Subiect "ma incadrez pt legea221/2018?" Deschis de ion1 la data: 06/13/2020 4:26am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
ma incadrez pt legea221/2018?
Scris de: ion1 la data: 06/13/2020 4:26am
Gen:M
Data nasterii:10.04.1963
Stagiul de cotizare:31 ani si 8 luni
Alte date:Stagiu militar: 30.09.1982 – 30.06.1983
Facultate: 15.09.1983 – 15.06.1988
Intrebare:
Conform cărții de muncă, stagiile mele de lucru sunt încadrate după cum urmează:
12.09.1988 – 31.03.2001 (12a+6l+19z): gr. I de muncă („cf Ord 50/1990, pct 2, anexa 1 MMPSMS CNPM, proc 100%”); loc de muncă încadrat în categoria IV de risc radiologic, societate nominalizată în anexa 3 la legea pensiilor 263/2010.
01.04.2001 – prezent (deci minim 19a+2l): condiții deosebite („cf L19/2000, HG 261/2001, Ord 312/2001”); alt loc de muncă, DEȘI încadrat tot în categoria IV de risc radiologic, la aceeași societate nominalizată în anexa 3 la legea pensiilor 263/2010. Deci, în opinia mea, încadrare greșită d.p.d.v al legii pensiilor 263/2010 (activitate nominalizată în anexa 2, desfășurată în societate nominalizată în anexa 3).
Întrebare: după ieșirea la pensie pentru limită de vârstă (încă lucrez, dar știu că îndeplinesc condițiile și e posibil să mă hotărăsc foarte curând), pentru a beneficia de prevederile legii 221/2018 (peste 25 de ani lucrați în locuri de muncă cu condiții speciale), voi putea contesta cu șanse de reușită decizia de pensionare, solicitând încadrarea corectă în condiții speciale și pentru cea de-a doua perioadă, deși contribuțiile CAS datorate de-a lungul perioadei și plătite de societate au fost cele corespunzătoare condițiilor deosebite?

Și încă o întrebare: care este data luată în considerare în decizia de pensionare pentru stabilirea indicelui de corecție? Data ieșirii la pensie pe care o voi solicita eu în cererea de pensionare? Data „depunerii” (înregistrării) dosarului de pensionare la casa teritorială? Data „aprobării” dosarului de către CNPP? Dacă lucrurile se vor petrece la sfârșitul anului, e important de știut, dat fiind că, din câte știu eu, actualul indice (1,41) e valabil până la 31.12.2020, iar indicele de corecție pentru anul 2021 se va stabili undeva în jurul datei de 15.01.2021.

Vă mulțumesc anticipat!
Re: ma incadrez pt legea221/2018?
Scris de: la pensie la data: 06/14/2020 9:03am
Anul universitar incepe la data de 01 octombrie si se termina la 30 septembrie a anului urmator cu exceptia ultimului an daca angajarea se face inainte de 30 septembrie.
Deci in cazul dv perioada facultatii este 01 octombrie 1983 - 11 septembrie 1988.

Asa cum ati precizat in prezent aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta.

Nu putem aprecia sansele dv de a castiga incadrarea activitatii dv dupa 01 aprilie 2001 in conditii speciale deoarece nu avem datele necesare. Documentatia de incadrare a activitatilor si locurilor de munca in grupele de munca este in sarcina angajatorului si pentru a repara o eroare comisa de angajator credem ca trebuie sa deschideti o actiune in justitie (la tribunal) impotriva angajatorului. Daca obtineti o hotarare judecatoreasca favorabila ea se poate aplica si dupa iesirea la pensie.

