Subiect "pensie" Deschis de Vali la data: 07/17/2020 2:38am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: Vali la data: 07/17/2020 2:38am
Gen:M
Data nasterii:18.03.1957
Stagiul de cotizare:din 1983
Alte date:
Intrebare:Sunt angajat din 21.09.1983 si lucrez si in prezent . In 1992 am avut 54 zile concediu fara plata (evidentiate in cartea de munca).Din acest motiv in programul dvs. de calcul nu am completat nimic in ian. si feb. 1992 Din 2001 cred ca am mai beneficiat de 10-15 zile de concediu boala. Nu le vad nicaieri mentionate pe contul meu de la casa de pensii. In situatia Stagii anuale dupa 2001 la Prestatii asig. sociale apare 0. As vrea sa depun dosarul de pensie anticipata partial in noiembrie sau decembrie 2020.
1. la ce data ma sfatuiti sa-mi depun dosarul pentru a avea o penalizare minima si cat va fi aceasta penalizare
2. In programul dvs. am introdus toate datele, mai putin armata de 9 luni si 5 ani facultate care cred ca in situatia mea nu ma ajuta pana la 65 de ani. Va rog sa faceti si o verificare a acestor date.
Multumesc din suflet si va doresc sanatate.
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 07/17/2020 5:32am
Conform legii actuale a pensiilor 263/2010 aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 18 martie 2022 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, Diminuarea depinde de data la care o cere si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Concediul fara plata este exprimat in zile lucratoare Pentru a fi scazute din stagiul de cotizare acest concediu este transformat in zile calendaristice si apoi scazut din stagiul de cotizare.In anul 1992 54 zile lucratoare transformat in zile calendaristice rezulta cca 2 luni si jumatate adica cca 75 zile.
Diferenta de 15 zile fata de calculul dv nu influenteaza mult valoarea pensiei dar trebuie avute in vedere la calculul stagiului de cotizare la data la care depuneti dosarul de pensie, astfel ca dupa diminuare, stagiul de cotizare sa fie mai mare de 37 ani pentru a beneficia de o diminuare mai mica a pensiei anticipare partiale.
Dupa aprecierea noastra este bine sa depuneti dosarul de pensie anticipata partiala in jurul datei de 01 decembrie si atunci diminuarea pensiei va fi de 6,40 %.
Am verificat datele introduse de dv in programul de calcul si avem urmatoarele observatii :
1 Nu ati introdus sporul de vechime inainte de 01 aprilie 1992, care se acorda automat asa cum explicam noi pe forum la pagina de la adresa de mai jos:
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
Corect pentru dv este urmatorul spor de vechime
Intre octombrie 1986 - septembrie 1988 3 %
Intre octombrie 1988 - martie 1992 6 %
Verificati sporul introdus in anul 1991
2 Sporurile de vechime dupa 01 aprilie 1992 pana la includerea lui in salariu trebuie dovedite prin adeverinta
3.Dupa 01 martie 2001 pe anumite perioade sumele pentu care s-a platit CAS si care intra in calculul pensiei au fost limitate asa cum sunt prezentate de noi pe site la pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/limitarea-salariului-luat-in-calculul-pensiei.php
Dv ati introdus salarii mai mari decat limita in mai multe luni. Aceasta eroare nu influenteaza rezultatul calculului deoarece programul face automat aceasta limitare.
Valoarea pensie iesita din calcul cu programul de pe site nu este diminuata, deci pentru a afla valoarea pensiei anticipate partiale trebuie sa aplicati dv diminuarea.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1