Subiect "valorificare stagiu comunitate" Deschis de Negulescu Neculae la data: 07/23/2020 4:25am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
valorificare stagiu comunitate
Scris de: Negulescu Neculae la data: 07/23/2020 4:25am
Gen:M
Data nasterii:18.11.1960
Stagiul de cotizare:30 ani in Romania din care 9 ani, 11 luni si 27 zile in grupa II de munca in perioada 1978-1989 cu intrerupere pt.stagiu militar}. 6 ani lucrati in Spania, am actele doveditoare.Nu am adeverinta pentru grupa II de munca dar exista mentiunea in carnetul de munca.
Alte date:
Intrebare: Cand imi pot depune dosarul de pensionare si in ce conditii? Vreau sa stiu cum valorific cei 6 ani lucrati in Spania. Adeverinta pt grupa de munca este obligatorie? Am citit ca dovada vechimii in munca in grupa se face cu carnetul de munca(este perioada inainte de 2001). Ce reduceri si beneficii imi aduc cei aproape 10 ani in grupa II ?
Re: valorificare stagiu comunitate
Scris de: la pensie la data: 07/23/2020 9:17am
Cei care au lucrat in Romania si in o alta tara din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
Dosarele pentru cele doua componente se pot depune in tara de domiciliu.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 18 noiembrie 2025 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Pentru aceasta pensie nu este necesara completarea stagiului de cotizare lucrat in Romania cu cel lucrat in Spania.
Pentru stagiul de 9 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 2 ani si 3 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 9 ani intregi lucrati in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 3 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani adica in data de 18 noiembrie 2022. Pentru acesta reducere a varstei de pensionare trebuie sa aveti realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani.Daca cumuland stagiul de cotizare lucrat in romania cu stagiul suplimentar aferent grupeleor de munca si cu stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar nu realizati stagiul complet de cotizare il completati cu stagiul de cotizare lucrat in spania (numai ca vechime).
Este adevarat ca se recunoaste stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca daca acesta este inscris in carnetul de munca insa numai in conditia in care in carnetul de munca sunt inscrise unele informatii minime necesare. In aceste conditii va sfatuim ca inainte de depunerea dosarului de pensionare sa va prezentati la ghiseul Casei de pensii cu carnetul de munca pentru a vi se preciza daca ma este necesara obtinerea unei adeverinte pentru stagiul in grupa de munca.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata la varsta de 60 ani adica in data de 8 noiembrie 2020. Si pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani in aceleasi conditii prezentate mai sus la reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca. Diminuarea depinde de data la care depuneti dosarul de pensionare si stagiul de cotizare la data in care depuneti dosarul.
Scris de: Negulescu Neculae la data: 07/24/2020 2:00am
la pensie :
Cei care au lucrat in Romania si in o alta tara din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
Dosarele pentru cele doua componente se pot depune in tara de domiciliu.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 18 noiembrie 2025 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Pentru aceasta pensie nu este necesara completarea stagiului de cotizare lucrat in Romania cu cel lucrat in Spania.
Pentru stagiul de 9 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 2 ani si 3 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 9 ani intregi lucrati in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 3 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani adica in data de 18 noiembrie 2022. Pentru acesta reducere a varstei de pensionare trebuie sa aveti realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani.Daca cumuland stagiul de cotizare lucrat in romania cu stagiul suplimentar aferent grupeleor de munca si cu stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar nu realizati stagiul complet de cotizare il completati cu stagiul de cotizare lucrat in spania (numai ca vechime).
Este adevarat ca se recunoaste stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca daca acesta este inscris in carnetul de munca insa numai in conditia in care in carnetul de munca sunt inscrise unele informatii minime necesare. In aceste conditii va sfatuim ca inainte de depunerea dosarului de pensionare sa va prezentati la ghiseul Casei de pensii cu carnetul de munca pentru a vi se preciza daca ma este necesara obtinerea unei adeverinte pentru stagiul in grupa de munca.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata la varsta de 60 ani adica in data de 8 noiembrie 2020. Si pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani in aceleasi conditii prezentate mai sus la reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca. Diminuarea depinde de data la care depuneti dosarul de pensionare si stagiul de cotizare la data in care depuneti dosarul.

Deci sa inteleg ca pot iesi la pensie anticipat partial la 60 ani (cu conditia celor 35 ani stagiu obligatoriu) iar dupa 2 ani, adica la 62 de ani pot trece la pensie limita varsta (tinand cont de reducerea de 3 ani datorata grupei de munca)?
Intrebare:Penalizarea in aceasta situatie este de 24 luni (intre 60 si 62 ani) sau de 60 luni (intre 60 si 65 ani )?
Iar pentru anii lucrati in Spania, cu acte, cand pot primi ceva la pensie ?
Scris de: la pensie la data: 07/24/2020 2:25am
Ati inteles corect insa acest calcul este facut considerand ca vi se recunoaste stagiul de cotizare de 9 ani in grupa II de munca si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani dupa completarea indicata mai sus.
Daca vi se recunoaste stagiul de cotizare in grupa de munca si beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare cu 3 ani calculul diminuarii pensiei anticipate partiale se face luand in calcul numarul de luni pana la data in care beneficiati de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca. Adica daca cereti pensie anticipata partiala la varsta de 60 ani si beneficiati de pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani se iau in calcul 24 luni de anticipare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1