Pensia pentru limita de varsta se acorda de la data depunerii dosarului de pensie si indicele de corectie se acorda cel in vigoare la data depunerii dosarului de pensie (cu conditia ca dosarul sa fie aprobat ulterior).
Scris de: ion1 la data: 06/16/2020 5:05am
Stagiul de cotizare:31 ani 8 luni
Alte date:
Intrebare:
Va multumesc frumos pt raspuns, este clar ca aveti dreptate, actiunea in justitie va trebui sa o indrept impotriva angajatorului, intrucat eroarea ii apartine. Referitor la sansele de reusita, fac precizarea ca ambele locuri de munca (deci de la angajare pana in prezent) au fost si sunt incadrate ca locuri de munca de categoria IV de risc radiologic, toate contractele individuale de munca si actele aditionale la acestea, precum si sporurile inscrise in cartea de munca confirmand acest lucru. Totusi, dupa aparitia legii 19/2000, cel de-al doilea loc de munca, in care lucram deja din data de 01.04.2000, incepand cu data de 01.04.2001 a fost asimilat cu conditii deosebite. Desi, conform cartii de munca, pt perioada 01.04.2000 – 01.04.2001, acelasi loc de munca, cu aceeasi fisa a postului, ocupat de acelasi individ, este incadrat in grupa I de munca, proc 100%!... Mie mi se pare cam aberant, dar Dvs. aveti mai multa experienta, credeti ca e posibil ca o instanta de judecata sa admita o astfel de nazbatie?!...

Referitor la indicele de corectie, din nou imi este clar, se va aplica cel in vigoare la data depunerii dosarului. Deci daca aman depunerea dosarului pentru inceputul anului urmator, exista riscul sa pierd valoarea de 1.41, valabila pana la sfarsitul anului in curs? Am inteles totusi ca pe legea 263/2010 exista prevederi legislative care stipuleaza ca in cazul in care pentru anul urmator, din calcule ar rezulta o valoare mai mica, se va aplica valoarea mai mare. Este adevarat acest lucru? Apelez din nou la experienta Dvs.!

Cu multumiri si felicitari pt competenta si promptitudine, va urez toate cele bune!
Scris de: la pensie la data: 06/16/2020 9:30am
Referitor la incadrarea locului de munca in grupa de munca, istoric, situatia a fost urmatoarea :
Inainte de 01 aprilie 2001 incadrarea locurilor de munca in grupa I de munca a fost facuta conform Ordinului 50/1990 anexa 1 asa cum confirmati si dv.
La intrarea in vigoare a legii pensiilor 19/2000 denumirea locurilor de munca a fost schimbata in conditii deosebite si conditii speciale.
Perioada lucrata in inainte de aprilie 2001 in grupa I de munca nu a fost asimilata in integralitate in conditii speciale astfel au fost asimilate cu conditii speciale locurilor de munca din zona I si II de expunere la radiatii iar locurile de munca din categoria IV de risc radiologic au fost asimilate cu conditii deosebite. Deci in aceasta faza nu este vina angajatorului pentru aceasta asimilare
In urma interventiilor multiple s-a indreptat aceasta “nazbatie”cum o numiti dv si a fost elaborata legea 226/2006 care in anexa 1 nominalizeaza activitatile incadrate suplimentar in conditii speciale iar locurile de munca din categoria IV de risc radiologic sunt nominlizate la pozitia 2. In anexa 2 a acestei legi sunt nominalizate societatile in care activitatile din anexa 1 se asimileaza cu conditii speciale. Aceste anexe ale legii 226/2006 sunt reluate cuvant cu cuvant in anexele 2 si 3 la legea pensiilor 263/2010.
In urma promulgarii 226/2006 societatile care se regasesc in anexa 2 trebuiau sa se conforme si sa intocmeasca documentatiile de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale nominalizate in ultima coloana in dreptul societatii lor. Aici este culpa societatii dv daca se gaseste nominalizata in anexa 2 a legii 226/2006 si nu a intocmit documentatia.
Insa trebuie sa va precizam ca pentru a vedea daca aveti dreptul sa cereti incadrarea activitatii dv in conditii speciale conform art 56 alin (1) litera c) care beneficiaza de prevederile legii 221/2018 trebuie ca in ultima coloana in dreptul societatii in care ati lucrat sa fie nominalizata activitatea de la pozitia 2 din anexa 2 la legea pensiilor 263/2010. Daca este neclara aceasta conditie va rugam sa precizati societatea la care ati lucrat dupa aprilie 2000 si va spunem noi daca indepliniti conditia.

