Subiect "vechime minima" Deschis de Serban Vasile la data: 06/22/2020 5:15am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
vechime minima
Scris de: Serban Vasile la data: 06/22/2020 5:15am
Gen:masculin
Data nasterii:29.06.1954
Stagiul de cotizare:5 ani 7 luni si 26 zile din care :5 ani 02 luni si 15 zile in grupa a II-a de munca cu 1oo%
Alte date:8 luni si 25 zile indermnizatie de somaj
Intrebare:Daca implinesc pe 29 iunie 66 ani pot primi ceva pensie chiar daca nu am 15 ani lucrati?sau pot primi pensie sociala?Ce ma sfatuiti sa fac?
Re: vechime minima
Scris de: la pensie la data: 06/22/2020 8:51am
Stagiul minim necesar pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, la varsta standard de pensionare, este conform prevederilor legii pensiilor 263/2010 de 15 ani.
Dv aveti urmatorul stagiu de cotizare : stagiul de cotizare lucrat de 5 ani 7 luni si 26 zile , stagiul de cotizare asimilat pentru perioada de somaj 8 luni si 25 zile si stagiul suplimentar pentru stagiu lucrat in grupa II de munca 1 an si 3 luni, adica un stagiu de cotizare total de 7 ani, 7 luni si 21 zile.
Deoarece stagiul total de cotizare realizat este mai mic decat stagiul minim nu beneficiati de pensie pentru limita desi aveti depasita varsta standard de pensionare de 65 ani.
Pensia sociala se acorda numai ca o completare a pensiei si deci daca nu beneficiati de o pensie nu beneficiati nici de pensie sociala.
Regretam ca nu va putem da niciun sfat in privinta posibilitatilor de a beneficia de un tip de pensie, deoarece in prezent aceasta se poate face numai prin completarea stagiului de cotizare prin un contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de pensii in urmatoarele conditii :
- trebuie sa platititi lunar o contributie minima care in prezent este de 25 % din salariul minim pe economie care acum este de 2230 lei, deci o contributie lunara de 558 lei
- aceasta contributie se modifica in timp conform modificarii legislatiei astfel ca daca anul viitor intra in vigoare legea noua a pensiilor 127/2019 conform prevederilor acesteea incepand cu luna septembrie 2021 contributia lunara va creste de cca 2 ori si jumatate.
- Puteti beneficia de completarea stagiului de cotizare si deschiderea dreptului de pensie numai dupa perioada necesara completarii, adica in cazul dv dupa cca 7 ani si 4 luni.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1