Subiect "Posibilitate iesire la pensie antcipata si ce procent s-ar pierde" Deschis de Nicu la data: 06/11/2020 3:41am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Posibilitate iesire la pensie antcipata si ce procent s-ar pierde
Scris de: Nicu la data: 06/11/2020 3:41am
Gen:Masculin
Data nasterii:30.07.1963
Stagiul de cotizare: 37 ani 10 luni (din care armata 1an si 6 luni, somaj+venit de completare dupa inchiderea intreprinderii miniere in perioada iulie 2006-mai 2008, somaj tehnic aprilie 2020-iunie 2020)

Alte date:
In perioada 16.11.1991-01.04.2001 am fost incadrat in GRUPA I de munca, procent 100%, in industria miniera

Intrebare:
Apelez la ajutorul dvs deoarece incepand cu luna iulie 2020 voi fi bagat in somaj cu motivul ca firma la care lucrez este afectata in urma pandemiei de coronavirus. Am incercat sa calculez varsta de pensionare pe site, dar nu prea inteleg cum trebuie completate datele si nu sunt sigur ca rezultatul este corect.

Va rog sa imi spuneti daca am posibilitatea de a ma pensiona anticipat si daca pensia imi va fi afectata din cauza varstei de 57 ani sau daca ar trebui sa raman in somaj o perioada, eventual sa incerc, daca voi putea, sa ma reangajez.
Re: Posibilitate iesire la pensie antcipata si ce procent s-ar pierde
Scris de: la pensie la data: 06/11/2020 4:44am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 30 iulie 2028 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Pentru stagiul de 9 ani intregi lucrat in gr I de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 4 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si somaj si realizati un stagiul total de cotizare de 42 ani si 4 luni.
Stagiul in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”.
Pentru stagiul de 9 ani lucrat in conditii speciale beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 60 ani si 6 luni adica in data de 30 ianuarie 2024.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 60 ani, adica in data de 30 iulie 2023. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Daca puteti beneficia de somaj este recomandat sa-l acceptati pentruca perioada de somaj se asimileaza cu stagiul de cotizare si se ia in calculul pensiei de orice tip.
Daca dupa somaj va puteti reangaja si realizati stagiul total de cotizare de 43 ani fara a lua in calcul stagiul militar puteti beneficia de pensie anticipata, nediminuata, dupa varsta de 60 ani.
Scris de: Nicu la data: 06/12/2020 3:54am
Multumesc pentru raspuns!
Inteleg ca nu pot sa bag dosarul de pensie anticipata partiala\diminuata in august cand voi avea 57 ani si 38 ani vechime sau procentul de diminuare a pensiei anticipate va fi prea mare?
Scris de: la pensie la data: 06/12/2020 7:12am
Asa cum am precizat mai sus pensia anticipata sau anticipata partiala nu o puteti obtine inainte de 60 ani adica cu o anticipare mai mare de 5 ani.
Scris de: NICU la data: 06/12/2020 11:14am
Va multumesc pentru raspuns!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1