In ceiace priveste indicele de corectie ati inteles corect ca 1,41 este cel pentru anul 2020 si ca in lege este prevzut ca acesta nu se diminuiaza daca anul 2021 iese din calcul un indice de corectie mai mic. Dar aceasta este prevederea legala de acum si poate fi modificata pana in data de 01 ianuarie 2021.
In plus este greu de prevazut cat va mai fi aplicat acest indice de corectie deoarece incepand cu 01 septembrie 2021 este prevazut sa intre in vigoare legea pensiilor 127/2019 care nu mai prevede acordarea indicelui de corectie pentru calculul punctajului pensiei.
Scris de: ion1 la data: 06/18/2020 4:00am
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Societatea se gaseste la pozitia 22 in anexa 2 a legii 226/2006, respectiv la pozitia 22 in anexa 3 a legii 263/2010, avand in ultima coloana activitatea nominalizata la pct 2 din legea 263/2010 (sper ca am interpretat corect cele spuse de Dvs).
Trebuie sa mai fac mentiunea ca intre timp regia din care facea parte societatea s-a restructurat (practic au disparut o parte din sucursale, s-a modificat numele si sediul), dar noua regie a preluat ce a ramas exact asa cum era in vechea regie, deci la societatea (sucursala) mea, cea identificata mai sus, cu exceptia numelui usor modificat (institut in loc de sucursala), totul a ramas neschimbat (locuri de munca, incadrarea acestora, personalul, activitatile, tot). Deci, in opinia mea ar fi indeplinite cerintele legii 221/2018 (evident, daca obtin o hotarare judecatoreasca favorabila), dar astept parerea Dvs., mult mai avizata!
Si inca un aspect: inteleg ca nu ar fi o problema daca incep demersurile dupa iesirea la pensie (nu prea imi place ideea de a fi in conflict cu partenerii...), probabil ca daca voi avea castig de cauza mi se vor acorda drepturile incepand cu data iesirii la pensie. De asemenea, v-as ruga sa imi spuneti care este parerea Dvs. in legatura cu contestarea deciziei de pensionare in termenul legal de 45 de zile. Mai este necesar sa o fac, chiar in conditiile in care casa de pensii nu are vreo culpa in mod direct?

