
In concluzie adresati-va angajatorilor dv din acele perioade pentru a afla daca locul dv de munca a fost incadrat in grupele de munca si daca a fost, cereti adeverinte care sa certifice perioada si grupa de munca
Dupa ce stabiliti daca perioadele lucrate de dv au fost incadrate in grupele de munca reveniti si vom reface calculul.
Scris de: Ana la data: 06/23/2020 12:28am
Buna ziua,
Am clarificat datele, asa cum mi-ati spus si revin la dumneavoastra si situatia mea este asa:
Primul angajator:
1989-1999 - grupa II de munca. (Am adeverinta si scrie asta)
Al doilea angajator:
In adeverinta primita de la angajator pentru perioada 1999-2012 scrie asa:
-intre 01-08-99 si 30-09-2008 am beneficiat de spor conditii deosebite 10% conform HG281.1993 lit b
- intre 01-10-2008 si 05-11-2012 am beneficiat de spor conditii deosebite 15%
Al treilea angajator
- din 2012 pana in prezent, locul de munca este in conditii deosebite

Revin cu intrebarea: Cand pot iesi cel mai devreme la pensie, fara penalitati?

Multumesc!
Scris de: la pensie la data: 06/23/2020 2:06am
Precizarile dv sunt necesare calculului dar nu suficiente si pentru un calcul corect va rugam sa veniti cu date suplimentare deoarece:
Dv aveti lucrate stagii de cotizare incadrate in gupa II de munca la primul angajator si in conditii deosebite de munca la al treilea angajator.
Perioada lucrata la aldoile angajator in care ati primit spor de conditii de munca nu se considera lucrata in grupa de munca.
Pentru aceste stagii de cotizare vi se acorda spor de stagiu de cotizare si reducerea varstei de pensionare. Ambele beneficii se calculeaza in functie de anii intregi lucrati in grupele de munca insa asa cum prezentati dv stagiile de cotizare nu se poate face un calcul corect al anilor intregi lucrati in aceste grupe.
In acest caz va rugam sa reveniti si sa precizati perioadele lucrate in grupele de munca la primul si al treilea angajator sub forma :
- stagiu de cotizare in gr II din data de zi/luna/an pana in data de zi/luna/an
- stagiu de cotizare in conditii deosebite din data de zi/luna/an pana in data de zi/luna/an
Scris de: Ana la data: 06/23/2020 7:35am
la pensie :
Precizarile dv sunt necesare calculului dar nu suficiente si pentru un calcul corect va rugam sa veniti cu date suplimentare deoarece:
Dv aveti lucrate stagii de cotizare incadrate in gupa II de munca la primul angajator si in conditii deosebite de munca la al treilea angajator.
Perioada lucrata la aldoile angajator in care ati primit spor de conditii de munca nu se considera lucrata in grupa de munca.
Pentru aceste stagii de cotizare vi se acorda spor de stagiu de cotizare si reducerea varstei de pensionare. Ambele beneficii se calculeaza in functie de anii intregi lucrati in grupele de munca insa asa cum prezentati dv stagiile de cotizare nu se poate face un calcul corect al anilor intregi lucrati in aceste grupe.
In acest caz va rugam sa reveniti si sa precizati perioadele lucrate in grupele de munca la primul si al treilea angajator sub forma :
- stagiu de cotizare in gr II din data de zi/luna/an pana in data de zi/luna/an
- stagiu de cotizare in conditii deosebite din data de zi/luna/an pana in data de zi/luna/an

Buna ziua,
Aveti dreptate, am scris cam imprastiat si nu foarte concret. Deci revin mai jos cu datele in ordine:

Primul angajator: Stagiu de cotizare in gr. II din 02.07.1990, pana in 01.08.1999
Al doilea angajator: stagiu de cotizare in conditii deosebite din 01.08.1999 pana in 05.11.2012
Al treilea angajator : stagiu de cotizare in conditii deosebite din 28.02.2013, pana azi inclusiv...

Multumesc!
Ana
Scris de: la pensie la data: 06/23/2020 8:23am
Va precizam ca am luat in calcul datele transmise in ultimul mesaj, adica stagiu de cotizare in grupa de munca si la al doilea angajator, dar pentru a fi luat in calcul trebuie sa prezentati adeverinta eliberata de angajator conform modelului prezentat in anexele la Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010.
Va mai precizam ca la al doilea angajator perioada lucrata inainte de 01 aprilie 2001 este incadrata in gr II de munca si dupa aceasta data este incadrata in grupa conditii deosebite.
In aceste conditii raspunsul nostru este :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 12 septembrie 2033 la varsta standard de pensionare de 63 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 10 ani intregi lucrat in gr II de munca si 19 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 8 ani si 10 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 39 ani si 10 luni.
Stagiul in grupa II de munca a fost echivalat cu stagiul in grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 29 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 9 ani si 8 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 53 ani si 8 luni adica in data de 12 ianuarie 2024.
Daca mai lucrati inca 3 luni si cateva zile in grupa conditii deosebite realizati un stagiu total de 30 ani lucrat in grupa conditii deosebite (grupa II de munca asimilata cu conditii deosebite si conditii deosebite), beneficiati de reducerea maxima de 10 ani oferita pentru stagii lucrate in grupa conditii deosebite si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 53 ani adica in data de 12 septembrie 2023.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1