Cu respect si multe multumiri!
Scris de: la pensie la data: 06/18/2020 6:57am
Acum este clar socetatea mentionata la poz 22 din anexa 3 a legii pensiilor are nominalizat in ultima coloana poz 2 din anexa 2 la aceeasi lege a pensiilor si aveti dreptul sa cereti incadrarea in conditii speciale a stagiului dv lucrat dupa 01 aprilie 2001, daca ati lucrat in un loc de munca incadrat in poz 2 din anexa 2 a legii pensiilor si in societatea nominalizata la poz 22 din anexa 3 la legea pensiilor.
Insa in privinta actionarii in justitie avem urmatoarele comentarii.
Este corecta observatia dv privind posibilitatea deschiderii actiunii in justitie dupa ce iesiti la pensie.
Pentru stagiile lucrate in grupele de munca se acorda urmatoarele 4 avantaje:
1 Acordarea unei reduceri a varstei de pensionare care conform prevederilor actuale dupa modificarile aduse de legea 221/2018 poate fi :
- Pentru stagiile de 12 ani intregi in grupa I asimilata cu conditii speciale si 19 ani intregi lucrati in conditii deosebite (fara actionarea in justitie) aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare de 65 ani cu 12 ani si 4 luni.
- Pentru stagiile de 12 ani intregi in grupa I asimilata cu conditii speciale si 19 ani intregi lucrati in conditii speciale (cu actionarea in justitie) aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare de 65 ani cu 13 ani.
Deoarece dv pentru a va pensiona in prezent aveti nevoie de o reducere mai mica de 8 ani nu aveti nevoie de actiune in justitie.
2 Acordarea unor stagii de cotizare suplimentare conform legii pensiilor:
- Pentru stagiile de 12 ani intregi in grupa I si 19 ani intregi lucrati in conditii deosebite (fara actionarea in justitie) aveti dreptul la un stagiul de cotizare suplimentar de 10 ani si 9 luni si impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru stagiu militar si studii universitare realizati un stagiu total de cotizare de 48 ani si 2 luni.
- Pentru stagiile de 12 ani intregi in grupa I asimilata cu conditii speciale si 19 ani intregi lucrati in conditii speciale (cu actionarea in justitie) aveti dreptul la un stagiul de cotizare suplimentar de 15 ani si 6 luni si impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru stagiu militar si studii universitare realizati un stagiu total de cotizare de 52 ani si 11 luni.
Deoarece dv pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupele de munca aveti nevoie derealizare stagiul complet de cotizare de 35 ani nu aveti nevoie de actiune in justitie.
3 Reducerea stagiului complet de cotizare cu care se calculeaza punctajul mediu al pensiei :
- Pentru stagiile de 12 ani intregi in grupa I asimilata cu conditii speciale si 19 ani intregi lucrati in conditii deosebite (fara actionarea in justitie) nu aveti dreptul la reducerea stagiului complet de cotizare de 35 ani
- Pentru stagiile de 12 ani intregi in grupa I asimilata cu conditii speciale si 19 ani intregi lucrati in conditii speciale (cu actionarea in justitie) aveti dreptul la reducerea stagiului complet de cotizare de la 35 ani la 25 ani si majorarea punctajului mediu al pensiei cu 40 %
Pentru acest avantaj trebuie sa aveti in vedere urmatoarele :
Reducerea stagiului complet de cotizare de la 35 ani la 25 ani se face numai dupa ce obtineti hotararea judecatoreasca care poate dura cateva luni sau peste un an.
In prezent este prevazut ca incepand de la data de 01 septembrie 2021 sa intre in vigoare legea noua a pensiilor (data consideram noi incerta) si in acest caz toate pensiile vor fi recalculate dupa o metoda echivalenta cu calculul punctajului medii de 25 ani.
4 Majorarea punctajelor medii lunare in perioadele lucrate in grupele de munca astfel :
- Pe perioada stagiului de 12 ani intregi lucrat in grupa I majorarea punctajelor lunare cu 50 % cu sau fara actionare in justitie.
- Pe perioada stagiului de 19 ani intregi lucrat in in conditii deosebite (fara actionarea in justitie) majorarea punctajelor lunare cu 25 %
- Pe perioada stagiului de 19 ani intregi lucrat in in conditii speciale (cu actionarea in justitie) majorarea punctajelor lunare cu 50 %
Dintre toate cele 4 avantaje singurul avantaj cert al actionarii in justitie este cel de la punctul 4.
Scris de: ion1 la data: 06/18/2020 8:30am
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Va multumesc mult inca o data pentru situatia foarte precisa si foarte clar explicata, sunt complet lamurit in ceea ce priveste actiunea in justitie.
Va mai intrebam care este parerea dvs. privind decizia de pensionare, daca mai este sau nu necesara contestarea ei in termenul legal de 45 de zile, atat timp cat casa de pensii nu are vreo culpa in mod direct?
Cu respect!
Scris de: la pensie la data: 06/18/2020 9:35am
Parerea noastra este ca puteti contesta decizia de pensionare daca aveti alte motive decat acela de incadrare in grupa conditii deosebite a celor 19 ani lucrati dupa aprilie 2001.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1